By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

“Til jul skal jeg spille “Nissebanden” som familiemusical i teltet på Bakken. Det glæder jeg mig rigtig meget til – men der er jo længe til jul”, lød indgangsreplikken fra Kim Hammelsvang, 43, da han fortalte om sine teater- og revyopgaver resten af året .

Kim Hammelsvang blev i 2006 uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater. Og det var kombinationen af fagmæssig udlængsel og sunde ambitioner, som et par år senere drev ham til Hovedstaden. Han blev hurtigt en del af Det Ny Teaters ensemble, men fik også store opgaver  på Folketeatret og Østre Gasværk – på alle tre scener lagde han krop og barytonstemme til en række musicalroller – både  som skurken, den skøre og den sjove.

Kim Hammelsvangs Abronsius med professor-strithår er steget til vejrs med assistenten Alfred alias Søren Torpegaard i hælene. Foto: Miklos Szabo.

Svendlund var Kim’s mentor
Da Kim Hammelsvang senest spillede karakteren som mystiske professor Abronsius som går på vampyrjagt, så spillede 21 årige Søren Torpegaard Lund hans trofaste assistent Alfred. “Et overdådigt samspil”, skrev et par anmeldere.

Såvel den garvede som den talentfulde, er fra Østfyn og tilmed rundet af Nyborg Voldspil.

Kim Hammelsvang fortæller, at han som lille boede i Mellemgade i Nyborg og han mindes familieturene til Nyborg Voldspil. “De var magiske”, husker Kim, som bare var ni, da han besluttede sig for blive skuespiller. Det har hans mor fortalt.

Det med skuespil begyndte iøvrigt på Brandts Klædefabrik.
“Jeg blev optaget på Fameskolen oppe under loftet i Brandts Passage og dér var jeg så heldig, at instruktøren fra Frøbjerg Festspil, Nyborg Vold og H.C. Andersen Festspillene, Erik Bent Svendlund, blev min mentor. Han var et fantastisk menneske – og manden bag Fame-idéen. Ham lærte jeg meget af”.

Og så husker Hammelsvang, at han som bare 12 årig – langt. om længe – fik fortalt, at nu var han gammel nok til at gå til optagelsesprøve på Nyborg Vold. “Det var helt vildt. Jeg var en lille, mørk og tyk dreng som interesserede mig for én ting i livet – teater og komedie. Den lille drengs store drøm gik i opfyldelse, han han fik en ganske lille rolle musicalen ”The Sound of Music”, der jo havde det hele. Dermed kickstartede en foreløbig 31 år lang scenekarriere”.

Østfynske kolleger begyndte på Volden
“Sjovt, at både Søren og jeg har været voldspillet i Nyborg, Det talte vi meget om på Det Nye Teater. “Volden” hjemme i Nyborg, blev altså en slags “grundskole” for os begge – med over tyve år imellem.

“I “Dance of the Vampires” spillede vi begge bærende roller og samspillet fungerede helstøbt. Så vi er et par stolte fynske drenge”.

Søren Torpegaard Lund voksede op i Oure, mellem Svendborg og Nyborg, og han drømte fra barnsben om at blive musicalperformer og som ambitiøs teenager blev han allerede som 17 årig optaget på Musicalakademiet – iøvrigt som den yngste elev nogensinde. Her gjorde han det så overbevisende, at Det Ny Teater sendte bud efter ham.

Jul i Cirkusrevyen
Alsidige Kim Hammelsvang har spillet mange revyer, bl.a. en halv snes somre i Kerteminde. Han har til gengæld aldrig betrådt den største revyscene af alle, Cirkusrevyens. Det kommer han til op mod jul – dog ikke i en revy, men derimod i den egenproducerede “Nissebanden”, som var Odense Teaters juleforestilling i 2018.

“Jeg er så heldig, at jeg får lov at spille Flemming Jensens glansrolle som “Lunte”, fortæller Kim Hammelsvang. “Flemming Jensen, som i sin tid skrev “Nissebanden” som tv-julekalender, skal spille “Fiffig Jørgensen”, fordi han efter eget udsagn er blevet for korpulent”.

Apropos revy, så er Kim Hammelsvang igen en trediedel af det rent fynske hold i den Nordsjællandske kro-revy i Ganløse (12. juni til 28, august).
“For tredje gang kan jeg se frem til, at spille sammen med gode fynske kolleger som Liselotte Krogager og Martin Knudsen, der betegnes som dansk revys coming man. Han er født og opvokset i Otterup og har bl.a. optrådt i Wallmanna Saloner samt nordenfjords – i Limfjordsrevyen og Skagen Revyen.

Til efteråret tager Kim Hammelsvang og Kirsten Siggaard på turné med “Piaf & Aznavour”, som parret opførte 17 gange for fulde huse på Det Ny Teater. Turnéen rammer 5. november Magasinet i Odense og dagen efter Svendborg Teater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...