By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Der følger flere store nyheder med i pakken, når Fisketorvet inden årsskiftet gendannes i sin oprindelige udformning. Vandkunsten ud for Ryans Pub vender tilbage – nu med lys i bassinet. Bangs Boder forlænges på tværs af letbanen til Nørregade, som ombygges til gågade fra torvet til Gravene og Hans Jensens Stræde.  

 

Man kan ikke lige se det, hvis man ikke lige ved det.
Inde bag byggehegnet er Fisketorvet så småt ved at tage form, så den lukkede plads bliver et tiltrængt åndehul mellem reklame-højhuset og den gamle sparekasse i italiensk renæssancestil på den ene side og en fem etagers bolig- kontor- og butiksblok på den anden.

Lige her genskabes Fisketorvet i aflang trekantet udformning som pladsen havde i århundreder indtil den først blev skåret itu, da Thomas B. Thriges Gade  blev til motorgade for godt 50 år siden, og kort efter da en nedkørsel til p-kælderen glubsk snuppede endnu mere af det gamle torv.

Skitse af Fisketorvet, som Fra Gade til By ser det – bl.a. med placeringen af de fire træer. Vandkun-sten øverst kan integreres i Ryans serveringsmiljø. Torvet belægges med små skårne chausse-sten.

Det nye torvemiljø bliver belagt med skårne chaussé-sten, ligesom der plantes fire træer, for at gøre området levende og hyggeligt – træerne omkranses af specialdesignede runde træbænke.

De nye ejere af Ryan’s Pub, der er Odenses ældste pub, vil skabe et integreret serveringsmiljø med borde, stole, parasoller og varme-elementer, så der skabes “sydlandsk” caféstemning i den del af torvet det meste af året. Pub-folket håber allerede i december at få tilladelse til at etablere udeservering.

Vandkunsten tilbage
Ét af flere elementer fra “gamle dage” er vandkunsten “Legende drenge” fra 1932. Da området for fem år siden blev omdannet til hektisk byggeplads, valgte Park- og Vej at flytte vandkunsten på værksted for at blive renovere, så den kunne blive klar til nye tider. Dem har vi nu. Snart fyldes bassinet med vand og så kan de legende drenge bogstaveligt talt gense torvet i helt ny udgave.

Den renoverede vandkunst er ved at blive genopbygget efter originale 88 år gamle tegninger. Dog med den interessante tilføjelse, at bassinet nu får belysning – som gør værket moderne i sit udtryk.

Formanden for Odense Kunstråd Anders W. Berthelsen oplyser, at rådet har bevilget 75,000 kroner til det visuelle løft – med indbygget lyssætning. Berthelsen, formand for kunstrådets siden 2010, tilføjer, at Odense Kommune ejer de fleste skulpturer i bybilledet. Således også den ikoniske vandkunst, som bortset fra en enkelt meters penge, nu placeres samme sted som dér, hvor den stod indtil for fem år siden.

Noget af Nørregade bliver gågade
Som medlem af byrådets By- og Kulturudvalg hilser Anders W. Berthelsen en nye udgave af Fisketorvet velkommen.
“Spændende med en såkaldt lukket torveplads, som arkitektonisk vil fremstå trekantet som torvet var før Thomas B.Thriges Gade brød igennem bymidten. Det bliver et byrum, hvor ny og gammel byggestil mødes – og det bliver et torv med muligheder for nytænkning”, forudser Anders W. Berthelsen.

Han er desuden tilfreds med, at der er tænkt i en helhedsløsning med tilstødende gader og stræder – det gælder bl.a. omdannelsen af Nørregade, som bliver gågade cirka 100 meter frem til Gravene og det lille torv. Og forlængelsen af  den brostensbelagte Bangs Boder, der nu bliver tredelt.
Først den ældste del af gaden fra H.C. Andersens fødehjem – efter 130 meter langs idylliske byhuse fra 1700-tallet drejer Bangs Boder ganske unikt til højre langs den kommende H.C. Andersens Haven, videre forbi “lystræet” og museets “børneunivers”, så krydser Bangs Boder letbanesporene og fører os frem til det nye lille stræde, som munder ud i Nørre-gågade.

