By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Mens Anders W. Berthelsen, 67, læste dansk og engelsk sidst i 70’erne og først 80’erne på Odense Universitet bevægede marxismens spøgelse sig gennem Europa. Den nysgerrige skibhusdreng fra Ibsensvej gik ikke ram forbi.

Karl Marx og hans revolutionære tanker om arbejderklassens frihedskamp var moderne, da studenter-oprøret med udgangspunkt i Paris og København, med et par års forsinkelse, skyllede ind over Odense – og helt ind i de tilrøgede barakker ved teknikum, hvor gangene mindede om kinesiske vægaviser med endeløse opslag og plakater, der kaldte til kamp. Ligesom i Kina.

De langhårede holdt med de røde – og langhårede Anders W. var ræverød. De borgerlige derimod holdt liv i frisørfaget.

Anders W. begyndte at læse dansk som hovedfag i universitetets nye permanente bygninger, kaldet Rustenborg … efter facadernes rustne jernplader.

Som forfatter til bogserien om Odenses kvarterer, vidste Anders W. hvilke pr-knapper der skulle trykkes på. Så selvfølgelig var borgmester Verner Dalskov og hustru de første, som i 1994 blev introduceret for Bolbro-bogen. Dalskov boede i mange år på Højemarksvej. Foto: Steen Heiberg. (Lånt fra bogen)

Det alternative Odense
“Det var en borg uden port – alle døre var sidedøre”, husker Anders W. “End ikke dørene måtte udsættes for hierarki i de lighedssøgende 70’er. Det har siden ændret sig. Også på Syddansk Universitet, som det hedder i dag. Her er der tilmed bygget en markant hovedindgang for de 30.000 indskrevne studerende.
Beretningerne fra universitetet og Det alternative Odense er de historisk væsentligste i forfatteren Anders W. Berthelsens erindringsbog “Skriverkarl i Odense”, som er en underholdende fortælling om de miljøer og bevægelser,  der opstod som en del af den globale brydningstid inden for f.eks. undervisning, kultur, medier, sport og politik – som i høj grad satte sit præg på dagligdagen i Odense.
Det interessante er, at skriverkarlen selv, var en farverig og markant del af den tids alternative Odense, hvor store dele af den yngre generation var mod det etablerede.

Bekvemmelighedshippie
Forfatteren tager læserne med på sin underholdende rejse fra “bekvemmelighedshippie” til byrådsmedlem og til betroede titler i en lang række udvalg samt som cand.mag., forfatter, journalist, byguide, foredragsholder, sprogdoktor, fodboldformand og lokalhistoriker – kært barn mange titler. Anders W. har siden drengeårene  været beriget af et nysgerrigt gén, et lyst og lunt væsen – og han har formentlig aldrig kedet sig ret længe af gangen.

Da Odense Stadsarkiv efterlyste odenseaneres erindringer, sprang Anders W. til med det samme. Han skulle ikke engang tænke på det. Han gik bare igang. Tømte hukommelsen. og begyndte at skrive. Det var som om, han gik og ventede på den udfordring.

I 1985 takker Anders W. på vegne af Skulkenborg Tidende for Egnsteatret Bandens Kulturpris – en hyldest, som ikke var uden en vis form for satire. Foto: K-Foto. (Lånt fra bogen)

Skibhusfynsk blev droppet
Stadsarkivar Johnny Wøllekær fra Odense Stadsarkiv, som står bag bogproduktionerne, betegner Anders W., som han kaldes i dagligdagen, som rigtig Odenseaner med STORT O – og som igen og igen indkredser sin by, i fortid og nutid, i skrift og i tale. Han har evnen til at fordybe sig – derfor er bogen så vedkommende for enhver fynbo.

Anders W.  voksede op i arbejderbydelen Skibhuskvarteret i et hjem med skrivemaskine, hvilket dengang ikke var almindeligt på de kanter. Måske derfor hans liv ved tastaturet blev hans levevej. Fra barnsben elskede han at beskue, berette og formidle.

Man skal ikke tale ret længe med ekvilibristen udi ord Anders W. før man aner særinteressen for dialekter og sprogets finurligheder.

Han voksede op med såkaldt skibhusfynsk på Sct. Hans Skole. Da han blev optaget på Mulernes Gymnasium og kunne høre, hvor det bare hen, tog han en personlig beslutning. Han blev enig med sig selv om at droppe sit skibhusfynske modersmål.

“Det gik slet ikke. Jeg måtte tale som de andre Mulere, der fortrinsvis kom fra finere hjem end jeg”, skriver han og tilføjer, at “dialekter viste sig, slet ikke at være emne på 70’ernes danskstudie på universitetet, hvor vi i stedet lærte at analysere hverdagslitteratur. Det ærgrede mig, at der ikke blev lagt vægt på det, der interesserede mig allermest: Nemlig det sproglige”.

