By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Artikel fra det tidlige forår 2021:

‘Der arbejdes højlydt i byggeudgravningen i H.C. Andersen Kvarteret, med Bangs Boder og Hans Jensens Stræde på den ene side og området, hvor letbanens spor føres fra Østre Stationsvej og Carl Nielsens Kvarter til Overgade, Torvegade og videre til Albanigade.

Det ny H.C. Andersens Hus’ byggeledelse oplyser, at det spektakulære museum står klar til at modtage alverdens gæster midt på sommeren 2021, eller måske rettere; Omkring 625 dage.

Når NCC i efteråret er færdig på projektet, er der støbt 3.000 kubikmeter beton til byggeriet. Der skal etableres 3.500 kvadratmeter vægge med 300 tons armeringsstål. Så det er store tal, der jongleres med i udgravningen.

Byggeledelsen meddeler, at ”HCA-bygningen (under jorden) først forventes færdig i slutningen af 2020: Herefter man går museumsfolk og HCA-eksperter i gang med den omfattende indretning af museet samt med anlæggelsen af den labyrintiske og kuperede eventyrhave, som plantes oven på museet – med sirligt snoet sti-anlæg og meget høje runde hække.

Aftenstund har guld i mund, og ingen byggestøj i denne stund. Foto; John Borgkilde

Når lokalerne er klar til den museale indflytning, så følger 6-7 hektiske måneder, hvor museets medarbejdere samt eksterne historikere, teknikere, indretningsarkitekter, designere og andre helt ned i detaljer, vil fylde lokaliteterne ud fra informerende og lærende udstillingsprincipper samt med helt nye formidlingsformer, bl.a. hidtil uset virtuel computerteknik, som via digitale databaser byder alverdens folkeslag velkommen i digterens uudtømmelige univers. Dertil kommer den andersen-ske samling af bøger, billeder, illustrationer, møbler, ting og sager, som er opmagasineret et hemmeligt sted.

Byggeriet set fra den koboltblå mindehal fra 1929, som sammen med det originale bjørnehus og fødehjem er eneste bygning, som er bevaret.

Ti lifte og tre kraner
NCC-byggearbejdere, der ufortrødent fortsætter med at hamre og banke, har gang i 10 lifte og tre høje kraner som svæver lystigt ud og ind mellem hinanden. Samt diverse beton-kanoner. Desuden ses og høres bulldozere, gravkøer og jordpressere på området mod Nørregade, som udlægges til grønt område.

Rotunder skaber skygge for solen
NCC’s produktionsdirektør Aage Ulrich Simonsen fortæller, at de runde pavilloner støbes på stedet i op til ni meter i diameter. Hvilket ikke stemmer overens med de oprindelige, tilgængelige planer – naboer i Bangs Boder har gjort indsigelser, bl.a. fordi de høje  byggerier vil give skygge i baghaverne, det meste af dagen. De klager er viftet af bordet i de politiske system. Men beboerne vil kæmpe videre, da de mener, de har en seriøs og god sag. De har netop fået juridisk rådgivning, for at stå stærkere.

Inde i de såkaldte pavilloner kommer der butikker, værksteder og café ”. Dog vil der øverst i den største rotunde ingenting være. Den er kun så stort for syns skyld. Den arkitektoniske tankegang, har naboer svært ved at bifalde.

Det kuperede haveanlæg, åbent for alle døgnet rundt, anlægges oven på udstillingsloftet som til gengæld får facetter af trekanter, der kan minde om overfladen på en diamant.

Inde i de op til ni meter høje cirkelrunde pavilloner, som fremstår ganske markante på byggepladsen, skal der være udstillinger, butik, værksted og café.

Ambitionen er at eventyrhuset bliver juvelen blandt danske museer og turistattraktioner i det hele taget.

I denne travle byggetid, er det ikke altid, at det verdensberømte måske-fødehjem er så fotogent og turisme-venligt. Foto: John Borgkilde

Det nye og det gamle H.C. Andersens Hus
Det ser altså ud til, at museets officielle navn bliver Det ny H.C. Andersens Hus – og da det verdensberømte lille gule hus på hjørnet af Hans Jensens Stræde og Bangs Boder forbliver enestående, må man gå ud fra, at der udi fremtiden bliver tale om “det nye HCA hus” og det gamle originale HCA-hus med de små ydmyge rum, hvor der lige akkurat var plads til barselssengen. Og hvor den senere digter Andersen er født 2. april 1805. Det skulle være ganske vist.

Som mange andre i sin samtid, blev skomagersvendens Hans Christian hjemmefødt og hjemmedøbt.
Af indførslen i kirkebogen fremgår det, at det var en tirsdag, og at den langlemmede baby blev født klokken 1 om morgenen!!! Altså en time ind i den 2. april.
To uger senere, den 16. april, 2. påskedag, blev han fremstillet, som det hed, i Sct. Hans Kirke i Nørregade for at få hjemmedåben bekræftet, eller “confirmeret” som det kaldtes i tidens sprog.

 

 

 

 

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...