By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Alt for mange butikker ligner hinanden – især de fantasiløse konceptbutikker!
I ​Claus Bergs ​Gade, i hjertet af det gamle Odense, ligger​ “Kunst ​& ​​H​åndværk”, der som ejeren, billed- og livskunster Lars Marcussen, er helt sin egen.

Her overvældes man af dufte og detaljer, ​der inspirerer øje og sjæl til at gå på opdagelse. I hundredvis af unikke ting ​og sager, kunst og det der ligner, som fylder vægge, hylder, gulv, borde, reoler – samt udstillingen i vinduet og facaden uden for på gaden.

Marcussens lille univers oser af atmosfære, som ikke findes andre steder i denne by. Man får lyst til at føle, mærke – og smage.

Det dufter af eksotisk te ​og nymalet kaffe​ fra den fine polerede kaffemølle. Det kan også ske, der dufter af nymalet kunst.

Sanserne får frit spil i butikken, hvor Lars Marcussen på sin egen stilfærdige facon har huseret, siden 1. maj 1996. Altså i over 25 år.

Selv om der står sjældne mærker whisky, portvin, gin og rom på hylder og gulve, så er det rommen til den kræsne gane, som står Lars Marcussen nærmest. Han kender rom-universet, som sin egen bukselomme – historien, smagsnuancerne og rommens særlige geografi. Han arrangerer smagninger og foredrag som er meget efterspurgte.

​Og viser man særlig interesse for de ædle oversøiske varer, så kan man være heldig at få serveret en smagsprøve. Eller to…. til køberen.

For enden af den herligt bugnende disk fører tre trin op til byens mindste galleri med skiftende udstillinger og værker af kendte kunstnere og dem, der er på vej. Et underfundigt baglokale, hvor alle er velkomne, som fra tid til anden også gør det ud for et smageri – altså, hvor for eksempel potentielle arrangører af rom-foredrag som med særlig informativ visdom, kan smage sig frem til det ideelle fordrag. Der kan f.eks. stilles skarpt på dråber fra ædle caribiske fade.

 

Eventyrlig butik

Meget kunst og håndværk passer perfekt til adressen i hjertet af H.C. Andersen-kvarteret. ”Kunst & Håndværk” er et eventyr i sig selv, en tidslomme, som ikke forstyrres af nymodens computere, regnemaskine eller tjekket pengekasse.

Lars Marcussen holder styr på handlerne, der noteres i protokollen med pen og sirlig skrift. I skuffen gemmer han mobiltelefon og computer. I stille stunder følger han, hvad der rører sig på facebook.

Han ses ofte ved sit lille bord på fortovet, hvor han enten slår en sludder af med forbipasserende eller lader sig inspirere af kvarterets bygninger, mennesker eller digter Andersens figurer. Her fabulerer han sig ofte til sine fine små akvareller.

Og vil kunden vide mere om det som foregår i nabolaget, fortæller Lars Marcussen meget gerne om sit “hjertebarn”, De historiske Nattevægtere, der har en støtteforening, som han er en dybt engageret formand for.

I det hele taget er “Kunst & Håndværks”-manden ved det lille runde bord foran butikken, meget bevidst om HCA-kvarterets udvikling – og han giver gerne udtryk for, at han ikke alene er ægte odenseaner, men også stolt af den by han bor i – endda lige i smørhullet, mellem den “lagt om længe” moderniserede Overgade og det nye H.C. Andersens Hus, en  international museums-perle som Lars Marcussen roser til skyerne.

“Det færdige museum er ikke alene et gevaldigt plus for H.C. Andersen-kvarteret, men for hele Odense – ja for Fyn og Danmark”, pointerer Marcussen, mens han sidder ved det madam blå-farvede bord på fortovet og tegner skorstensfejeren og prinsessen, siddende på taget af et hus henne på torvet.

“Det vil turisterne genre ha’, de elsker den originale eventyrlige kunst”, siger han – og betragter sit lille værk. “Jeg tror det bliver pænt med en lille guldramme”, funderer han – mens et par forbipasserende asiater betragter det som Marcussen har gang i.

Spiritus og chokolade

Vel er “Kunst & Håndværk” identisk med kunsthåndværk som malerier, figurer, rariteter – men også spiritus og chokolader​ af fineste kvalitet – til den søde tand.

 

 

 

Related Posts

Da Anders W. Berthelsen, 68, under en ceremoni på det nye Fisketorvet genindviede den 7-kantede...

Det bliver åbenbart ikke anderledes. Og tak for det. Waldorf er ikke bare en velsmagende...

Superliga-klubben Odense Boldklub har sikret sig intet mindre end en verdensstjerne. Det er ikke en...