By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Man kan ikke lige se det, hvis man ikke lige ved det. Men det systematiske roderi ender altså som Det ny H.C. Andersens Hus som åbner midt på sommeren næste år.
Alle involverede og flere til har iført sig høj optimisthat, når de over én kam fortæller, at det spektakulære eventyrland bliver en turistattraktion uden sidestykke på Fyn.

Folk med forstand på turisme, statistikker, moderne museer og H.C. Andersens uformindskede popularitet 145 år efter sin død, er overbevist om, at det spektakulære byggeri midt i Odense, bliver et gigantisk tilløbsstykke med et publikum fra hele verden – og at der især ventes asiatere i hobetal.

Det underjordiske eksperimentarium af et HCA-museum fyldes med tidens mest moderne digitale apparatur, udstillingsprincipper og pædagogiske idéer, hvad angår formidling til familien, store som små – og til litterære eksperter.

Letbanens spor usynliggøres, når de placeres i græsset mellem buske og bænke – på et rekrea-tivt område langs HCA-museet. Tegning; Fra Gade til Vej.

Meromsætning på 250 millioner
Nye beregninger fra Odense Kommune og VisitOdense med fokus på Det nye H.C. Andersen Hus, vil ifølge Tv2Fyn, årligt tiltrække tæt ved 300.000 nye turister til byen.

Imponerende tal som automatisk vil skabe store udfordringer til byens hotel-, café- og restaurantbranche samt detailhandlen og resten af kulturlivet, som skal være mere end klar til ikke alene at byde de mange gæster velkommen til eventyrets hovedstad, men også til at håndtere og inspirere dem til at blive i byen og skabe omsætning. Den proces kommer ikke af sig selv.

Da VisitOdenses eksperter forudser at flertallet af HCA-turisterne kommer fra udlandet, forventes det, at byens turisme-omsætning øges med op til 250 millioner kroner årligt. Det konkluderer Tv2Fyn.
Hvis de voldsomt store tal holder, så vil det nye museum ikke overraskende give turismen i Odense et historisk løft. Men også hele kulturlivet i byen.

Dagligdagen på byggepladsen
Det omfattende gravearbejde, som har stået på et par år, er stort set færdigt. I den senere tid har der været arbejdet med omfattende  betonstøbninger, som bl.a. forstærker randområderne mod Hans Jensens Stræde og Bangs Boder ligesom det skal cementere fundamentet til den kuperede labyrintiske kunsthave med planter, stier og høje hække.
Havens fundament vil fungere som loftet over det nye digtermuseum.

Arbejder med de sidste store betonstøbninger er udført. Derfor vil der i disse dage køre en del betonblanderbiler rundt om pladsen. Det sidste af betondækket mod Bangs Boder og Hans Jensens Stræde støbes også.

Den spektakulære “Eventyrhave”  ses her i fugleperspektiv. Letbanen kører gennem det grønne område nederst. 

Byggeledelsen oplyser, at betonarbejdet ikke kan ses så tydeligt i dagslys, fordi arbejdet foregår under betondækket – i ly for vejret.

Lige nu er byggeeksperter i færd med at etablere såkaldt kvalitetssikring af kloakledninger. En speciel bil kører rundt om byggeriet, for at spule vand, så rørene rengøres.

Der er stadig to travle byggekraner på området. Den ene betjenes manuelt fra pladsen – og den anden fra et lille styrehus på toppen af kranen,

Odense Letbane bliver nabo
Odense Letbane er ved at gøre klar til at forlænge sporene fra Carl Nielsen Kvarteret, Oluf Bagers Plads, med sporareal som placeres på et parklignende græsareal, som integreres med sydsiden af Det nye H.C. Andersens Hus – dér hvor den kommende museums-café skal være. Og så lægges sporene videre hen forbi Nørregadehuset og en 6-8 etager høj karré og til torvehallerne og Albani Kirke.

Hel ny Carl Nielsen-udstilling klar i 2022
Der er også nyheder at hente i den anden ende af Hans Jensens Stræde.

Odense Kommune og Odense Bys Museer afslører nemlig, at der bygges en moderne og permanent udstilling op om Carl Nielsens liv og virke.
Carl Nielsen har de sidste snart tre år bogstaveligt talt været gemt væk i arkiver og magasiner. Og internt blev der talt om, hvad museerne skulle stille op med den verdensberømte komponist.

Nu kommer historien om Carl Nielsen altså igen til ære og værdighed. Især vil der blive fokuseret på hans værker.

Det forventes at komponist-udstillingen åbner i sommeren 2022, hvilket passer nøje sammen med Det nye H.C. Andersens Hus’ byggeplan.
HCA-Huset ventes nemlig at stå klar til indflytning i det første halvår af 2021 – altså om godt et år og efter det store arbejde med indretning, forventer man, at det nye Carl Nielsen Museum åbner i 2022.

Mens HCA-byggeriet har været i gang, låner H.C. Andersen Museet lokalerne som tidligere var identisk med Carl Nielsen Museum, som siden 1988 har ligget i forlængelse af Odense Koncerthus’ foyer.

To-delt HCA-museum
De sidste par år er de tusindvis af gæster, som har besøgt HCA-fødehjemmet i Hans Jensens Stræde, og bagefter er de henvist til også at fordybe sig i den midlertidige udstilling om H.C. Andersens liv og værk – på pladsen ud for Odeon. Entrébilletten gælder begge steder.

Den tidligere udstilling, som også omfattede hans hustru, billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen, havde stået mere eller mindre uforandret hen siden åbningen tilbage i 1988. Nu får de altså en grundlæggende fornyelse – måske også med bygningsmæssige ændringer.

Frem til genåbningen forøges formidlingsaktiviteter i Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Lyndelse. Det sker bl.a. med en række musik- og foredragsarrangementer.

 

 

 

 

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...