By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Alle tilladelser er hjemme og bestyrelsen har godkendt budgettet, så nu ligger det fast, at “Fame – the musical” bliver Elite Teaters ottende udspil. Den unge 1980’er-klassiker opføres på Magasinet – i oktober-november.

Dermed følger Elite Teater traditonen op med perlerækken af 80’er og 90’er musicals, som har sin oprindelse på den amerikanske musical-scene – og som siden er blevet evergreen verden over. Ganske som flere af foreningens tidligere produktioner, så begyndte også “Fame” som en world wide-film-succes, inden historien om de ambitiøse skuespillerspirer blev en lige så stor succes på Broadway, hvor den gik for fulde huse i årevis.

”Vi har virkelig glædet os til at løfte sløret for dette års forestilling, siger kunstnerisk leder og instruktør Lasse Winkler, som tilbage i 2012 var en af initiativtagerne til teaterforeningen Elite Teater, som havde samme idégrundlag, som det stykkets teaterskole har.

Siden stiftelsen for syv år siden, har Elite Teaters egen ambition været, at spille klassiske musicals, kendte og mindre kendte, samt at undervise og sende unge talenter videre ud i teateruniverset”, fortæller Lasse Winkler. “Derfor får foreningen også en vis rutine i afvikling af produktioner, som ofte har været meget omfattende og ambitiøse, både hvad lyd, lys og scenografi angår. Det er meget vigtigt for os alle, at vi selv kan håndtere den slags opgaver”.

Unge på tærsklen til berømmelse
Elite Teater kan som talentudvikler på flere parametre spejle sig i den efterhånden velkendte Fame-handling, der i al sin enkelthed fokuserer på et hold unge, på tærsklen til en professionel karriere i teaterbranchen. Og der er meget blod, sved og tårer – og festlige intriger, kærlighed, drama og kringelkroge i uddannelsesforløbet. Med andre ord, så bliver man ikke lige super-star på musical-scenen over en nat.

Inden da skal man lige gennem alle problemerne, frygten, fordommene og triumferne – i et originalt opdateret handlingsforløb med knivskarp fokus på hvad der kræves for at navigere i en verden af musik, drama og dans.

Instruktør Lasse Winkler er igen klar til at gå på opdagelse i vækstlaget  for at finde landets største musical-talenter, som skal spille Fame. Foto: Birgitte Carol Heiberg.

“Temaet genkender vi fra vores egen hverdag her på teatret. Ligesom hos os, så handler Fame om at forfølge sine drømme – selvfølgelig tilsat masser af sang, dans og musik”, siger Lasse Winkler.

Han er i fuld gang med at bearbejde forestillingen, så den passer i Elite Teaters regie – og den ender med at blive en relevant og nutidig fortolkning af klassikeren, hvor vi følger håbefulde elever, skuespillere, dansere og musikere – og deres lærere – gennem fire års benhård træning og undervisning på New Yorks hæderkronede “The Fame Highschool of Performing Arts”.

Lige fra den afgørende audition til afgangs-gallafesten på skolen, hvor det uofficielle motto er: “Berømmelse koster, og det er her på skolen, du starter med at betale prisen”.  Så ved, alle elever, der optages, hvad det handler om”.

Filmpremiere for 40 år siden
Musicalen havde filmpremieren i 1980, og fik guldrandede anmeldelser overalt. Også i Danmark. Filmversionen blev fulgt op af en tv-serie, som kørte over seks forrygende sæsoner, inden Fame blev sat op som teater med premiere i 1988.

Odense Teater havde Fame på plakaten i maj 1999 i en formidabel udgave, som bl.a. blev hædret med Årets Reumert. Det forlængst hedengangne semiprofessionelle Odense Musical Teater, opførte i 2008 Fame som open air-forestilling på amfiscenen i Den Fynske Landsby.

Nu er tiden kommet til at næste generation af Elite Teaters unge, som skal hyldes ind i det vibrerende, kunstneriske univers på talentskolen i New York – med typerne Nick, Serena, Carmen og de andre håbefulde unge.

