By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Ny teaterskole har set dagens lys i Odense – primært med fokus på talentudvikling og fællesskab.

Lokale teaterfolk står bag oprettelsen af “Teaterskolen 95b”, som er en ny form for teaterskole, der sætter undervisningen og de sociale aspekter højt. Skolen henvender sig til såvel unge som voksne med lyst til at arbejde med det traditionelle teater – og som mangler et ambitiøst tilbud. Her er plads til såvel øvede som nybegyndere, der er parate til at prøve kræfter med skuespillets facetter.

”Alle fra 16 år og opefter er velkomne til at være med”, fortæller underviser Lasse Winkler. “Det forventes at hver enkelt elev arbejder med sig selv som skuespiller samt lærer med og af hinanden. Meningen er, at vi skal grine, græde, opleve og have det fedt sammen, samtidigt med, at vi skal respektere os selv og hinanden”.

Drejebogen er klar: Først snuse, så lære, så nyde fællesskabet – og så opføre en forestilling. Foto: Teaterskolen 95b.

Talentudvikling ikke formået alene
“Vi vil gerne talentudvikle, men det er ikke det overordnede mål”, pointerer Lasse Winkler, som flere måske vil genkende fra sit engagement på Elite Teatret, som arbejder ud fra helt andre grundprincipper – bl.a., at teatret en gang om året opfører en West End-musical med et hold store talenter på rollelisten. De fleste er klar til at erobre verden.

“”Teaterskolen 95b” er for alle og kan derfor ikke forveksles med Elite Teaters visioner. Teaterskolen Toppen med Carsten Friis og Torben Iversen i front, arbejder primært mede børne- og ungdomsteater med deltagere fra 4 til 16-18 år. Vi går mere efter at skabe et decideret teaterfælleskab, hvor der både er plads til dem med store og med små ambitioner, begyndere og øvede, til dem, der vil dyrke teatret for sjov – og så se, hvad der kommer ud af det.Vi lover at ingen vil kede sig. Deltagerne udfordres på hver sit niveau”.

Lokalesamarbejde
Teaterskolen får, som navnet antyder, base i Teater 95B, byens stand up og comedy-mekka, i det enestående hus på p-pladsen bag H.J. Hansen med indgang fra Vestergade og Pantheonsgade. Skolen lægger ud med et såkaldt lokalesamarbejde med Aftenskolen 17:48 i Buchwaldsgade. Der undervises på begge adresser.

Makkerparret Lasse Winkler og Runge Daugaard fortæller, at “Teaterskolen 95b” går i luften med, hvad de kalder “et unikt tilbud til eleverne”. Det gælder ikke kun adgang til undervisningen af kvalificerede lærere, men også til den nyetablerede “Teaterklubben 95b”, der forventes at blive en vigtig del af  teatermiljøet. Blandt fordelene er gratis adgang til events på Teater 95B, ligesom der tilbydes særlige bagscene-oplevelser samt workshops med kendte teaterfolk. Skolen har helt ned i detaljer været under opbygning i over et år og vi har brugt mange timer på at planlægge indhold, filosofi og metoder”.

Gratis start for alle
Gratis-tilbuddet gælder i januar, hvorefter eleverne skal meldes ind og betale kontingent. Der er mulighed for at hoppe med på holdene undervejs – dog såfremt, det er aftalt med underviserne. Undervisningsforløbet deles op i to sæsoner og forårssæsonen rundes af med elevernes egen forestilling, der som udgangspunkt bliver et klassisk teaterstykke. Eleverne får lov til sammen at vælge forestilling og til at sætte deres egne  præg på opførslen”.

Lasse Winkler har mange teaterbolde i luften – og han elsker at være iscenesætter. Foto: John Borgkilde  

“Det er altså ikke meningen, at vi skal uddanne skuespillere. Men vi kan inspirere de, som går med en lille skuespiller rumlende i maven”, siger Lasse Winkler. “Det er lidt ligesom at gå til fodbold et par gange om ugen. Måske bliver man bedre til at aflevere, til at drible eller til at score – men kan man ingen af dele, sættes man ikke af holdet af den grund. Det er vores filosofi. Så kan de i stedet satse på fællesskabet, tredje halvleg og det sociale samvær. Så mød blot op og få smil på læben”.

Tæppet går til Odenses nye teaterskole tirsdag 14 januar kl. 16.30 på Teater95b .

Blå bog

Lasse Winkler, underviser og instruktør, er inkarneret igang- og iscenesætter. Han er kunstnerisk leder og instruktør på Elite Teater, som han for syv år siden var medstifter af. Lasse Winkler har mange teaterbolde i luften – og han elsker at være igang, lærte fra sig og sætte i scene. Siden 2014 har han undervist på bl.a. Flow, Frøbjerg Musicalskole og andre skoleprojekter, camps og workshops. Han er desuden instruktørassistent i Odense Sommerrevy – samt diplomuddannet i “ledelse inden for kunst og kultur”. Lige nu instruerer han musikteaterforestillingen “Danmarks John”, historien om sangeren og komponisten John Mogensen. Premiere i april på Svendborg Teater. Alsidige Winkler har skrevet manuskriptet.

Rune Daugaard, underviser og instruktør, har i fem år undervist i teater- og scenekunst på bl.a. Performing Arts på Oure Efterskole (dans, musik og skuespil) samt Flow-uddannelsen på 17:48.
Han har fået sin teatrale opdragelse i ungdomsskole-, teater- og musicalmiljøet i Odense.

I 2015 færdiggjorde Rune Daugaard en tre årig Master i teaterpædagogik (samarbejde mellem Metropol, Betty Nansen Teatret/C:ntact og Universitet der Künste Berlin).

Rune Daugaard glæder sig til sit livs største udfordring som underviser ved Odenses nye teaterskole.

Teaterskolens leder: Gitte Munksgaard – og  Odense Sommerrevys direktør Lars Arvad er medlem af skolens bestyrelse.

 

 

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...