By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Firsernes måske mest populære Odense-band Tuff Enuff var blandt de 13 velkendte bands, som skulle have spillet ved Odense Classic Rock søndag den 29. marts – men arrangementet er aflyst – eller udsat. Det vil vise sig – på grund af den om sig-gribende corona-virus

I søndags skulle de fem velestimerede herrer have spillet reunion koncert – 30 år efter de sidste akkorder døde ud. Tuff Enufferne havde som de andre bedagede bands glædet sig helt vildt til koncerten på 17:48 i Odense. Men sådan skulle det ikke være.  En forvildet  kinesisk flagermus lavede om på den globale dagsorden – og også på vores.

“Men nu bliver vi blevet  stædige”, lyder det fra Jesper Hempler. “Corona krisen skal ikke feje Tuff Enuff af banen. Vi har nemlig besluttet, at når vi er på den anden side af krisen, så er vi klar på scenen. Så har vi alle brug for en god gang blød rock”.

“Og hvem ved måske bliver vi nu så stædige, at det bliver til mere end blot én koncert”, som det ellers kun var meningen. “Jeg er sgu ligefrem begyndt på, at skrive et par helt nye sange. Det er et mærkeligt forår.”

 

De fleste unge på 40+ eller en smule ældre, husker sikkert Tuff Enuff, det populære band, som i 1980’erne huserede på de fynske spillesteder. På fem forrygende år for fulde huse nåede kvintetten at skrive sit eget lille kapitel i den fynske rock-pop-krønike. I år er det 30 år siden Tuff Enuffs sidste harmonier døde ud.

Tuff Enuff  er også fortællingen om fem unge ambitiøse musikeres fem hektiske år – fra 1985 til 1990. En kort, men intens karriere som på behørig vis blev rundet af med koncerter i Århus, København og Ålborg samt med en gratis farewell-koncert på Rytmeposten.

Lige efter nytår i 1990 havde kvintetten fået nok og musikerne var enige om at stoppe mens legen var god. Det viste sig at være en moden beslutning.

Tuff Enuff havde ellers ganske ekstraordinært sagt ja tak til at fejre bandets lille fraværs-jubilæum med det overraskende comeback – og ifølge Jesper Hempler skulle koncerten på Mødecenter 17:48 have været den eneste.

“Vi havde virkelig glædet os til at fyre den af, så epoken kunne være endegyldigt slut, men sådan skulle det ikke være” siger Jesper Hempler på vegne af bandet. ”

Mens flere af den oprindelige Classic-programs bands med mellemrum har optrådt offentligt siden de gyldne 80’ere, så har man kun har hørt sporadisk til andre – og nogle slet ikke. Det gælder altså bl.a. Tuff Enuff, som kun genforenes den ene gang.

Blandt de mere velkendte navne på plakaten er Forrest i Køen, TBK Band, Nils Poulsen & Combo 73, Tee Bee & Friends, Jacksons New Garden og karismatiske Evil Sons of the Blues, som i årevis har været forrygende til at fyre op under enhver fest. Nu venter arrangøren at se tiden af.

Og de står forrest i køen
Et ægte 80’er-band som en stor del af publikum vil nikke genkendende til er Forrest i Køen, som får lov til at leve op til sit navn, idet kvartetten bliver første indslag på store scene. Forrest i Køen debuterede i Munke Mose i sommeren 1988 og året efter åbnede bandet Folkscenen på Midtfyn. Det blev til mindeværdige midnatkoncerter i Hansens kælder.
Dog markerede bandet sig især på hedengangne Rytmeposten med over 30 koncerter. Forrest i Køen har stadig æren af at have spillet flest koncerter på byens landskendte spillested, som siden blev udvidet og idag hedder Posten.

Når forsangeren Emil Andresen ikke optrådte på scenen, så lod han sin muntre røst høre bag baren – som populær bartender. Altid med en frisk bemærkning.
Efter et par års tilløb og adskillige øveaftner, blev Forrest i Køen gendannet i december 2019 – endda med de originale medlemmer. Det er Carsten Toft, guitar, Kenneth Larsen, bas, René Larsen, trommer samt bandets sanger og sangskriver Emil Andresen. Bandet spiller stadig fortrinsvis egne, lidt samfundsrevsende kompositioner – men det tager også en buket covernumre med i inderlommerne.

Firsernes rock med rynker
“Tresser-drengene har jo forlængst markeret sig med en lang række populære “Rock Med Rynker”-arrangementer. En faktastisk tradition. Nu er så, at en række af de mest populære bands fra 70’erne og 80’erne er gået i øvelokalet, så de er klar til en tur mere på 17:48-scenen”, fortæller arrangørerne Jan Aaskov og Dennis Kongstad.

