By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Rundt op og ned
Giv mig alt hvad du tænker
Giv mig alt hvad du drømmer

Ved ikke hvorfor, men når jeg ser den ene kran efter den anden dreje rundt og hejse ting op og ned, så nynner jeg i al stilhed Rugsted & Kreutzfeldts skønne sang – fra 1980. En blid ballade, der maner til ro og fordybelse, hvilket står i stærk kontrast til det voldsomme bygge-hurlumhej øjet ser.

Vel kan det være svært at komme i løftet stemning, trods kranerne …. og finde vej til romantikken ved synet af de evigt arbejdende kraner, som uafladeligt bygges op og pilles ned. Virvaret af støjende maskiner som bulldozere og gravkøer, kan midt i det pulserende byliv, være en mental hård tørn at vænne sig til, fortæller adskillige naboer og genboer.

På den anden side set, hvis man ifører sig den positive kasket, selv om den kan være svær at finde, så sender livet på byggepladsen også drømmende associationer om det pulserende liv og om det byrum, der er på vej til (langt om længe) at binde bymidten sammen til den helhed, der var engang.

Der er nu lagt tag på det enorme underjordiske parkeringsanlæg med plads til over 500 biler. Taget er nu forvandlet til fundament til den nye bydel, hvor nye bygninger skyder op – lige fra den gamle handelsgade Nørregade og det spritnye Carl Nielsen Kvarteret og ned til Albanigade.

De historiske torvepladser Fisketorvet, I. Vilhelm Werners Plads og Albani Torv er bogstaveligt talt udslettes for at give plads til “det nye Odense”.

Carl Nielsen Kvarterets kransymfoni har spillet de sidste to-tre år – her Odeon t.h.-  endnu inden hotel Odeon og TBT Tower tårnede sig op 

Her ser man ind i fremtiden
Igennem diverse kluk- og kikhuller i plankeværket kan man med undrende blikke følge grave og byggearbejdet. Besidder man bare en smule fantasi, kan man så småt begynde at danne sig billeder af fremtiden. Ja ligefrem drømme ….. om dét, der bliver dengang.

Den røde firkant er væk, solgt for en million. Byggeinformationens plancher, billeder og modeller er rykket i ind i det tidligere turistkontor på rådhuset – ud mod Vestergade.

Kraner bygges op kraner pilles ned. Det begyndte for tre-fire år siden med Odeon-kolossen, der nu har to års “fødselsdag”, så kom hotellet med samme navn, Carl Nielsen Kvarteret med et virvar af spændende bygninger, så TBT Tower og første del af den store p-kælder. Et stykke byhistorie forgår – og nyt skyder op… rundt op og ned !!

Entreprenørfirmaet Aarsleff er ved at fylde sand og snart asfalt på de nye byggefelter. Der skal bl.a. lægges asfalt mellem Overgade og Vestergade. Desværre ikke for at etablere en offentlig passage hen over byggepladsen, men derimod for at sikre stabil kørevej til den tunge maskin- og lastvognskørsel som lige nu ødelægger den ellers hyggelige atmosfære i Overgade-kvarteret.
For cyklister og fodgængere åbner passagen på tværs af byggepladsen først om tidligst halvandet år. Så det er en sejtrækker –  med lange udsigter til normale forhold.

Udsigt… til et sted udi fremtiden 

Hård periode for Overgade
Omsætningen i Overgades butikker og caféer er hårdt ramt af “muren”, som afskærer to bydele mindst to år endnu – og den nærmest kyniske lukning, med bare to uskønne ofte ufremkommelige tilsvinede stiforbindelser, er med til at skabe en grå og trist hverdag.
Hverken butiksejerne eller restauratørerne, som kæmper en daglig kamp for eksistensen, får kompensation eller anden form for hjælpende hånd fra kommunen som spiller iskold – og sket ikke lytter til kvarterets problemer.
Humøret i  Overgade bliver ikke bedre af, at kommunen har lagt, eller nærmest smidt, flere lag midlertid asfalt og “beklædning” i hele handelsgaden – magen til markværk uden finish, skal man lede længe efter. Belægningen grænser til det uanstændige, lyder det fra flere af gadens handlende.
Årsagen er, siger kommunens embedsfolk, at den brostensbelagte gade skal skånes, når den larmende, tunge trafik skal køre til og fra byggepladsen.

