By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

“Det er nærmest en national norm, der indfries, når man i vinterhalvåret går rundt og føler sig fysisk neddroslet og mentalt ved siden af sig selv. Men generelt er vi skandinaver jo hverken plaget af elendige sociale livskår eller nedarvet kollektiv erindring om århundreders undertrykkelse. Det er i højere grad kulden og manglen på lys, der har fremkaldt sangen ”Northern Blues” på min nye plade. Inspirationen kom over mig, en tindrende blå frostmorgen i det indre Stockholm. Bellman meets The Blues …

“Northern Blues”  er med på den nye cd/downloadudgivelse, ”Vagabond Trail”, som Jan Olsen netop har udsendt. Herfra stammer også singlen  ”Fool on a String”.

En anden af ep’ens sange, ”Wandering Musician”, skrev jeg sammen med den irske guitarist og producer Dave Hennessy helt tilbage i 1990”, fortæller den vagabonderende Odense-musiker.

Jan Olsen har i årevis vandret ad musikkens lange krogede landeveje, for at finde nye inspirationskilder.

Sang-leverandør til Still B
“Vi leverede i sin tid sange til det legendariske band Still B, der i 90’erne optrådte på spillesteder og festivaler i Danmark, Tyskland og Irland. På den nye plade fremfører jeg sangen i en følsom low key version med Poul Ewald, mundharpe, producer Peter Sund, akustisk guitar og dobro samt Palle Hjorth på melotron”, fortæller manden med den karismatiske rå vokal og tekster, der vidner om, at han er en mand med noget på hjerte. På pladen backes Jan af nogle af landets bedste studie- og live-musikere. Udover de førnævnte drejer det sig om hans faste samarbejdspartner Henrik ”Hylle” Nielsen på elguitar, Bo Gryholt på bas, Peter Dombernowsky på trommer samt Karin Malmstrøm og Trine Lunau Sund på kor.

Fra Aarhus til Latinerkvarteret 
På koncertfronten kan Jan Olsen Trio med Henrik ”Hylle” Nielsen og Poul Ewald opleves live, fredag den 24. maj på Drop Inn i København. I øvrigt samme sted, hvor Kim Larsen & Kjukken for over tyve år siden præsenterede bandets andet album-udspil Luft under Vingerne. Det er netop, hvad den odenseanske singer/songwriter håber at få efter udgivelsen af “Vagabond Trail”, der kan købes via download på de gængse platforme, ligesom den kan streames.
Der er desuden fremstillet et lille oplag af fysiske cd’ere  til pr og salg ved koncerter.  Søndag den 26. maj giver Jan Olsen Trio open air-koncert i Gydas Have på Odense Havnekulturfestival. Lørdag den 27. juli foregår det på Industriens Singer/Songwriter Festival i Aarup – og onsdag den 28. august optræder Jan Olsen Trio i Aarhus Bluesforening.

Er det en indre vagabond, der vandrer rundt i Jan Olsens musikalske univers?
“Både og, for vel er jeg da ikke en vagabond, sådan bogstaveligt talt,  men som musiker, sanger og sangskriver lader jeg mig inspirere af den frihed, nysgerrighed og lyst til at komme vidt omkring, som kendetegner vagabondens livsvilkår”.

I det hele taget, har Jan Olsen altid valgt at gå egne veje, når det kommer til at skrive sange og spille musik. Og aldrig ladet sig diktere af musikalske mode-trends og tendenser. På Vagabond Trail-ep’en, finder han atter nye steder i sit musikalske univers.

Den indre udviklingsrejse
Hvordan er du kommer dertil – på din vandring
“Jeg har i et års tid været på en spændende indre udviklingsrejse, som ikke kan gøres op i kilometer, men som har sat sine dybe aftryk i sjæl og hjerte. Som sangskriver bestræber jeg mig på at tænke udenom de mest bastante genre-kasser. Jeg færdes frit i det musikalske krydsfelt mellem folk, rock og blues – tilsat et akustisk og poppet islæt. Det er lyden og vokalen, der giver identiteten. Mine sange fortæller historier, og i formidlingen sætter jeg den gode melodi højt”, fortæller Jan Olsen.

Han indrømmer blankt, at en ny, sund livsstil de senere år har lysnet hans syn på tilværelsen og øget hans overskud – og lyst til at skabe musik og sange. Og han mener, at “den nye Jan Olsen” tydeligt skinner igennem på de aktuelle fem numre, som er lyse, luftige og en del lettere i udtrykket end tidligere udgivelser.

Susanne Ove og Jan Olsen har i årevis nydt godt af et inspirerende samspil   kunstnerisk  og privat –  på hver sin etage .

I samme hus – på hver sin etage
De engelske tekster har Jan Olsen igen skrevet i tæt samarbejde med samlever og oversætter Susanne Ove.
De kører, hvad han kalder “et romantisk og kunstnerisk parløb, der har strakt sig over 15 år”.
De to kollegaer og kærester bor i hus sammen midt i Dalum, men på hver sin etage – og det har de det rigtigt fint med.
På den måde har de hver især fuld frihed til at dyrke, hver deres kunstneriske aktiviteter – sammen eller hver for sig.

“For eksempel forstyrrer det ikke Susanne, hvis jeg en sen nattetime skulle vågne og finde på at gå ind i min stue og anslå de første akkorder til en ny sang på klaveret. En samlivsform, der bibeholder den kreative åre – og forelskelse”, lyder det samstemmende.

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...