By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Da Anders W. Berthelsen for nylig kom på kaffe-visit her i privaten, havde han taget en lille koket æske med. Og da kaffen var klar, satte han sig til rette ved det store stuebord og sagde; “Nu skal du bare høre. Om få dage, torsdag den 11. oktober, er det den nationale brunsvigerdag. Den dag skal den fynske nationalspise, brunneren, hyldes”, sagde han med salige øjne og åbnede æsken, hvori der lå to smukt fedtede brunsvigere – med masser af snask.

“Og dér var det jo så jeg tænkte”, sagde Berthelsen, “at vi ikke kan snakke brunsvigere uden selv at nyde den snaskede kage.”. Hvorefter vi bed i hver sin kage, stort set synkronisk.

Ikke nok med at ø-rigets bagere, vil gøre sig ekstra umage dén dag, hvor især Danmarks Radio vil være fremme med mikrofonen for at hædre og hylde den fynske brunsviger, nu lanceres der også en særlig brunsviger-sang – som blues.

Brunsvigerforskeren Anders W.

Anders W. , forfatter, sprogdoktor, fodboldformand, lokalpolitiker, foredragsholder og meget andet, har i årevis forsket i brunsvigerens historie og har bl.a. været på studierejse i Braunschweig  for at finde brunsviger-aner i Niedersachsen og for ikke, at der skulle gå kage i historien, så har han skrevet et særligt kapitel i sin nyeste bog “Fynsk så det synger – nu med brunsviger”.

Heri omtaler han bl.a., at Dampmøllen Victoria i Odense i 1928 lancerede hvedemelmærket Amo, en forkortelse af Amerikansk Mel i Odense. På melpakkerne var der opskrifter, og en af dem var på “fynsk brunsviger”. Sandsynligvis er det derfor, at brunsvigeren i dag opfattes som en fynsk nationalret. Men hvem har skrevet det og hvorfor?

Og apropos “synger”, så mente tekstforfatter Bethelsen, at man ikke kan feste og hylde brunsvigeren uden et melodisk kvad om den sukkersøde sag. Og dertil konfekt.

Derfor opsagte han sin gamle ven Arena Luanda, der også hedder Arne, fortalte ham om brunsviger-festdagen og om sin plan om at skrive en hyldestsang – og spurgte om Arena i den søde anledning ville været interesseret i, at skrive en passende melodi. Den var komponisten med på med det samme. Og da den ene skrev ordene, skrev den anden melodien, der endte med at blive en blues – en swingende brunviger blues.

Kim Kingo, trompetist og crooner i et par traditionelle jazzbands – især Odense Banden, elsker brunsvigere og swingende blues.

Kjærran, Ewald, Kingo og komponisten selv 

“Arne fandt tre suveræne musikere i vennekredsen, der kan dét der med blues. Nemlig hans musikalske legekammerat guitaristen Jon Kjærran, mundharpelegenden Poul Ewald og  jazztrompetisten Kim Kingo, der synger med passende hæs croonerstemme synger den swingende blues. Og så tager komponisten selv tjansen på guitar og sang.

Fra Niedersachsen eller Tommerup-egnen

Hvor kommer brunsvigeren egentligt fra, Anders W. Berthelsen?

“Jeg arbejder intenst med to teorier”, svarede han med professor-stemmeføring, da han havde gnasket færdigt og tømt koppen. “Brunsvigeren er enten opkaldt efter den tyske by Braunschweig, lidt nord for Harzen  i den tyske delstat Niedersachsen eller bebyggelsen Brunsvig, der ligger på egnen ved Tommerup, Stærmose, Brylle og Frankfri. Den fynske forbindelse lyder romantisk, men den tyske er  mest sandsynlig”, konkluderede brunsvigerforskeren inden han bad om en kop kaffe mere – og dertil en lille skarp. Det fik han, men der var ikke flere brunsvigere.

“Som komponist er det altid spændende at sætte melodi til en række fine rim fyldt med sproglige finurligheder, tilføjer Arne Lund fra sit intime hjemmestudie. Som sammen med Jon Kjærran har han i øjeblikket succes på DR P5, hvor de alene sidste år blev spillet 80 gange. Deres sommerhit fra i år “Don’t Be My Jolene” er tæt på 40 afspilninger og spilles stadig – trods årstiden.

I forbindelse med udgivelsen af ”Brunsviger Blues”, har Arena Luanda produceret en video, som kan ses på YouTube. Søg efter “Brunsviger Blues” eller Arena Luanda.

 

Related Posts

Så længe jeg lever, så længe mit hjerte slårSå længe vil jeg elske dig… Brian Arnold, forsanger i...

Selv om det efterhånden er 76 år siden, at 2. verdenskrig sluttede, så er der ingen ende på...