By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Peter Rahbek sammen med sin far dagen før han forlader barndomshjemmet i Skjern – og flytter til Odense for at studere. Og bliver der.

 I anledning af Jydsk Forenings 125 års jubilæum, som blev fejret med manér 14. oktober 2019, er der udgivet et bogværk med 30 artikler om foreningen, som har været aktiv siden stiftelsen i 1894 og som i dag er Fyns ældste hjemstavnsforening – og den eneste jyske forening uden for Jylland.

I bogen kan man læse om Odense gennem tiderne, set med jyske øjne og læseren får også svaret på det oplagte spørgsmål; “hvad det var som i 1890’erne lokkede unge jyder til eksotiske Odense, frem for at udvandre til Amerika – som tusinder med udlængsel og fremtidsdrømme valgte. Blandt de mange jyder som i årenes løb valgte at slå sig ned på Fyn, var unge Peter Rahbæk Juel fra Skjern, som kom hertil som 20 årig for at studere på universitetet. Og blev byen. Peter Rahbæk Juel.

Borgkildesblog.dk har lånt denne artikel fra bogen om den opsøgende student, som via fede fester og andre tilfældigheder meldte sig i Socialdemokratisk Ungdom, blev politiker og siden borgmester.

 

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel fik en tryg og harmonisk opvækst i et typisk provinsby-samfund, hvor alle kender hinanden. Her lærte han at ta’ ansvar, passe på hinanden og at værdsætte fællesskabets glæder – både i hjemmet, i skolen og i foreningslivet. 

Peter Rahbæk Juel, som er født og opvokset i det vindblæste Vestjylland, endda i tre bysamfund, kom til verden i Holstebro. Som barn boede familien i Struer, hvor faren arbejdede på B&O – og da Peter var stor dreng flyttede familien til stationsbyen Skjern, som i dag nok er mest kendt for sin håndboldklub – her nød Peter kammeratskabet og et trygt klubmiljø.

Peter Rahbæk Juel fortæller i dette interview, at han stadig følger sin barndomsklub tæt, enten, især når holdet spiller tv-kampe, men også, når tiden tillader det, “tager hjem til Skjern, for at heppe på holdet i “Ringkøbing-Skjern Kulturcenter”.

Peter Rahbæk Juel mener, det er en gave at være født og opvokset i det vestjyske, hvor han skabte det mentale fundament, og tilmed fik snusfornuften, roen og 0verblikket forærende i opvæksten. Goder han i den grad nyder godt af til dagligt som borgmester i landets tredje største by.

Forældre med overskud
Far og mor arbejdede meget, men de fandt alligevel altid et imponerende overskud ”til at nå det hele”, som Peter altid beundrede. Forældrene var der, når vi børn skulle bruge dem – og de formåede at samle familien i varmt fællesskab. Der var altid en dør på klem i barndomshjemmet.

”Vi var fem søskende, men alligevel fik mine forældre et plejebarn. Det var helt naturligt for dem”, fortæller Peter Rahbæk Juel, som er opdraget med læresætningen, at ”har du mulighed for at hjælpe, så har du også forpligtelsen”

Der var i det hele taget masser af hjerterum hjemme i parcelhuset i udkanten af Skjern. Mor var sygeplejerske og far var radio- og tv-mekaniker hos B&O, indtil han fik et godt job i den gryende vindmølleindustri.

”Der var altid run på derhjemme med så mange unger. Jeg husker det som sjovt, berigende og belastende”.

Du kan komme langt
Efter folkeskolen kom Peter på handelsskole, hvor det skulle vise sig, at et skulderklap og få, men rosende ord fra handelsskolelæreren fik afgørende betydning for teenageren fremtid. Peter fik nemlig optanket en god portion selvtillid, da læreren bl.a. fortalte, at ”med de analytiske evner du besidder, kan du komme langt…”.

Det var lige hvad flyvefærdige Peter manglede. For som han siger i dag; ”Den sætning gav mig for alvor troen på, at jeg kunne andet end at komme i lære i en lokal bank eller butik”.

Savnede udfordringer
Læreren fik ret. Da Peter som den første i familien blev student, savnede han for alvor udfordringer. Han ville mere end Skjern med de bare 7.500 indbyggere. Han ville videre. Væk fra lillebyens afventende kultur.
Kort efter blev han den første i familien, som søgte på universitetet.

Havde Socialdemokratisk Ungdom ikke budt på fede fester og søde piger, så havde Odense haft en anden borgmester i dag.

