By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Som 16 årig blev Morten Hansen elev i køkkenet på Næsbyhoved Skov. Derefter drog han ud for at søge viden og erfaring som gourmetkok. Nu er han på 7. år direktør og køkkenchef på sin gamle læreplads. 

I 2020 kan Restaurant Næsbyhoved Skov fejre, at det er 120 år siden den visionære ølkusk Jørgen Madsen opførte et lille traktørsted på Kanalvej, med panoramaudsigt over den nye travle havn og bare hundrede meter fra slotsbanken, hvor Næsbyhoved Slot lå i middelalderen, indtil krigeriske odenseanere nedbrændte det under ”Grevens Fejde” i 1534.

Ølkusken fra Skt. Hans Bryggeri havde i flere år afleveret så mange kasser pilsnerøl til Fuglsanghuset, dybt inde i skoven, at han kunne se, det var en særdeles blomstrende forretning.  Så han klappede bryggerhesten, samlede sin sparepenge og overtog det lille hus i skoven, hvortil odenseanske  godtfolk valfartede, når vejret var til skovtur.

Epoken startede i 1900
Jørgen Madsen var i det hele taget faldet til i de smukke naturomgivelser ved vand og skov – og i 1900 opførte han et lidt større traktørsted, Ny Fuglesanghus, som få år senere ændrede navn til Restaurant Næsbyhoved Skov. Det blev starten på restauranten, som gennem fire generationer har været i familien Madsens eje. I dag ejes den karismatiske ejendom af Erik Madsen.

Restauranten som gennem årene er udvidet flere gange, har altid det været et populært mødested for foreninger, familiefester, receptioner – og jubilæer.

“Jeg er stolt af, at være vært for Jydsk Forenings 125 års jubilæum”, siger direktør Morten Hansen og tilføjer at restaurant Næsbyhoved Skov blot er seks år yngre end jyderne. Foto John. Borgkilde .

 Jubilæer er noget ganske særligt
”Der er altid noget ganske særligt over jubilæer, hvor man i festlige omgivelser mærker historiens vingesus. dvæler ved fortiden og drømmer om fremtiden. Vi har været vært for i hundredevis af jubilæumsfester, men, så vidt jeg ved, aldrig for et 125 års jubilæum”.

“Det oplever vi, når Jydsk Forening i Odense, den 12. oktober fejrer sit unikke jubilæum med en storstilet gallamiddag, fortæller restauratør, direktør og passioneret kok Morten Hansen, der i 1994, som bare 16 årig kom direkte fra folkeskolen – og fik en læreplads i køkkenet på Næsbyhoved Skov, hvor han stadig huserer.

Når vi nu er ved store og små jubilæer, så er der i år 20 år siden, Morten Hansen, blev kokkeuddannet – og følte sig flyvefærdig. Som nyuddannet kok er det naturstridigt, at forblive i samme køkken.

Talentfuld kok drog ud i verden
Efter sin uddannelse fik Morten Hansen fagmæssig udlængsel – og han hentede viden og erfaring på Under Lindetræet og Restaurant Vestergade 1 i Odense samt på Hotel Koldingfjord inden han fik arbejde hos sin gode ven, kendis-chocolatier Fritz Knipzeldt i New York. Tilbage til fødebyen blev han forpagter af restaurant Oluf Bagers Gaard, som han på syv år forvandlede til en 5-stjernet gourmetrestaurant.

Nu er stjernekokken Morten Hansen tilbage hvor det hele startede, og han har formået at tilføre det gamle traktørsted et frisk pift med respekt for husets historie.

Morten Hansen husker stadig, da han sidste dag på lærestedet lovede sig selv, at han en dag ville vende tilbage ”som forpagter af dette fantastiske sted”, der relativt hurtigt igen blev en attraktiv forretning, som hvad interiør og gastronomi angik, aldrig forsøgte at løbe efter sidste mode, men derimod værne om højt serviceniveau og gode traditioner.  Og sådan er det stadig.

For 119 år siden investerede ølkusken Jørgen Madsen i byggeriet af Næsbyhoved Skov, der stadig emmer af historie. Foto: John Borgkilde.

Tilbød at blive forpagter af læsestedet
”Jeg havde udlevet mine branchemæssige drømme, da jeg i 2012 savnede min gamle læreplads så meget, at jeg gik til ejeren Erik Madsen, og tilbød ham at blive stedets forpagter.

Det gjorde jeg i bevidstheden om, at de fleste tjenere og kokke, som var uddannet i huset, sad i lederstillinger rundt i verden.
Erik Madsen afviste i første omgang tilbudet fra sin gamle elev, men efter nogen betænkningstid vendte han tilbage med et konkret tilbud  – og så var kokkelæringen tilbage, hvor det hele begyndte, nu som direktør og køkkenchef.

Den klare vision, var med nytænkning, at genskabe traditionsrestauranten, som den var i sin storhedstid. Hvilket er lykkedes med højt serviceniveau og gastronomisk kvalitet til fest, selskaber, møder og a’la-carte-gæster. Der bliver ikke gået på kompromis med kvalitet og traditioner.

En klassisk tidslomme
Næsbyhoved Skov er stadig en klassisk tidslomme med afdæmpede, varme farver, tunge møbler og mahogni.

Morten Hanen: ”Vi har plads til selskaber på op til 300 gæster og serverer moderne og traditionelle retter til i gennemsnit 2500 spisende gæster om måneden”.

 

 

 

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...