By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Drister man sig til, af ren og skær nysgerrighed, at få Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff til at fortælle historien bag julebryggens lancering, så skal man sætte tid af til flere end et par smagsprøver. Og den altid glade forfatter, reklamemand, sloganopfinder, ordekvilibrist, idémager m.m. sender kaskader af vanvittige historier og anekdoter hen over bordet.

Af hensyn til læseren, så nøjes blog-redaktøren med at gengive et par af de sandfærdige historier fra start-90’erne, fra dengang da fynboerne første gang sprang på kanen og juleøl-vognen.

“Jeg lavede lokalradio og begyndte at arbejde for Albani, fordi jeg bl.a, fik den skøre idé, at lave en folkefest ud af frigivelsen af juleøllen – først og fremmest Blålys. Jeg mente det var vigtigt, at folk skulle identificere sig med en figur og det blev Den blå Julemand. Han var nærmest Gud.

“Torben Iversen drog rundt i byen som Den blå Julemand, og sagde mange sjove ting i selskab med en række nissepiger. Der var gratis øl i farvandet, og hvad gjorde man ikke for at score en gratis juleøl – meget”, husker Bo Bomuld, hvis opgave bl.a. var, at få den lokale presse med på spøgen. Det endte da også med, at avisen dagen efter trykte nærmest berusende reportager om en hektisk aften i midtbyen, hvor julen blev drukket behørigt ind. Og hjernen ud. Hos mange.

Der var rensdyrsyge og så trådte to lamaer til 

“Meningen var” beretter Bomuld, “at vores kane skulle trækkes rundt i byen af to ægte rensdyr. Det var jo jul. Og Den blå Julemand skulle op i kanen med nissepigerne !! Desværre udbrød der samme dag rensdyrsyge, og så vi måtte i skyndingen finde på nogle andre dyr, der lignede – til at trække kanen. Så vi lejede i hast et par lamaer, og det lykkedes dem at trække kanen gennem menneskemylderet på hjørnet af Vestergade og Kongensgade – og dér gik det helt galt”.

Da der udbrød rensdyrsyge fik man i stedet fat i to lamaer til at trække en kane med julenisser gennem den julesmykkede midtby. Modelfoto.

“For at gøre kanen så festlig som muligt, var den forsynet med gnistrende fyrværkeri, og da det begyndte at sprutte ud af bagenden, blev lamaerne så rystende bange, at de løsrev sig fra kanen – og begyndte at løbe i vildt trav ned ad Kongensgade med den forslåede dyrepasser flintrende bagefter. Han fangede lamaerne nede ved Vindegade. Det så komisk ud, men det kunne være gået helt galt”, fortæller Bo Bomuld – og smiler højlydt.

Dyrepasseren dyssede sine dyr ned og kørte dem hjem, og siden har der såvidt jeg ved, ingen levende dyr været involveret i den odenseanske juleøl-fest, lige bortset fra et par spand bryggerheste. Og de er ikke bange for noget som helst.

Torben Iversen fortsatte uanfægtet som Den blå Julemand de næste par år. En rolle han havde det fint med, lige indtil han på et stort diskotek i to etager skulle stå for uddelingen af billetter til gratis øl. Da nissepigerne ikke havde flere, begyndte de tørstige højtråbende sjæle at løbe efter Den blå Julemand. De var overbevist om, at han havde lommerne fyldt med gratis-billetter. Det havde han bare ikke. Og forsøgte at forklare det, men intet hjalp. Det endte med, at unge godmodige Iversen blev skubbet ned ad trappen – og han faldt lige så lang han var.

Dagen efter ringede Iversen til eventmager Bomuld og fortalte om episoden og slog fast, at nu kan det være nok. “Jeg vil ikke være Den blå Julemand mere. Til gengæld er jeg blevet blå over hele kroppen”, sagde han. Hverken før eller siden har Torben Iversen drukket nogen form for øl. Til gengæld, så napper han gerne en årgangsvin – rød og italiensk.

 

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...