Sådan så springvandet ud inden det for fem år siden blev fordrevet af byggemaskinerne. Spændende at se, hvordan lysene til tak sig ud. 

Denne skribent ser allerede nu Fisketorvet fremstå som et hyggeligt torvemiljø som et enestående samlingssted i midtbyens nye kvarter. Den nye plads kommer til at forbinde Dansestræde og Nørregade med den nye forlængelse af Overgade – som deler de nybyggede karréer. Når Overgades gågade-del fra Skjolden sammenføjes med Vester-gågade om området ved rådhuset, så væltes den usynlige mur mellem H.C. Andersen-kvarteret og midtbyen. Derved opstår en naturlig samhøringhed mellem to centrale bydele i Odense, som tusinder af byens borgere har set frem til i årtier.

Den vigtige passage imellem Overgade og Vestergade bliver belagt med granit i flere farver.

 

Historisk baggrund
Det kunne såmænd lige så godt have været en fiskekone, som hende på Gammel Strand i København, der pryder springvandet på Fisketorvet – og ikke to drenge. Byhistorien fortæller nemlig om 1800-tallets sildeboder og 12 kantede fiskehal udført i støbejern, som stod midt på torvet, hvor der i 1866 blev rejst et monumentalt springvand. Samtidigt opførte Fyens Stifts Sparekasse sit hovedsæde, som stadig sætter et klassisk præg på området – og som senest husede et fejlslagent restaurant-eventyr. Nu er ejendommen igen tom.

Imidlertid ødelagde den ildelugtende fiskehal udsynet til den fine sparekasse, hvis ledelse sendte et forslag til bystyret om flytning af fiskehallen. Bystyret sagde ja og i stedet blev der plads til et stort, smukt springvand. Fint skulle det være.
Det plaskede frem til 1930, hvor det blev nedrevet og det var der en mening med, For da den nu stenrige sparekasse i 1932 ville markere sit 100 års jubilæum, blev der udskrevet en landskonkurrence til “forskønnelse af torvet med brønd eller springvand”. Fine pengepræmier lokkede store kunstnere til. Der kom 64 seriøse forslag.

Fisketorvet i 1969. En række ejendomme blev revet ned og torvet gjort til ukendelighed  for at gøre plads til motorgaden Thomas B. Thriges Gade – og underjordiske p-pladser. Billedet er taget fra det nybyggede Hafniahus. Øverst til højre ses Fyns Tidendes bladhus. Foto er venligst udlånt af Historiens Hus.

Det endte med, at Sparekassen valgte en vandkunst skabt af af billedhuggeren Svend Rathsack (1885-1941) og arkitekt Iver Bentsen (1876-1943). Det vindende forslag var en otte-kantet vandkunst med to nøgne, legende drenge, der stående på en smal sokkel trak i hver sin retning.

Meningen var, sagde kunstneren, at beskueren skulle have en oplevelse af, at drengene roterede om vandkunstens egen akse – og derved skabte bevægelse og dynamik, som var typisk for 1930’ernes kunst og kropskultur.
Fyens Stifts Sparekasse, der blev stiftet under små forhold i fattiggården i Overgade, flyttede i 1847 til lejede lokaler på Fisketorvet. Sparekassen købte ejendommen og ombyggede den. Formålet med sparekassen var at fremme sparsommeligheden, især hos den arbejdende og tjenende klasse.

Så er det vist på plads, takket være Fisketorvet, de legende drenge og Ryan’s Pub.

Skål på det.

 

 

Related Posts

      Der tælles ned til åbningen af det nye gadeforløb i hjertet af Odense, som kan puste nyt liv i...

Livet er et lykketræf og et fund af dimensioner pak det ud og ta’ det på for åbne...

Blink i øjet. JEG kan lige så godt slå det fast med det samme, at fordi du fra efteråret engang får...