By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments
Jannie Breith elsker at danse og lave lave fest i gaden. I oktober fortalte hun avisen, at hun lukker, slukker og sælger sin “Jannies Dancebar” i Faaborg.

“Jeg laver et mødested for de fest- og danseglade”, siger Jannie Breith. (Privatfoto)

I stedet ville den danseglade dame åbne en dansebar i en tidligere italiensk restaurant Vindegade 67 – præcist der, hvor Abbas Mahalati i sin tid drev Prince Nightclub med bl.a. dancebar med striptease.

 “Jeg har solgt det hele i Faaborg. Det eneste, jeg tager med mig, er firmanavnet og mit brand, siger Jannie Breith.

På grund af Covid19’s særlig restriktioner for større forsamlinger afventer hun udviklingen, inden hun melder om om “Jannie’s Dancebar”. “Jeg kan sige så meget, at det bliver noget særligt. Ambitionsniveauet er højt. Men nu venter vi at se.”

Da røg den drømmeturné til Japan
Livet og musikken er én lang rejse, fortæller Danmarks #”ukendte” verdensstjerner, violinisten og komponisten Harald Haugaard og hans smukt syngende hustru Helene Blum, som dog ikke kommer på den rejse de havde glædet sig allermest til. Ganske vist har det rejsevante par fra  Svanninge Bakker, været i Japan i både 2010 og 2015 – men denne turné skulle være noget helt særligt, hvad koncerter anfgår  og turen var klar med både koncerter med nye kompositioner.

Danmarks ukendte verdensberømte musiker-par kommer fra Svanninge Bakker. Pr-foto.

På sin facebook-profil skriver Helene Blum bl.a., at “lige nu skulle vi have været på den fedeste turné i Japan med Timo Alakotilas smukke husorkester og solistkolleger fra de nordiske lande”.
“Den tur  havde vi  glædet os til i næsten tre år. Men sådan blev det ikke. Japan er blandt mange andre aflysninger”.
I dag vil jeg i stedet tænke på alt det gode, der blev i denne uge, i stedet for det der ikke blev…”, skriver Helene Blum i en tid, hvor vi alle forsøger at finde en flig af optimismens solstrejf.
Fra jeans til en sølle kop kaffe og måske en lille én. 
Nede i Nedergade åbner brødrene Jonas og Mads Klindt en café, de ydmygt kalder Café Sølle. Brødrene, der er mere kendt som Koffiboys og deres lille mobile kaffevogn, har samme lange hår, brede smil og passion for kaffe. Nu har de overtaget lejemålet Nedergade 18, som er halvdelen af det gamle Army JeansLager.

Kaffedrengene tænker kreative tanker ved det rå charmerende langbord i bindingsværkshjørnet. Privatfoto

Brødene råder kunderne til at følge sidste nyt om Sølle-eventyret på @cafesoelle (Instagram).
“Det er et fantastisk sted, vi har fundet her og vi glæder os helt vildt til at byde kunderne velkommen”, siger brødre ne Klindt som med passende underdrevne ydmyghed og blink i øjet kalder deres lille kaffesalon for “en lige tilpas sølle café og bar med søde toner, lys i stearin og smuldrende bindingsværk”.
Og Nedergade for romantikernes, drømmernes og de forvildedes gade. Så
Et hus fra 1700-tallet som emmer af historie.
Kaffedrengene fortæller, at de satser på at åbne i starten af december.
Rygterne har floreret længe i Overgade og Nedergade om, hvad der skal være i Army Jeanslager – en aflang ikonisk butik med indgang fra begge gader, som lukkede for snart tre år siden. De seneste rygter gik på, at der åbner en musikinstrumentbutik ud mod Overgade.
Army Jeans-Llejemålet blev efter lukningen delt i to. Og nu er det så kaffebrødrene Mads og Jonas som melder ud om deres café og bar.
Først Bølle Bob, så Buster – og så aflysning 
Først skulle H.C. Andersen Festspillene have opført “Bølle Bob” som vintermusical – på Magasinet. I sommer På én af årets modtog festspillenes formand Rune Kallager information om, at “Bølle Bob” var omfattet så mange juridiske forhindringer, at det var umuligt at få de nødvendige tilladelser. Ret hurtigt efter lykkedes det festspillene at sikre sig alle tilladelser til i stedet at opføre “Busters Verden”. Børnene var glade. Men nu er der dukket en ny forhindring op, Corona!!  De nye, kringlede corona-restriktioner er årsagen. Ifølge regeringens påbud, kun må man kun mødes i meget små grupper – og med bare to måneder til premieren, vil det ikke være muligt at opnå en kvalitet som kendetegner HCA Festspillenes vinterforestillinger. Derfor har bestyrelsen og det kunstneriske team valgt at aflyse”.
Det er en meget lille trøst, især for HCA-holdet, men vil man have genopfrisket den herlige historie om Buster Oregon Mortensen og hans fantastiske univers, så kan man gå i biffen fra 17. juni næste sommer,. Den dag har den nye filmversion premiere. Filmen er optaget i Odense.
Levemand eller aprilsnar
Om det er en gemén aprilsnar eller om det er ganske vist, det vides ikke med sikkerhed. Men hvis annonceringen passer og corona-spøgelset viser sig fra den pæne side, og hvorfor skulle de ikke dét, så optræder den pinkklædte stand up-komikeren Tobias Dybvad med sit håndspritnye show ”Levemand” på Odeon i Odense – fredag den 1. april 2022. Du læste rigtigt.

