By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Torben Iversen har endnu engang fået bekræftet, hvor stor H.C. Andersens eftermæle er i mægtige Kina.

Manden, der om nogen “lever og ånder” for den fynske verdensborger, som ganske vist døde for 144 år siden, fortæller, at digteren stadig lever i millioners bevidsthed. Andersen underfundige eventyr og filosofi er en naturlig del af kinesernes hverdag. Lige fra barnsben til den sene alderdom.

Torben Iversen får gang på gang bekræftet populariteten, når  træder op i skikkelse af digteren selv med paraden af eventyrfigurer i sit følge. Og igen og igen går det op for ham, hvor mange døre,  digteren åbner derude …. og hvor for supervigtig en ambassadør H.C. Andersen stadig er for lille Danmark, når det gælder opretholdelse eller igangsætning af samarbejde og handel i såvel erhvervs- som kulturlivet.

“Jeg får luftet mit beskedne kinesiske for tiden og det er livsbekræftende og sjovt”, fortæller Torben Iversen til bloggen. “Jeg og paraden har netop optrådt ved en storstilet gallamiddag i Tivoli for et eksklusivt kinesisk selskab – et forsikringsimperium, der havde repræsentanter i København på grund af panda-premieren i Zoo”.

“Lige efter påske skal vi tilbage til dronningens København, denne gang for at underholde ikke færre end 400 kinesiske gæster i Tivoli Congress Center”, fortæller “H.C. Iversen”. “Så mon ikke de tager 4000 fotos og selfies af eventyrfigurerne? De er jo helt vilde med at fotografere  – og med eventyret …. “.

Børnene skal gå i digterens fodspor
Torben Iversen fortæller iøvrigt, at han i samarbejde med kinesisk fødte Xiaowei er i fuld gang med at udvikle et oplevelsesprojekt for kinesiske skolebørn, der iført eventyrlige kostumer kan vandre rundt i H C Andersens fodspor, når de kommer til Odense. Xiaowei arbejder i Udvikling Fyn’s afdelingen “Destination Fyn” og hendes arbejdsområdet er at brande Fyn og Odense som turistmål i hele verden.
“Og så er de kinesiske bryllupper på romantiske Broholm Slot så småt ved at tikke ind… “, siger Iversen, som så småt er ved at forberede sig på sin anden slots-sæson i Eventyrhaven – hvor der er premiere sidst i juni.
“Jeg er overbevist om, at det bliver en lun og god sommer i haven som i virkeligheden er opkaldt efter hovedpersonen selv – H.C. Andersen Haven – og underholdende for både os aktører og for publikum fra hele verden. Vu glæder os…”-

Kina lå lige under Odense å
Iøvrigt, så var kærligheden mellem H.C. Andersen og “Kejserens Kina” gensidig.
Ganske vist besøgte han aldrig det store land langt ude i øst, og det har sikkert ærgret den rejseglade fynbo, for han var fra barndommen dybt fascineret af den kinesiske kultur.
Han havde som dreng hørt, at Kina lå lige under Odense Å – ikke så langt fra barndomshjemmet i Munkemøllestræde. Den tanke og den drøm, fik ham til at fantasere om en kinesisk prins, der en måneklar aften gravede sig igennem jorden, hørte den lille Hans Christian synge og så tog ham med til sit kongerige. Prinsen skulle så …
“... gjøre mig rig og fornem, men saa igjen lade mig faae Lov til at besøge Odense, hvor jeg vilde boe og bygge et Slot,” skrev han i selvbiografien ”Mit livs eventyr”.

Kineserier i landsbyen
Når vi nu er ved kineserier, Andersen og eventyr-optræden, så opfører H.C. Andersen Festspillene til sommer det Kina-inspirerede eventyr “Nattergalen” (I Kina ved du nok, er kejseren en kineser, og alle de han har om sig er kinesere…)  i Den Fynske Landsby – en forestiling som er bearbejdet og instrueret af Iversens nære ven og kollega Carsten Friis.
Men det er en helt anden historie.

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...