By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Efter et halvt års intenst arbejde med guitar, hørebøffer og et dusin nye sange, er Jørn Jeppesens første soloalbum klar til handlen.
“Fredag 30. august er en god dag, at debutere som soloartist – på plade”, siger han er griner. Og tilføjer, at det føles surrealistisk, men også rart. Og til den tid er sommeren på held…og folk vil igen høre musikken hjemme i stuerne”.
“Jeg er meget tilfreds med resultatet og jeg glæder mig helt vildt til at se album-coveret ligge i butikkerne, klar til at blive solgt. Det bliver spændende, at høre folks mening om min musik”, lyder det ydmygt fra Jørn Jeppesen, bedre kendt som “Jørn Ørn” – men her, hvor han er i fuld gang med sit nye musikerliv, lige nu på landevejen som solisten “Jeppesen”, har han valgt at droppe sit kunstneriske mellemnavn. Det har han gjort fordi, han efter Kim Larsens død, hurtigt besluttede ikke længere at kalde sig Jørn Ørn.

“Den tid eget overstået kapitel. Jeg synes, ørnen hænger meget sammen med min tid med Kim. Jeg har gjort det i respekt for ikke at lukrere for meget på den den vigtige, men nu afsluttede del af mit liv”.

Med andre ord, så er ørnen fløjet ud over de evige musikmarker.

“Ørn” vil sende forkert signal
“At jeg har sagt farvel til Ørn signalerer samtidigt, at jeg nu står på egne ben og skal vurderes ud fra det. Men jeg har intet imod, at folk fastholder, at kalde mig Jørn Ørn, netop fordi jeg er stolt og glad for mine år med Kim”, lyder det fra Jørn Jeppesen, mens vi nyder en kop mokka på en café i Overgade – et halvt hundrede meter fra baggårdslokalet, hvor Kim i mange år øvede og sammen med krukkerne skabte ret hav  af sange – og manifesterede orkestrets identitet.

Jørn Jeppesen var i tyve år Kim Larsens personlige ven, betroede rådgiver samt impresario og tur-manager. Og han er helt med på, at anmelderne vil stå på spring, når pladen udkommer. Det er vilkårene.  Og sådan skal det være, siger Jeppesen fra landboidyllen Skovs Højrup.

Han har indspillede albummet i det legendariske Medley Studie i København. “Utroligt inspirerende omgivelser”, siger han – og fortæller, at albummet indeholder tolv nyskrevne sange, deriblandt det roste singleudspil “Aldrig Gå Alene”, som afslørede solistens veludviklede musikalitet og drevne sangstemme.

Jørn Jeppesen har bevidst valgt sit landskendte mellemnavn Ørn fra, da han mener synonymet forbindes med sin tid med Kim Larsen. En musikhistorisk epoke, som nu er slut.

Hvad lydkvalitet og teknik angår, så er album-debutanten i gode hænder. Bag udgivelsen står intet mindre end det internationalt anerkendte pladeselskab Warner Music Denmark – og skiven udsendes på såvel cd som vinyl, digital download og streaming. WMD-selskabet er pladeindustriens trediestørste koncern på verdensplan.

Genoptog sangskriveriet
Allerede et stykke tid før Kim Larsens død, 30. september 2018, havde Jørn Ørn Jeppesen overskud til at skrive en del sange – til sig selv. Det skete midt i en turbulent og følelsesmæssig travl hverdag med en dybt koncentreret og ofte presset koncert-, studie- og øveproces med Kim Larsen og orkestret. De sidste fem-seks år var Jeppesen desuden bandets rytmeguitarist.

Popmusikkens verden
Stilmæssigt ligger “Jeppesen”, som solosolisten nu kalder sig – “i popmusikkens verden”.
“Jeg forsøger, at ramme et tekstunivers der afspejler mig og mit liv, min alder og erfaring. Derfor har det også været vigtigt for mig, at alle sangene er nyskrevne. Så jeg ikke kommer med et materiale fra en anden tid i mit liv. Derfor er sangene et spejl af det liv, jeg lever lige nu…”.

Som soloartist er han ikke meget for at placere sig i en genremæssig bås.
“Jeg er faktisk ikke helt klar over, om jeg er popsanger eller en slags troubadour. Vel bare solisten, der  tager ud med sin guitar og et par håndfulde sange”, konstaterer han – med vanlig underdrivelse.