Sportreporter Anders W. som Politikens udsendte i 1986. Her inter-viewer han 1. FC Kølns cheftræner Morten Olsen med Torben Larsen, BT og Ole Petersen, Ekstra Bladet. Foto: Ole Berner. (Lånt fra bogen)

Aldrig pjækket eller sendt afbud
Lidt efter lidt realiserede han 68’er-drømmene og han blev en del af kollektivbevægelsen, som var tidens autoritære oprør. Levende beskriver han turen fra 60’ernes og 70’ernes hippie- og gøglermiljø til rådhusets bonede gulve.

I 2010 kom han i byrådet, valgt af socialdemokratiet og siden da, har han været et markant medlem af by- og  kulturudvalget. I dag er han byrådets nestor.
Han stiller ikke op ved det kommende kommunevalg. Så får han tid til al det andet, han interesserer sig for – og det er meget.

Netop som Anders W. i december 2008 sprang ud som socialdemokratisk byrådskandidat, blev han på vej modn Rådhuset mødt af en kollega fra Stiftstidende, som spurgte om hans tidligere politiske ståsted længere til venstre… end socialdemokratiet.
Da var det, at borgmester Anker Boye (S) dukkede op og svarede for Berthelsen: “Det fortæller bare, at Anders er en mand i rivende, personlig udvikling”.
På den måde undgik den kommende byrådspolitiker, at svare på sit livs første “politiske spørgsmål”,

I 2010 blev han medlem af byrådet og som eneste medlem har han deltaget i samtlige byrådets og By- og Kulturudvalgets møder i de ti år. “Derfor prædiker jeg med god samvittighed for mine børn, at de skal lade være med at pjække fra skole eller arbejde – eller noget andet”, siger han med et smil.

Når over tusinde Odense-borgere har stemt på mig ved kommunevalget, så skal jeg også arbejde for den tillid de har vist mig. Det synes jeg er en pligt, jeg skal leve op til.

Lige før evalueringen af dagens Avisen Fyn i 1979 tjekker Anders W. t.v. hvad “de borgerlige” skriver. Ellers ses journalisterne Nana Ziegler og Arne Skadhede, der begge kom til DR. Ziegler har i mange år været en kendt og populær stemme på Radio Fyn. (Foto lånt fra bogen)

De alternative aviser hørte tiden til
Som nævnt var han med til at starte og lukke byens eneste alternative aviser Skulkenborg Tidende og  Avisen Fyn – på den måde var han også med til at skrive mediehistorie i Odense.

“Avisen Fyn levede fra februar 1978 til december 1981. Avisen Fyn udkom i præcist 1o0 numre. Der var ingen redaktør og ingen chefer – vi var alle kulier”, husker Anders W. – som personligt og mediemæssigt kom på andre tanker som årene gik.
Han blev klippet, barberede krudt af skægget, anskaffede sig et jakkesæt og rundede i de følgende mange år landets største mediehuse som Fyens Stiftstidende, Berlingske, Politiken, Sermitsiaq i Nuuk, Radio Fyn, TV2, TV2 Fyn – og Højskolebladet. Blot for at nævne nogle.

I dag kender fynboerne ham som øens altvidende Sprogdoktor, som på Stiftens bagside skriver om (det fynske) sprog og sproglige finurligheder – ligesom han er kendt for sin bogserie om odenseanske boligkvarterer.
Han har skrevet otte meget populære “kvarters-bøger” om odenseanske kvarterer – og han lover at flere er på vej.

Politik, historie og sport
Bortset fra lokal-historie og lokalpolitik, så er Anders W.’s største passion, sport i almindelighed og fodbold i særdeleshed. Bogen har fine eksempler på den interesse – bl.a. var han, som medlem af Stiftstidendes sportsredaktion, udsendt til De olympiske Lege i Sydkorea.

I forordet til “Skriverkarl i Odense” (208 sider. Forlaget Skulkenborg. Pris: 168 kr.) introducerer stadsarkivar Johnny Wøllekær erindringsbogen som “en beretning ud over det sædvanlige, der giver læseren et spændende indblik i et menneskes og en bys udvikling”.

Skriverkarlens 32. bogudgivelse er et rigt illustreret kalejdoskop af oplevelser, såvel muntre som kuriøse og mere seriøse. Under alle omstændigheder et spændende liv på farten – om mennesker han har mødt og situationer som er opstået på den kringlede rejse. Som slet ikke er færdig endnu.

John Borgkilde

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...