By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Troels Trier har rundet 80 og alderen trykker ikke tusindkunsteren, som de sidste snart 30 år har være en tilfreds eksil-fynbo. Still going strong.

“At jeg er blevet så gammel, betragter jeg som en sejr for dyrlægevidenskaben. Min papegøje Jens Otto Kragh er snart otte og de siger, han kan blive op til 35 – så han overlever mig”, skræpper Troels Trier med sin vanlige sorte humor.

Efter at have været en travlt optaget entertainer i over 50 år, skruede han for en halv snes år siden ned for sine bizarre shows, hvor han optrådte i blå kedeldragt og fjollet flyverhjelm. Og holdt kunstspause på ubestemt tid. Og koncentrerede sig om sin billedkunst.

Han har været kunstner hele sit liv – ligesom hans far og farfar var det. Han er myreflittig – og har ofte en arbejdsdag på ti-tolv timer på gården mellem Ladby og Kertinge.

Ganske enkelt fordi han har lyst til at male. Og der er rift om hans malerier – gårdgalleriet sælger alt, hvad han producerer. Det er en væsentlig årsag til, at den 80-årige multikunstner Troels Trier betegner sig selv som et lykkeligt menneske.

Og som tilmed stadig virker som et menneske i balance. Begejstret og engageret.
“Jeg føler mig utroligt privilligeret. Mit liv er ikke delt op i arbejde og fritid – mit arbejde er min interesse, og på den måde hænger mit liv sammen i en helhed. Og jeg har altid beskæftiget mig med det, jeg kan lide. Og nu er musikken vendt tilbage. Det er sgu dejligt, folk gider høre mig igen. Så ja – jeg må siges at være et lykkeligt menneske”, siger Troels Trier, som trods sit hektiske image stort set er et roligt gemyt.

Hvad er der blevet af Trier
Da odenseaneren Leif Møllgaard for halvandet år siden gik sin pladesamling igennem, faldt han over et særlig farverigt cover, en lp med Røde Mor fra 1971 – og da han lyttede til forsangeren Troels Triers karismatisk hæse stemme spurgte han sig selv; ”hvad mon der egentligt er blevet af ham”.

Kort tid efter fik den 70 årige fritids-impresario den geniale idé, at han ikke alene ville finde frem til Troels Trier, men at han også ville tilbyde ham et fast engagement i sit event- og koncert-bureau, musicbooking.dk. Han fik en idé.

”Jeg valgte at spille aktivt ud”, husker Leif Møllgaard, som ikke kendte tusindkunstneren i forvejen.

Så det var med blandede følelser, at han fandt frem til legenden og spurgte ham direkte og uden omsvøb, om det ikke burde være på tide, at han kommer ud og spiller igen.

Farverige Troels Trier i sit elskede univers -sit atelier, sirligt indrettet i gårdens gamle hønsehus.

Overrasket og smigret svarede han med sandpapirstemme, at det vil han da lige tænke over. Det gjorde Troels Trier så, samtidigt med, at han ville finde ud af, om der var flere toner i hans gamle keyboard – og det var der. Det skulle bare støves af.

Fik styr på materialet
Troels Trier var spændt på, om han i det hele taget kunne huske sine nærmest klassiske tekster og noder – og ikke mindst anekdoterne fra et langt begivenhedsrigt liv i kunstens og musikkens brogede verden.  Det kunne han, viste det sig. Tilmed fik han styr på det dyrebare sang- og tekst-materiale, som kunne dække flere kapitler i dansk musik- og underholdnings krønike.

Han afprøvede det i smug, overvåget af sin musikalske frue, Rebecca. Det viste sig, til sin egen overraskelse, at han huskede det meste, resten fik han genopfrisket on the road – resten klarer han med glad improvisation og et smil. Også sandpapirstemmen var intakt.

Anekdoterne, de små skæve historier, binder muntert det musikalske show ”Fra Røde Mor til grøn far – koncert og storytelling” sammen. Grøn far henviser til det økologiske landbrug, han i mange år drev på den idylliske gård mellem Odense og Kerteminde.

Det kan vi da godt forsøge
Så han kunne tilfreds melde tilbage til Møllgaard; ”at det kan vi da godt forsøge, men bare shows i det små, ikke så mange og ikke så langt væk. Jeg har jo også mine malerier at passe – og papegøjen Jens Otto jeg har i atelieret kan ikke fordrage, hvis jeg er væk for lang tid af gangen. Så bliver han utryg, og laver en Fandens ballade”.

“Vi holder koncerter og shows på det niveau og de steder, som Troels synes er mest rigtigt. Ikke de store armbevægelser”, beretter Møllgaard, som med glæde mindes det vellykket comeback med et medlevende publikum på Kong Volmer i februar sidste år. “Bagefter blev vi enige om at fortsætte samarbejdet og det har ingen af os fortrudt”.

“Han giver gang på gang udtryk for, at det er skønt for ham, at møde sit publikum igen. Jeg kan se han har det rigtigt godt med det”.