Jeppesen havde ikke skrevet sange de sidste 18-19 år, fordi han i den periode blev mere og mere optaget af arbejdet med sit manager- og booking-firma PFM Management. Hvor han bl.a. bookere og rådførte Peter Belli, Annisette Koppel og Anne Linnet. Nu koncentrerer han sin manager- og tourné-virksomhed ene og alene om Magtens Korridorer – dem kan jeg ikke undvære – jeg elsker de drenge”.
Indtil det sidste tilrettelagde han i tæt samarbejde med Kim Larsen orkestrets studiearbejdet, tv-optagelser, pr- og management samt helt ned i detaljer de lange turnéer i Norge, Sverige og Danmark.

Når soloturen er overstået, tager Jeppesen sit spritnye band med i øvelokalet – så venter en efterårstur med en halv snes koncerter. “Jeg glæder mig utroligt meget, fordi det er virkeligt stærkt band”. Navnene afsløres her på bloggen.

“Jeg genoptog sangskrivningen for et par år siden, altså mens jeg spillede med Kim og Kjukken – og jeg lavede som forsøg nogle demoer derhjemme. Da kunne jeg mærke, at det var det jeg ville. At skrive melodier og tekster – på dansk”, fortæller Jeppesen over den efterhånden lunkne mokka. Det bløde brød er derimod forlængst forsvundet.

Skrev nye sange i en travl tid
Selv om der altid var travlt med Larsen & Kjukken-projekter og selv om han fortsat var (og stadig er) manager for Magtens Korridorer, så fandt han alligevel kreativt overskud og tid til at komponere musik og skrive sange.

Helt præcist torsdag den 1. november tog Jørn Jeppesens musikalske liv en epokegørende drejning, da han i al hemmelighed tog til København for at mødes med sin gamle ven, den garvede producer Søren Mikkelsen, som havde et par kreative fingere med i nogle af Kim Larsens produktioner.
“Jeg præsenterede min gennemarbejdede idé for Søren, som var så tilfreds, at han straks var parat til et samarbejde. Jeg åndede lettet op og tog hjem og arbejdede videre på projektet”,

Indspillet alle sangene alene – og dog
“Jeg har helt efter planen indspillet alle sangene selv med Søren, som også sad ved knapperne og programmerede. Vi har hver især spillet, hvad vi nu kan – typisk spillede jeg guitarerne og Søren keyboards, bas og trommer. Jeg har sunget alle vokalerne, ud over naturligvis hovedstemmen  og alle korstemmerne. Det har fungeret eminent”.

“Det er gået stærkt, det hele og det passer mig fint. Helt præcist den 11. december begyndte vi i studiet – og vi sluttede alså for nylig efter en effektiv proces på et halvt år. Vi valgte at ta’ indspilningerne i etaper og det var rart at mærke, når musikken udviklede sig dag for dag. Det er jo typisk for mig, jeg er hurtig – på godt og ondt – til at engagere mig i det jeg har gang i – og så forfølge det hundrede procent”.

35 år på landevejen
“Jeppesen” spiller en halv snes koncerter rundt i sommerlandet – og til efteråret tager han på en større tur med sit nye meget spændende band. Det omtales om kort tid her på bloggen.

“Jeg har det fint med at optræde alene. Så kan jeg selv styre flowet og fortælle nogle historier mellem sangene”.

“Når jeg tager alene på landevejen, optræder jeg typisk 30 minutter, bare mig, min guitar og nogle af mine sange – og så strør jeg lidt røverhistorier oveni”, siger Jørn Jeppesen, som bl.a. spiller den 21. juni på Valdemar Slot (TV2 og Tina Dickow), den 2. august ved Frederiksund Festivalen og den 31. august i Den fynske Landsby, som support for Lars Lilholt. Altså dagen efter udgivelsen.

Han har spillet musik siden han var stor dreng hjemme på Stevns, men havde ikke spillet professionelt, før han blev opfordret til at blive en del af Kjukken. Det var dét engagement som vækkede hans lyst til igen selv at skrive og indspille musik. Og ta’ ud på spillestederne – som han er på vej til.

På den anden side af skrivebordet længe nok
“Jeg kunne mærke, det gjorde mig godt, og at det var vigtigt for mig, at skrive og spille min egen musik. Nu havde jeg siddet på den anden side af skrivebordet længe nok. Måske viser det sig, jeg er for gammel som artist, men det er der ikke noget at gøre ved. Jeg er nødt til at gøre det her”, siger den 52 årige spillemand og bestiller endnu et par kopper mokka.

 

 

 

r

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...