By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

“Jeg havde ikke ventet, at Bob Dylan skulle komme til at betyde noget som helst for mig. Tværtimod. I 70’ erne, da jeg var teenager, synes jeg Dylan var en parodi. Selvhøjtidelig, uden humor og hans musik rykkede ikke – det var jo nærmest folkemusik – føj…”

Lyder det fra Michael Christophersen, journalist og guitarist, som driver københavner-firmaet ORDOGLYD.
“Okay, da lp’en “Desire” udkom dansede vi til nummeret om bokseren “The Huricane” –  på gymnasiet. Lige dér måtte jeg alligevel give Boris, nørden fra klassen, ret. Det svingede sgu meget godt…. men ellers var Dylan ikke rigtig noget for mig. Han var for kedelig”.

Tiderne har skiftet for Michael Cristophersen som torsdag den 9. januar rammer Teater 95b i Odense med sit konccrt-foredrag, han kalder “Historien om Bob Dylan og mig – og hans bedste sange”.

Her fortæller han om sit nærmest magiske forhold til Bob Dylan – som det har udviklet sig til og han spiller en række af mesterens sange – hovedparten fra pladerne “Blood on the tracks” og “Oh Mercy”. “Netop “Oh Mercy” fra september 1989 fik mig for alvor med på Dylan-holdet, hvor jeg stadig er fast medlem”.

Et trist kapitel i mig liv
Det var i slutningen af 80’ erne, da det viste sig, at alt skulle ændre sig radikalt. Og igen var det noget med kvinder.
“Jeg var kæreste med den skønneste pige, som blev gravid. Jeg skulle være far, og da det så småt var ved at gå op for os, skulle vi scannes – sent i graviditeten. Jeg husker den aften,da lægen blev meget stille og forlod rummet. Han kom tilbage med en anden læge, som fortalte fostret var dødt i syvende måned. Med et slag rykkede alvoren ind i mit liv. Fødslen af et dødt barn, blev sat i gang… forfærdeligt”, funderer Michael Christophersen, som i  2007 blev selvstændig efter et langt liv i DR, hvor han er uddannet.

Her lærte han om det væsentlige ved, at fortælle historien. Først som lydtekniker og så som journalist. Han arbejdede desuden med at klippe montager, undervise og som vært på forskellige programmer bl.a. Harddisken. Hans velkendte stemme kan stadig høres som rapporter på P1 Orientering.

Michael Christophersen on stage – midt i en dybsindig Bob Dylan-fortolkning. Han kan snart høres i baggården – på Vestergade 95b –

Livet går jo videre
Nå, men tilbage til den skønne pige – og til Dylan.
“Livet skulle jo gå videre. Smilene blev efter noget tid fundet frem igen … hun blev heldigvis gravid igen”, fortæller Michael, som på sin 30 års fødselsdag fik vinyl lp’en “Oh Mercy”. “En bytter”, tænkte jeg. “Man jeg får ikke byttet, den plomberede plumberet plade. Så pyt. Så i stedet lagde jeg den på grammofonen – og det viste sig, at være en rigtig god idé. Den stemning, de fine tekster og de dystre melodier, gik rent ind. Især side 2 er genial. Og sådan er det stadigvæk”.

“Det meste af tiden er jeg oven på, kan jeg følge vejen, jeg kan læse skiltene, jeg kan klare det meste, jeg har ikke engang lagt mærke til – hun er gået. Væk”, lyder der nærmest filosofisk,
“Jo, mere jeg hører sangen ‘”Most of the time”, des  bedre bliver den. Det samme oplever jeg med de andre sange. ‘”What good am I”  og “Shooting star”.

“Jeg bliver far til en velskabt dreng og et par år senere, til en velskabt pige. Problemerne synes væk, indtil midten af 90’ erne, da en skilsmisse banker på – den var uundgåelig”.

Dylan hjælp mig gennem svær tid
“Jeg måtte igen have mental hjælp fra musikken til at klare mig igennem problemerne. Den hjælp fik jeg, da Dylan i 1995 udgav live lp’en “Unplugged”. De sange viste sig at være den perfekte medicin, som holder modet oppe. Især “Love minus zero”, som jeg hører igen og igen.

“Det er som om Dylan, har haft det fuldstændigt som jeg selv havde det, da han skrev “My love she speaks like silence, with no ideer or violence, she doent have to say she’s faithfull – jet she’s true like ice like fire”. En smuk, smuk sang – som den slæber sig af sted, kun lige akkurat i samme tempo som mine deprimerede tanker. Det var som om, vi tænkte ens!”.

“Det kan måske lyde en anelse banalt. Men Bob Dylan har hjulpet mig igennem de sværeste perioder i mit liv, selv om jeg aldrig har mødt han – rent personligt. Og nu er jeg nået ud på den anden side, men musikken bærer jeg med. Altid. I selskab med Bob Dylan”.

“Det herlige er, at Dylan har skrevet omkring 800 sange, så jeg kan heldigvis blive ved med at finde nye perler, i dét store ocean af muligheder. Enkelte af sangene er endda optimistiske og fulde af håb”.

Michael Cristophersen rammer  Teater 95b
“Dem tager jeg også med, når jeg torsdag 9. januar optræder i Teater 95 B i Odense, sammen med min magiske orgel- og keyboardmakker, Stefan Borum. Så står der “Historien om Bob Dylan og mig – og hans bedste sange” på plakaten.

Den aften fokuserer vi på verdens måske mest indflydelsesrige musiker overhovedet. Som kunstner har Bob Dylan hele tiden formået at skifte musikalsk retning  og udtryk. Det fortæller vi også om i “Historien om Bob Dylan og mig – og hans bedste sange” – og han tilføjer, at der spilles såvel opløftende som følsomme sange – bl.a. fra pladerne “Oh Mercy” og “Blood on the tracks”.

Når han ikke holder musikalske foredrag eller giver koncerter, så arbejder Michael Christophersen med lyd og video og visualisering, ligesom han underviser i podcast indenfor workshop, radio og journalistik.

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...