By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Den farverige bygning, Teaterhuset, henne på hjørnet til højre, har en lang og usædvanlig historie – helt uden sidestykke i dansk kulturliv. I ikke færre end 124 år haft det karismatiske hus haft mange navne og funktioner.
Først hed det Folketeateret, hvor dansk revyteaters vugge stod. Så fik bygningen navnet Rosenhaven – og her optrådte muntre solister og dristige artister.

Tyskere og blodbio
Den brogede historie fortæller også om tyskerne, der under besættelsen beslaglagde teatret og omdannede det til soldaterhjem. Efter krigen købte kommunen bygningen og allerede i 1948 blev der indrettet en biograf, som i folkemunde kom til at hedde Flodbio.

I 1982 rykkede den venstreorienterede teatergruppe Banden ind med sit kontroversielle teater og i nabolokalet blev den sidste film vist 1995. Så lukkede komplekset i to år for at blive ombygget og renoveret – det arkitektoniske udtryk blev der ikke rørt ved. Ved genåbningen fik den eksperimenterende teatergruppe Gadesjakket husly her. Det samme fik Odense internationale Musikteater, som udfoldede nye former for musikteater. Der blev også plads til Børneteatret Skægspire og Den Fynske Opera – sidstnævnte er der stadig. Det er operaens lokaler, der spilles revy i.

Et hus med flere teatergenrer
I dag dækker husets teatrale aktiviteter over en bred palet – fra Den Fynske Opera til børneteatret Nørregaards Teater og det eksperimentale Teater Momentum, som har succes med et grænsesøgende og nytænkende repertoire. Og nu tilføjes altså en vaskeægte revy – ganske som da huset åbnede i sin tid. Trods moderne tilbygning, er bygningens arkitektoniske særpræg bevaret – bl.a. med tårne og spir som klassiske pejlemærke. For en snes år siden, blev facaden mod Filosofgangen udsmykket med vægmalerier, der fantasifuldt fortæller om huset, som emmer af teater og historie.

Sejler stadig op ad åen
Allerede i teaterhusets første sommer i 1895, var der revy på plakaten – Fra Flakhaven til Fruens Bøge og her blev fællessangen ”Sejle op ad åen”, som nogle kalder vores anden nationalsang, lanceret. Forfatteren Edvard Agerholm havde ladet sig inspirere af de populære sejladser på Odense Å.

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...