By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Efter Sofie Alhøj  i 2015 var blevet uddannet skuespiller ved Den Danske Scenekunstskole, skuespillerskolen i Odense, blev hun ansat på bl.a. Folketeatret og Mungopark og fik desuden freelance-opgaver inden hun vendte tilbage til Odense, hvor hun hurtigt etablerede sig som Fyns alternative scene. Hun stiftede Lighthouse Teaterproduktion og skabte her sine egne forestillinger til de sårbare, handicappede, ældre og skæve eksistenser.

Ikke for ingenting, at etablerede kolleger er enige om, at Sofie Alhøj ikke er som skuespillere er flest – derimod en herlig og skønsom blanding af iværksætter, iscenesætter, skuespiller, manuskriptforfatter og musiker – lige nu tager hun ud med “Danmarks John Trio” i selskab med Brian Arnold og Anders Haaber, som er uddannet pianist på Det Fynske Musikkonservatorium, og betegnes som en musikalsk sprællemand som spiller på alt, hvad han kommer i nærheden af – ligesom han har en glimrende sangstemme.

Såvel Brian Arnold som kapelmester Haaber skulle sammen med Sofie Alhøj have spillet musikteater-forestillingen “Danmarks John” på Svendborg Teater. Den er på grund af Covid19 udsat tilcapril – næste år.

Den alsidige skuespiller, musiker m.m. Sofie Alhøj har skabt sin egen  teaterproduktion, som bl.a. arbejder på at underholde de svage i samfundet.

Alsidige Sofie Alhøj arbejder desuden med film – hun har selv de sidste fire år været med i tre film. Og snart kan Sofie Alhøj med de mange titler også kan kalde sig forfatter.
Hun skriver lige nu på bogen “På sporet af stilhed” sammen med sin mand, musikeren og instruktøren Peter Kunz, som har været fuldtidsansat som dramalærer ved Skuespillerskolen i Odense siden 1998.
Og så indlæser hun lydbøger for bl.a. Gyldendal.

Med en teateruddannelse som afsæt fik Sofie Alhøj lyst til at afprøve de fleste af teatrets facetter. Den ambition er hun i fuld gang med at realisere, takket være sin odenseanske Lighthouse Teater-produktion, hvor hun og teamet arbejdermed  teater-, musik og film – og arrangerer mindre koncerter. Hun er i det hele taget ikke bange for at gå egne veje. For hun vil  det meste.

Teater for udsatte og ældre
Lighthouse Teaterproduktion har bl.a. fået midler fra “Slots- og kulturstyrelsens pulje til kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter” – målrettet til underholdning af sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen”.

Sofie Alhøj mener at også de svage i samfundet har krav på de kulturelle glæder.
“Det har heldigvis har vist sig, at netop det klientel er lydhør, engageret og fantastisk glade for teater og musik”, fortæller Sofie Alhøj, som også får tid til at booke forestillinger og undervise på teaterhøjskole.
Hendes trio spiller lige nu på fynske væresteder – blandt andet på Cafè Paraplyen i Odense, der drives af KFUM`s Sociale Arbejde i Danmark – med støtte fra Odense Kommune og KFUM`s arbejde – for ensomme og udsatte borgere.

Arrangementet blev flyttet til spillestedet Posten af hensyn tik publikumskapaciteten. Næste projekt er en forestilling om skizofreni, hvor hun arbejder sammen med foreninger og institutioner, som til daglig beskæftiger sig med unges psykiske trivsel.

Odenseanske Sofie Alhøj driver sin eget teaterproduk-tionsselskab og hun underholder de svage i samfundet. Det giver god mening, mener hun Foto: Sille Veilmark

Et taknemmeligt publikum
“I forhold til mit arbejde med sårbare borgere, så kan jeg sige, at det ikke er et bevidst valg fra mig. Derimod er det som om, at jeg helt per automatik opsøger disse borgere. Måske er det den taknemmelighed jeg møder, som rører mig virkelig meget. Jeg føler, jeg dermed til at give dem et tiltrængt afbræk i hverdagen”.

Hun tilføjer, at samarbejdet med institutionerne kom i stand, da hun straks efter, hun fik idéen til projektet, søgte om støtte gennem teaterforeningen. Vi fik støtte til at gennemføre en række forestillinger – som er i fuld gang.

Teaterforeningen har også fået støtte til at spille den egenproducerede “Kærlig hilsen Etty”, som opføres  på odenseanske plejehjem.

Et meget anderledes initiativ, har allerede glædet mange. Det er projektet “Fuld hus”, som handler om at uddele ikke-solgte teaterbilletter til sårbare borgere.
“Indtil videre har jeg fået Folketeatret og Århus Teater med i ordningen og min ydmyge ambition er, at projektet bliver landsdækkende. Det fortjener det.”

“Vi møder mange, som aldrig har været til koncert – eller teater. Dem giver vi en teater- eller koncert-oplevelse de sent vil glemme. Den magi har de brug for”.

Sofie Alhøjs blå bog
Uddannet på Syddansk Musikkonservatorium (2015) og Skuespillerskole i Odense. Har spillet på Odense Teater, Momentum, Folketeatret, Mungo Park og Randers Egnsteater – større roller i klassikere som Jean de France, Nøddebo Præstegård, Emil fra Lønneberg og Den Politiske Kandestøber på Folketeatret.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Mens Anders W. Berthelsen, 67, læste dansk og engelsk sidst i 70’erne og først 80’erne på Odense...

Det smukke historiske skib – kan nu hvile ud i vinterhi bag nogle buske. Foto Emil Andresen Den...

Nu, hvor håbefulde julefrokost-arrangører så småt er ved at indse, at den festlige tradition fejres...