Kraner set fra det hårdt belastede handelsstrøg Overgade, der blandet andet lider under et uskønt makværk af midlertidig gadebelægning.

Entreprenøren Aarsleff bygger de store karréer ved Fisketorvet og Albani Torv – eller rettere, dåer hvor de to torve lå engang. Henne ved Nørregade aner man konturerne af nye blokke til boliger, kontorer, butikker og caféer. Også her er området invaderet af glubske gravkøer, gravemaskiner og lastbiler, der kører mulden væk i pendulfart. Når det er overstået kan støbearbejdet til fundamentet begynde.
Den enes død…
Fra Gade til By meddeler, at der om kort tid lægges ny belægning i Torvegade ud for Hafniahus, hvis handlende virkelig lider under dette arbejde – også her uden at få nogen form for kompensation.
Det får de genboer og naboer, der dagligt lider under larmen fra HCA-byggeriet, iøvrigt heller ikke.
En af de første butikker, der måtte lade livet i  Hafniahus var en portræt- og familiefotograf.
Skæbnens ironi, så er Aarsleff rykket ind i butikslokalet med sit projektkontor.
Indtil videre vil fortovet mellem Overgade og Adelgade (ved kirken) være smallere.
Byrummene er helt færdige når letbanens skinner er lagt fra Østre Stationsvej til Torvegade – og Albanigade. Som tidsplanen ser ud lige nu, åbner letbanen sent i 2020 – dog ikke for passagerere. Selskabet oplyser, at der forventes en længere indkøringsperiode. Der skal køres med syv et halvt minuts interval på den bare 14,5 km miniature-strækning fra Tarup over centrum til Hjallese og Campus og retur. Banen får 26 stationer. Én af dem placeres ud for de to Odeon’er – en anden ud for Hafniahus.

Når de enorme byggekraner bygges op eller tages ned, så sker det imponerende sirligt med millimeters nøjagtighed. Øverst oppe kravler de små fluemennesker rundt og udfører deres nærmest akrobatiske job.

Stiforbindelsen til og fra bymidten
De to byggeledelser for såvel Fra Gade til By-området som for det nye HCA Museum, kan iøvrigt ikke love, at forbindelsesstien gennem det nye Carl Nielsen Kvarteret, via Hans Jensens Stræde ved kunstatelieret, H.C. Andersens Hus og Under Lindetræet, opretholdes i byggeperioden. Det er den passage som mange gæster bruger, når de går til og fra koncerthuset, Odeon, H.C. Andersen Museet og grøntsags-torvet. De fortæller, at det kommer helt an på koordineringen af projekterne. Der vil dog være en forbindelsesvej på tværs af den tidligere Thomas B. Thriges Gade.

 

 

 

 

 

 

 

Og jo, det går rundt op og ned, som den eviggrønne ørehænger fortælle os…

Rundt op og ned
Giv mig alt hvad du tænker
Giv mig alt hvad du drømmer

Og når solen sænker sig i det mørke vand
Så læg stille i min arm dit hoved tæt ind til mit
Ja så bli’r vi pludselig et
Det vi alle sammen drømmer om
Virkelig kærlighed
Som dengang vi til verden kom
Og fandt en moders fred
Sådan vil vi svæve sådan vil vi se
Hvordan det hele går til ….. osv osv

 

 

 

Related Posts

Efter en udsolgt arena-tour i forbindelse med TV-2s 40 års jubilæum, er ’Danmarks Lykkeligste...

   

Alle tilladelser er hjemme og bestyrelsen har godkendt budgettet, så nu ligger det fast, at “Fame...