By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Tidsplanen holder. Om mindre end et halv år er Odenses nye eventyrhus klar til at blive åbnet – måske endda med festivitas og honoratiores fra nær og fjern
Den ambitiøse udmelding “vi er klar inden sommerferien” kommer fra byggeledelsen.

“Jeg kan fortælle, at som tingene ser ud lige nu, så holder vores tidsplan – trods corona-pandemi og materiale-leveringer fra den halve verden”, fortæller “talskvinden” Dominique Jacobsen. Den indtil nu milde vinter har heller ikke været en belastning for køreplanen.

Den overraskende spådom kom borgkildesblog.dk i hænde samme dag som Fyns andet superbyggeprojekt “Nyt Odense Universitetshospital” informerede om ikke færre end tre års forsinkelse af byggeriet – således, at det tidligst tages i brug i efteråret 2023. Tilmed dukkede bygge-diagnosen fra hospitalsledelsen op kort efter en covid19-nyhed om, at flere af byggepladsens medarbejdere var ramt af corona-virus.

Kranen blev stående
Så uheldig har HCA-projektet ikke været. Sidste nye fra den eventyrlige byggeplads er, at den 28 meter høje gule kran, som alle kan se, alligevel ikke blev destrueret inden nytår – som planlagt. Omkring jul blev kranfører Freddie bogstaveligt talt blev beordret på overarbejde. Ifølge Dominique Jacobsen havde man overset nogle tunge materialer som løftes ud i hjørnerne af pladsen. Derfor står byggeriets visuelle vartegn stadig står stout på midten.

Det er efterhånden to år siden, at kranmanden, som vistnok hedder Fredie, steg til vejrs op til sit lille styrehus, hvorfra han. bogstaveligt talt haft styr på al det som skulle hejses op og ned. Ind i mellem har han dog haft tid til at nyde den unikke udsigt og ta’ hjem og sove. Foto: Torben Madsen,

Derimod er det stadig en gåde for de fleste, hvad kælderen gemmer af eventyr og computer-isenkram, der vil vække hele verdens interesse. Det er indtil nu en velbevaret hemmelighed, hvad der foregår i “hjertet” af det eksorbitante eventyrhus, som også tituleres Det nye H.C. Andersens Hus.

Komplekset omfatter bl.a. fem store cirkelrunde pavillon-bygninger, hvor man, hvad design og træmaterialer angår, ikke behøver at være ekspert for at gennemskue den traditionelle japanske arkitektur.

Det gælder bl.a. en bygning til “afdæmpet” indgangsparti, garderobe og medarbejder-faciliteter, HCA-særudstilling, tre etagers børneunivers samt café med udeservering og udsigt over det kuperede haveanlæg, der bliver offentlig park, som aldrig vil blive lukket. Det er ihvertfald planen.

Nede i det allerhelligste
Nedenunder – i det allerhelligste – er der ved at blive indrettet en spektakulær super moderne digter-formidlingsområde med aktivt højteknologisk udstillingsmiljø, som “på en helt ny måde” vil fokusere på mennesket, digteren og den evigt søgende verdensmand H.C. Andersen.

Der er stadig små mænd i gule jakker og hvide hjelme som trisser tuller rundt på dét, som  ligner fundamentet til haven. Hver eneste medarbejder dernede har hver deres bitte små eksperticer i det komplicerede byggeri, som dette …. lige så underfundigt, som digterens samlede værker

Byggeledelsen fortæller, at betonarbejdet ventes færdigt i marts. Og gartnerne er i fuld gang med at gøde den særlige jord på det kuperede haveområde, som er kreeret af byggeriets japanske arkitekt Kengo Koma i tæt samarbejde med landskabsarkitekten MASU Planning og anlægsgartner OK Nygaard, som de kommende måneder planter havens buske og træer.

Et underligt skue
Nu venter vi genboere på endnu et underligt skue, når vi får at se, hvordan fluemenneskerne som er de artister i Cirque du Soleil,  begynder at pille kranens vinge fra hinanden, og derefter stykke for stykke tage de de gule stål-elementerne fra hinanden – detalje for detalje sænkes de derefter sirligt til jorden.

Egentligt ejendommeligt, at den høje gule kran med en formentligt flink mand i sit lille styrehus, er på vej til at løfte de sidste materialer. Og han sidder altså i timevis ligeud for den nysgerrige blog-redaktion – og i snart tre år, har kran, styrehus og mand  været en væsentlig del af ens hverdag. Det går virkelig op og ned i hans branche.

Snart slutter det visuelle had- og kærlighedsforhold med the yellow crane.

Arrangementskomitéen, som så småt er ved at iscenesætte åbningen hvad der spås at blive Fyns gigantiske turistmagnét, kan allerede nu godt regne med at byggeriets arkitekt Kengo Kuma deltager i den – formentligt – storstilede ceremonien.

Det ligner et udsat OL
Jyllands Posten skrev  for nylig, at corona-pandemien endnu engang kan tvinge den internationale olympiske komite (IOC) og de japanske arrangører til udsættelse eller ui værste fald aflysning? Lige nu er der modstridende meldinger.      

Den engelske avis The Times sendte rystelser igennem den internationale sportsverden, da den skrev, at den japanske regering internt har lagt sig fast på at aflyse legene – og i stedet gå efter næste ledige OL i 2032.

Tilbage til Andersen og Odense, hvor byggeledelsen rent teknisk er med på beatet, idet man  som supplement til den evig-aktuelle digitale video, som er monteret på blog-redaktionens udsigtspost.

http://webcam.museum.odense.dk/…

Drone med kamera
Der er nemlig mange andre end naboer og genboer, som er nysgerrige efter at følge med i al det som der sker inden for hegnet med de små klukhuller.
Som supplement til video-billederne og for at imødekomme folkets nysgerrighed, så har Byggeledelsen lagt spritnye bygge-billeder ud på linket odense.dk/nyhca
En drone med kamera ombord, skal snartsvæve hen over byggeplads og kvarter for billedligt talt, at holde os a’jour med billeder – hvor vi ser det hele i fugleperspektiv. Så hvis I får øje på en mystisk fugl, som søgende flakser rundt og rundt, ud for vinduet, så er det ikke nødvendigvis fordi I har snuppet en dram for meget.

Den mystiske flagrende fugl er nemlig en drone – og det er fagre ny verden.

 

 

 

 

Related Posts

“Jeg har det helt fint med min alder og nej, tanken om at stoppe ligger mig fjernt”, siger Lasse...

“For mig var det en mulighed, som jeg synes, jeg var nødt til at tage. Jeg kendte Odense Teater så...

Der er umiddelbart et stykke vej langt fra den lumre Omar Papa i herrelogen Ørkenens Sønner til...