“Brille-bandet”, identisk med Tuff Enuff anno 1990. Fire af dem er originale medlemmer fra dengang. Fra venstre: Claus Nicholajsen, keyboards, Torben Balle Jensen, bas, Jesper Hempler, sang, Klaus Karby, nyt medlem på trommer og Paw Mølgaard, guitar. Bandet har øvet så meget op til koncerten, som ikke blev til noget pga virus – så nu melder den fem gamle drenge sig klar til flere efter-Corona-koncerter Privatfoto.

80’er brit-rock og pop
Tilbage til Tuff Enuff, der ofte blev betegnet som det fynske pendant til den tids idoler som Bryan Adams, Huey Lewis, Tears for Fears og Simple Minds – og som med sin dansevenlige brit-rock-pop oplevede publikumsucces over hele landet. Bandets relativ korte, men spektakulære live-karriere stoppede i april 1990.

“Vi spillede vores allersidste koncert i Ålborg – og jeg husker den som det var i går. Måske især fordi den fik et kuriøst efterspil. For lige efter koncerten blev vi kontaktet af selveste direktøren for et anerkendt tysk pladeselskab, som mente, at vi havde potentiale til det tyske plademarked. Han var klar til at tale betingelser og til at skrive kontrakt. Vi måtte imidlertid skuffe ham og sige nej tak til det celebre tilbud, som ikke fik os til at ændre vores fælles beslutning”, husker Jesper Hempler.

Kontrakt-tilbud kom for sent
“Jeg havde ikke energi til at forfølge mulighederne som opstod. Ironisk at den pladekontrakt, som vi forgæves havde jagtet i fem år skulle vise sig at være inden for rækkevidde netop den allersidste aften. Vi var jo stoppet – rent mentalt.
“Indtil vi begyndte at øve for en god. måneds tid siden, havde vi har ikke spillet en tone sammen siden den april-aften i Ålborg. Jeg har ikke set Claus (Nicholajsen, red.) siden. De andre har jeg kun mødt få gange gennem årene”.

“Nu har vi været i øvelokalet nogle gange, og det er faktisk helt fedt. Det hele er ligesom for 30 år siden. Vi spiller de gamle sange, nørder med detaljerne og har genoptaget de heftige diskussioner – og heldigvis, griner vi mere end vi gjorde dengang. Og så er vi temmeligt overbeviste om, at musikken er blevet lidt blødere med årene. Ligesom os selv ….”

Jesper Hempler, pædagog i Munkebo og byrådsmedlem (SF) i Kerteminde, er født og opvokset i Højby med storebror Claus Hempler. Jesper har været en del af flere album-projekter. Foto: Emil Andresen – som selv er med i multi-koncerten “Classic rock” med bandet Forrest i Køen.

“Det skulle vise sig, at der lå en masse andre udfordringer for alle fem musikere og ventede forude”, forklarer den dengang unge forsanger og single-guitarist Jesper Hempler, som på det tidspunkt også spillede divisionsfodbold med B 1909 og OKS – og som senere blev pædagog og institutionsleder i Munkebo samt markant byrådsmedlem for SF i Kerteminde.

Så nu er “originalerne” fra de hektiske 80’ere klar til en forrygende times tid: Det er Paw Mølgaard, guitar, Claus Nicholajsen, keyboard, bassisten Torben Balle Jensen samt sanger, rytmeguitarist Jesper Hempler samt Klaus Karby (Full Moon Feber) som er ny dette sammenhæng. Tuff Enuffs oprindelige trommeslager Allan Askvig, daglig leder på Kulturmaskinen og Magasinet, har med beklagelse meldt fra, da han ikke har siddet bag et trommesæt i alt for mange år.

“Vi kan vel med rette kalde os fem ældre estimerede gentlemen med lidt flere rynker, lidt mere nærsynet og et par kilo tungere end dengang – og fælles for os alle er, at vi glæder os helt vildt …”.

“Kontrabassisten Torben Balle var den sidste, som meldte sig under fanerne – og det er vi rigtigt glade for. Torben er den af os alle, der er i den bedste form. Efter Tuff Enuff-tiden havde han en fornem karriere med rock a billy-bandet Hancats og i de senere år har han været Elvis-imitator Henrik Busborgs uundværlige sidemand”.

Om alle gode kreative kræfter er spildt vil vise sig. Men denne skribent tror det næppe. Sikkert og vist er det dog, at Odense Classic Rock den 29, marts på 17:48 er aflyst – eller udsat – som alle andre kulturarrangementer over hele Europa – på grund af corona-virussen hastige udbredelse.  

 

 

 

 

 

 

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er...