By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

At den jyske dialekt kan fremme det personlige sal​g​, kan odenseaneren Torben Madsen, 67, tale med om.
“Det er ganske vist nogle år siden, men der tales vel stadig jysk i Jylland”, bemærker Torben Madsen, der som ung læste jura i Århus og tjente til studierne som sommerhussælger”.

“Interessen for sælgerfaget fik jeg på Fyn, da jeg var bogsælger ved dørene – eller trappeartist, som man kaldte det”.

Torben Madsen, forfatter og psykoterapeut, fortæller, at han som 20-årig sled adskillige par skosåler op, da han gik rundt i Odense, fra opgang til opgang – med bøger under armen, ringede på dørene og indledte med ordene “go’ dag frue, undskyld jeg forstyrer, men nu skal De bare høre…”, og så lyttede fruen andægtigt til den flinke unge mand”, husker Madsen, som også sled mange ordrebøger op – ganske enkelt takket være sin jyske dialekt. Det er han overbevist om den dag i dag.

Succes-dialekten skal være medfødt
“Det er ikke fordi, jeg vil råde unge mennsker med salgsambitioner til at ta’ et kursus i “jysk for begyndere…”, hvis de vil stå bedre i en sælgersituation. Det du’r nemlig slet ikke. Den ædle dialekt, som forøvrigt er vidt forskellig alt efter, hvorfra man kommer i hovedlandet, skal være medfødt”, lyder det fra den fynske jyde Torben Madsen, som nu 47 år senere afslører, at fynboerne dengang i start-70’erne havde stor tillid til jyder, som ringede på døreklokken. Men de fik også leveret varen.

“Sandheden er, at jeg fremmede salget ved blot at skrue op for den jyske dialekt, som jeg jo dybest set havde taget med fra hjemstavnen”.

Torben Madsen fremmede salget ved blot ved at skrue op for den jyske dialekt og charme, som han havde taget med fra hjemstavnen 

”Okay, der var dog en grænse for, hvor meget, jeg kunne skrue op for jydecharmen. Fynboerne skulle jo gerne forstå, hvad det var jeg fortalte dem – og det gjorde de også for det meste”, fortæller Torben Madsen med et smøret grin.

Fynboen fra Kolding
Torben Madsen er ikke som mange fejlagtigt tror, ærke fynbo. Han er født i Kolding og på grund af forældrenes skiftende arbejdspladser, kom han i sine meget unge dage ud på mindre omveje, inden forældre endegyldigt slog sig ned i Odense.

“Det var en god idé, har jeg tit tænkt på”, kommenterer Torben Madsen. Han fortæller, at “første gang familien Madsen kom til Odense var 1958, men allerede i 1965 vendte den tilbage til Jylland. Det varede dog kun tre år, så vendte familien tilbage til Odense. Det må havde været en slags hjemve”.

Frem og tilbage er lige langt. For tro det eller lad vær’, for i 1976 trak Jylland igen – denne gang i seks år. Og så vendte Madsen og compagni for sidste gang tilbage til Fyn … og faldt så til ro i den fynske muld.

“Og så blev jeg en så ægte odenseaner, som man overhovedet kan blive, når man i virkeligheden kommer fra den anden side af Lillebælt”.

Skulle nogen være i tvivl om Madsens herkomst, svarer han gerne – med blink i øjet; ”Det er ikke for at prale, men jeg er faktisk jyde…”

Unge sælger Madsen i Hjørdis Platos streg.

Lars Larsens dialekt udstrålede troværdighed 
Heller ikke nu, så mange år efter sin succes som trappeartist, er Torben Madsen i tvivl om, at det jyske sprog sælger godt.
Det mest oplagte eksempel er vel den afdøde sengegigant Lars Larsen, som med enkle jyske manéerog budskab, som indikerer, troværdighed, grundighed og sin jordbundne jyske accent kom ekstremt langt i erhvervslivet.

Lars Larsen frabad sig smarte fotomodeller, som taler rigsdansk, når han solgte sit sengetøj på tv – det klarede han selv på ravjysk fra hjemstavnen Thy. At han kaldte sit gamle sengetøjs-imperium for JYSK er ikke noget tilfælde.

De siger også JYSK i Bulgarien, Polen og på Azorerne. Havde dyne- sig hovedpudegiganten heddet Lollandsk eller Københavnsk, var det gået helt galt, mener Madsen.
Så havde han med garanti heller ikke solgt så meget som et lagen eller et pudebetræk. Nu hedder 2400 butikker JYSK – fordelt i 39 lande. De gjorde ærkejyden Lars Larsen til landet fjerde rigeste mand. Han var ikke alene stolt af sit land, men også sin landsdel.

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...