By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Spisepinde bruges til at løfte maden til munden med”, hedder det i verdens måske ældste ”kogebog” – fra det vestlige Han-dynastis periode for et par tusinde år siden.

Så dybest set stammer sushien og dermed pinden som spiseredskab fra Kina. Og i de sidste par hundrede år har fortrinsvis Kina, Vietnam, Korea, Thailand og Japan haft tradition for, at man fortrinsvis spiser med pinde.

Alene i Odense findes der i dag godt en snes asiatiske restauranter, hvor det er god stil at spise med pinde. Og flere køkkenchefer fortæller bloggen, at spiser man med pinde, så smager maden bedre.

Det har noget med de små portioner, kan indtager ad gangen. Så definerer man smagsnuancerne langt bedste end hvis man spise samme retter med kniv og gaffel.

Der er hjælp at hente
Så, når du sætter dig på en asiatisk restaurant, hvorfor så ikke nyde udsøgte retter ved hjælp af pinde?
Og er du lidt kluntet, så spørg tjeneren – og du vil med garanti blive hjulpet på vej. Pindene er en del af selve den asiatiske spiseoplevelse.

Den tid er overstået, hvor gæster som er på indlæringstadiet vækker opsigt. Så hvis man bruger pindene som trommestikker eller til at rense ører med, så kan det da godt være nogle gæster begynder at tale om “ham derovre…”

Det korte regelsæt
Der skal bruges to pinde, der som udgangspunkt manøvreres i én hånd – ofte den hånd, man skriver med. Den første pind anbringes, så den ligger fast og ubevægelig – den anden pind holdes af tommel-, pege- og langefinger – og skal kunne bevæges.

Men opgiv ikke. Selvfølgelig har vi altid kniv og gaffel til rådighed. Bloggen har afprøvet flere lokale restauranter, som alle sammen har et opmærksomt personale, som hjælper gerne gæsterne på vej, hvis skulle knibe med fingerfærdigheden.

God mad skal nydes i ro og mag
I stort set hele Østen er frokosten eller middag om man vil, et særligt ritual. Og den tradition er også endt rundt om i Europa.
Det hedder sig, at den gode gastronomi skal nydes i ro og mag – og gerne i hyggelig og afslappet atmosfære. Alt andet er en hån mod kok, køkken og traditionen.
Jo længere tid man er om at spise, des bedre smager maden, mener asiaterne. Så ikke noget her med et æde-så-meget-du-kan tilbud, hvor det handler om at kaste en masse mad indenbords f.eks. mellem kl. 19.30 og 21.00….. og så betale ved kasse ét – for så kommer næste hold gæster og overtaget bordet.

Det er nemlig en særlig eksotisk oplevelse, at spise med pinde. Det hører sig til de fleste thai-, Kina- eller Japan-retter.

For relativt få år siden dukkede de asiatiske traditioner op i europæiske restauranter. Først for 15-20 år siden blev spisepinden introduceret i Danmark og for bare omkring 17-18 år siden åbnede den førte sushi-restaurant i Odense. Men en række kinesiske og thailandske restauranter har også taget sushien på sortimentet.

Der er sket en kolossal udvikling med den eksklusive japanske nationalret – sushi.

Spisepinde er normalt fremstillet af træ, bambus, metal, elfenben og de mest moderne i en særlig plastik-type. Trods pindenes lidenhed er de ofte dekoreret med monogram og østerlandsk inskription.

 

Related Posts

DE fleste rigtige mænd har prøvet det. Men ikke ret mange taler om det. Måske er det tabu? JAMEN...

Så sker det Arbejdet er udført. Skete det. Den 26 meter høje tårnkran er bogstaveligt...

Man bliver aldrig for gammel til at spille og lytte til blues, jazz og skiffle – og man bliver...

Leave a Reply