Leif Møllgaard fik ideen til igen at sende Troels Trier tilbage på landevejen.

Rig på oplevelser
”Jeg er entreprenør og kan li’ at sætte noget i gang – gerne i samarbejde med andre, fortæller Leif Møllgaard, som tjener til dagen og vejen som sælger af møbler i firmaet “Inside Designhouse”.

For fem år siden stiftede han event- og koncertbureauet musicbooking.dk, som fortrinsvis arrangerer koncerter med kendte danske og udenlandske oldtimere, ofte tidligere stjernebands inden for rock, pop og pigtråd.

“Jeg gør det ikke for pengenes skyld, men fordi, jeg godt kan li’ at se publikum glade. Jeg bliver derimod rig på oplevelser og møder mange nye mennesker. Det er det hele værd”.

”Jeg kendte ikke Troels Trier, men jeg satte mig for at spørge ham direkte, om han har lyst til at give koncerter og shows igen. Jeg vidste det var mange år siden, han har været på landevejen. Og det lykkedes at overtale ham. Det er jeg helt stolt af”, fortæller Leif Møllgaard, som søndag 2. februar præsenterer ham på spillestedet Dexter i Odense. Præcist på ét års dagen for Triers comeback – 150 meter derfra.

”Vi har lavet mange shows rundt om i landet og publikum får, hvad de kommer efter. Original nostalgi – et stykke dansk musikhistorie. I det kommende år tager vi på fødselsdags- og jubilæumstur. Vi lægger ud i Ishøj Kulturcenter fredag 31. januar. Den 15. marts rammer showet Ryslinge Forsamlingshus.

Et nænsomt udvalg af Triers herlige, smånaive værker er på programmet inden hans musikalske show.

Kunstværkerne skal med
Et af de få, men meget vigtige krav, Troels Trier stillede var, at billedkunsten skulle været en del at hans setup. Så det er fast rituel, at det er billedkunsteren Trier som inden show, viser et udvalg af sine billeder på en lille udstilling, og hellere end gerne fortæller om dem – og sælger dem. I forbindelse med Dexter-koncerten udstiller han flere af sine nyeste værker, som kan købes på dagen. Spillestedet åbner klokken 13 og showet begynder klokken 14.

Begyndelsen med Røde Mor
Troels Triers forrygende, ofte herligt underspillede soloshow tager udgangspunkt i Røde Mor, der i 1969 startede som et kunstnerkollektiv med fokus på grafik og plakatkunst. Allerede året efter udvidede kollektivet aktiviteterne til også at omfatte musik og Troels Trier, hans bror Lars Trier og klaviaturspilleren Ole Thilo stod bag Røde Mors første socialistisk engagerede udspil, ep’en Johnny gennem ild og vand, som blev en ildrød publikumssucces med socialistiske budskaber. Røde Mors musikalske blanding af sprøde spanske guitartoner og Troels Triers hæse stemme faldt i lytternes smag, så det varede ikke længe, inden Røde Mor voksede og blev kollektivets primære dynamo på plader og efterspurgt koncertnavn.

Der var en del udskiftninger de næste år, bortset fra Troels Trier, som var med hele vejen igennem og pladerne fortsatte med at komme i en lind strøm, primært bygget op omkring Triers musik og sarkastiske tekster. Det er den sangskat som nu kommer til ære og værdighed i showet ”Fra Røde Mor til Grøn far…”.

Fortsatte med at skrive sange
Efter Røde Mor-epoken fortsatte Troels Trier med at skrive og komponere musik, som på mange måder ligger tæt på udtryksformen hos det musikalske kunstnerkollektiv.

Han indledte en solokarriere i 1974 med lp’en Rosa – en smuk hyldest til datteren. I de følgende år udsendte han sideløbende med Røde Mor flere vinyl med mere intimt indhold. Den sidste udgivelse i Troels Triers eget navn var lp’en Kære Gurli fra 1982. Allerede dér indledte han sit lange, frugtbare og kunstneriske samarbejde med hustruen Rebecca Brüel, som blev overskriften på tredje del af hans musikalske karriere. Den fjerde er han i fuld gang med lige nu.

To halvgamle venner gik en tur ad Mindernes Boulevard – og fik en sludder om det, der skete dengang, kan du nok huske… Foto: John Fredy.

Billedkunstneren tog over
I de senere år har billedkunsteren Troels Trier været særdeles aktiv ved staffeliet og med at kreere keramik i atelieret, hvor han fra morgen til aften maler sine skønne ”tegneserie-malerier”, som han selv kalder dem.
Billeder i pastel-og pangfarver, ofte kærlige karikaturer af hr og fru Danmark, som muntert og frimodigt fortæller om livet set fra den sjove, skæve eller surrealistiske vinkel.

Han har udstillet på landets største gallerier og værkerne står i høj kurs blandt kunstkendere – og samlere.

I anledning af 80 års fødselsdagen for nylig udstiller han seperat på galleriet ”Belle Art and Ruge” i Stouby ved Vejle.

 

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...