Førsteprioritet var historie og samfundsfag på Odense Universitet, som det hed dengang.  Måske var det lidt i trods. De fleste fra skolen og håndboldklubben, søgte nemlig til Aarhus for at studere. Nok fordi, der ikke var så langt hjem.

Valgte Odense som havde alt
Peter Rahbæk fortæller, at han valgte Odense, fordi byen, set med hans unge vestjyske øjne, var en metropol som havde alt. ”Jeg var ikke i tvivl. Følte Odense havde et spændende kulturliv med kunst, teater og musik, at byen var rig på elite- og breddesport – og så var jeg imponeret over den levende bymidte og det pulserende caféliv, som jeg jo slet ikke havde hjemme i Skjern. Jeg tænkte, at her kan jeg umuligt blive ensom. Og så havde jeg jo også hørt om de søde fynske piger”.

Han var relativt hurtigt om at integrere sig i byens liv, men det var ikke politik, som optog den unge vestjyde. Kort efter han flyttede ind, var der kommunalvalg og førstegangsvælgeren fra Skjern kendte meget lidt til lokalpolitik. Han havde dog hørt lidt om det den socialdemokratiske borgmester Anker Boye lovede. Måske derfor   ”bykongen” fik hans kryds – selvfølgelig uden at ane, at han en lille snes år senere skulle ovetage samme Anker Boyes embede.

Tilfældighedernes spil
Peter Rahbæk Juel landede altså ret tilfældigt i Odense og lige så tilfældig skulle hans entré på den politiske scene visse sig at være.
Der var ingen antydning af politiske ambitioner hos unge Peter, da en studiekammerat fra universitetet en dag overtalte ham til at melde sig i DSU – Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Det var en del af integrationen.
Først og fremmest fordi, DSU var kendt for sine fede fester.
”Det var svært motiverende”, husker Peter, som her i DSU mødte flere venner for livet. Blandt dem, en ung politisk engageret kvinde, Christina Juel, som også var jyde.

Borgmester Peter Rahbæk Juel i byrådssalen, hans arbejdsplads siden 2006. I 2008 blev han blev rådmand, først i den ene og så den anden forvaltning og i 2016 fik han borgmesterkæden om halsen i Danmarks tredje største by.

Sød musik opstod. Peter og Christina blev kærester og senere gift – og fik børnene Gustav og Dines. Parret slog sig ned i Skibhuskvarteret, hvor det stadig bor.

Politisk aktive Christina Juel kom i byrådet i en ung alder, men forlod relativt hurtigt politik, da hun fik job som specialkonsulent i Odense Kommune. Nu er hun afdelingsleder i ”økonomi og løn” i Faaborg-Midtfyns Kommune.

”Borgen” ændrede alt
Et stærkt inspirerende studieophold på Christiansborg fik afgørende betydning for Peter Rahbæk Juels karriere. Han afbrød studierne midlertidigt og politikerambitionerne tog fart. I 2006 blev han medlem af Odense Byråd, og det var indledningen på en lokalpolitisk kometkarriere. Rahbæk Juel var først rådmand i kommunens Ældre- og handicap-forvaltning i 2008 og 2009 og frem til 2013 Social- og beskæftigelsesrådmand.

Da Anker Boye i 2016 meddelte, at han ikke genopstillede, overtog hans vestjyske ”kronprins” borgmesterkæden. Rahbæk Juel udviklede sig til en politisk profil og vælgerpopulariteten kulminerede, da han ved næste valg blev noteret for 28.435 personlige stemmer. Det højeste antal på Fyn i 12 år.

Peters vestjyske dyder
”Der må vist være groet fynsk mos på min vestjyske dialekt, som jeg stort set har glemt. Derimod har jeg ikke glemt fundamentet, som jeg skabte i min opvækst”, siger borgmesteren, som igen fremhæver barndomshjemmets og håndboldklubbens evne til at skabe rum til fællesskab og evnen til at passe på hinanden.

Vigtige dyder, som prægede de jyske emigranter, som for 125 år siden slog sig ned på Fyn og stiftede ”Jydsk Forening i Odense”. ”Som borgmester i Odense, er jeg meget stolt over, at en forening af jyske tilflyttere, ganske som jeg selv er, har været levedygtig i så mange år, og som kan fejre et imponerende jubilæum. Hjertelig tillykke”, skrev Peter Rahbek til Jydsk Forening for Odense og Omegn.

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...