Siden den første premiere på “Fame – The Musical” for snart 40 siden, er forestillingen spillet på hundredvis af professionelle og amatør-scener – på en lang række sprog

Elite Teater er lokalt forankret i Odense, kendt for sin høje kvalitet på produktionerne, som derfor altid har stor søgning af aspirerende skuespillere, sangere og dansere fra hele landet. Teatret dannet grobund for scenens talenter til senere at indtræde i et professionelt teatermiljø.

Livet er fyldt med detaljer og dem er der mange af, når talenterne lytter til  instruktør Lasse Winkler. Foto: Birgitte Carol Heiberg.

Svendlunds Fame Skole
Som et lille kuriosum vil det være passende, at runde denne Fame-historie af med et pudsigt stykke odenseansk teaterhistorie

Tilbage i 1980’erne, da Fame-begrebet var stegende hot via den meget roste biograffilm “Fame” og en lige så populær tv-serie, da gik mange teatertossede fra hele landet “Fame Skolen”, som med alle sine ambitioner om at udklække stjerner, holdt til på Brandts Klædefabrik – øverst oppe under taget i Brandts Passage. Her underviste kendte skuespillere de unge skuespiller-aspiranter, ligesom Fame Skolen også opførte lystspil og musicals. Både oppe under taget og skråt overfor på Magasinet, hvor Fame dog havde fået navnet “Morkabsteatret” – endda med en vis portion kommunale skattekroner.

Den gik bare ikke i længden for den energiske idémand til det hele, instruktøren, lærer m.m. Erik Bent Svendlund. Også dengang var Odense svær at trække op og kunne ikke rigtig se morskaben i dét projekt, som faldt med et brag.

Msn skolen gik fint, indtil økonomien også her spillede Erik Bent Svendlund et puds.

Blandt Svendlunds mønsterelever var en ung ambitiøs odenseaner, Ulrich Thomsen, om hvem Svendlund sagde til avisens udsendte – jb; “Han er alt for god til vores teater. Han skal til København og opdages. Ulrich kan noget stort – han har udstråling og sprudler af talent. Se øjnene, se kropssproget. Han skal ud og prøve kræfter med de store”. Den profeti fik teatermanden og talentudvikleren Erik Bent Svendlund mere end ret i.

Ulrich Thomsen og Jan Schou
Ulrich Thomsen brugte altså sin hjembys Fame Skole som springbræt til noget stort. Han har forlængst markeret sig som etableret filmstjernestatus på verdensplan. Sammen med sin svenske hustru, bor han halvt i København egn halvt i USA, hvor han han fast kontakt med et stort tv-selskab, som producerer action – og krimi-serier.

Han modtog en Robert for bedste birolle i De største helte, samt både en Bodil og den Robert for bedste hovedrolle i Thomas Vinterbergs geniale værk, Festen. Han fik desuden både en Bodil og Robert for hovedrollen i den stærke Per Fly-film, Arven. Han har desuden gjort sig bemærket i actionfilmen Hitman, hvor han spillede Ruslands præsident Mikhail Belicoff. Og så spillede han en fremtrædende rolle som skurk i den seneste James Bond-film.

Ulrich Thomsen gik i skole i Næsby og hans far, mor, søster og bror, bor stadig i Odense. Han nåede iøvrigt at spille et par forestillinger på Fame-scenen; “Fyren Nedenunder” og “Solstik” – iøvrigt sammen med en anden forholdsvis ung og adræt herre, Jan Schou, som få år forinden var blevet uddannet på Odense Teater. Og som adskillige år senere debuterede i Rottefælde-revyen, hvor han til sommer optræder for 20. gang – i streg. Men det er en helt anden historie.

Tilbage til Elite Teaters musical-udspil Fame – som opføres på Magasinet i dagene fra 23. oktober til 2. november.

 

 

 

 

 

Related Posts

Efter en udsolgt arena-tour i forbindelse med TV-2s 40 års jubilæum, er ’Danmarks Lykkeligste...

   

Det er forrygende, fejende flot og kræs for øjne og ører, når en halv snes langbenede rævepiger i...