Tobias Dybvad…fortæller bl.a. om sit eget opgør med den “indre dumme stemme”

Altså om halvandet år. Intet mindre.
Så hvis ellers letbanesporene ligger som de skal, så kan kan Dybvad-fans fra Bolbro, Vesterbro, Hjallese eller Hestehaven snuppe “Brunneren” til “Odeon station” – og dermed få serveret et gensyn med den – ifølge pr-trommerne – legendariske, satiriske comedy-stil i et show, hvor Dybvad hylder det positive livssyn. Det er da værd at vente på – i 17 måneder?

Jacob Moth-Poulsen er parat til også i 2021 at opføre et nyt skævt teater i slottets gård .

Slotsgaardens Jacob Moth hædret med fornemt legat
Skuespiller og instruktør Jacob Moth-Poulsen er en glad mand i denne tid. Han har netop modtaget 75.000 kroner fra Wilhelm Hansen Fonden.
“Jeg er meget stolt og lykkelig for dette hæderslegat”, skriver Jacob Moth-Poulsen i et opslag på sin Facebook-side. “Sikke en ære, at fondens bestyrelse har set mit arbejde og mener, at jeg er én af de tyve kunstnere , der er forbillede for alle i kulturlivet”. Og så tilføjer han, at “det i det hele taget er berigenede at opleve, hvordan WH Fonden med stor integritet og hjerte støtter og styrker kunsten i denne svære tid”.

Jacob Moth-Poulsen, der fra 2015 har været ansat på Aalborg Teater, hvor han lige nu spiller “Revolutionen Kommer”. I 2012, da han var elev på Odense Teater, var han blandt de skuespillerspirer og teknikere, som fik idéen til hver sommer at hylde gamle franske mestre med forestillinger som “Erasmus Montanus”, “Den Gerrige” og “Den indbildte synge” i skæve og ustyrlige bearbejdinger af de klassiske værker – i gården på Odense Slot, der har vist sig at være fremragenede til det formål. Som årene gik blev organisationen justeret, og de senere år har Jacob Moth-Poulsen været den kunstneriske leder, som får de tossede og geniale idéer, og som trækker i trådene.
Og så forlyder det uofficielt Aalborg, at innovative Jacob Moth-Poulsen ikke begræder, at Odense Teater for nylig valgte at aflyse “Misantropen” som teatrets sommersatsning i selve Kongens Have. Sjovt nok også en forestilling af Moliére, der jo kunne finde på alt.

 

Fra Svendborg Musikskole til kapelchef på Operaen
Basbasunisten og dirigenten – og musiklæreren Jesper Rützou Rosenkilde forlader Svendborg Musikskole og freelance-opgaver for en række fynske amatørorkestre, som i årevis har nydt godt af hans positive og pædagogisk korrekte måde at lære fra sig. På et facebook-opslag fortæller han nyheden om, at han nu bliver en del af Det Kongelige Kapel – på Operaen i København. På opslaget roser han musikskolens glødende ildsjæle og betegner skolen som “et stærkt hold, hvor administration, teknisk personale og undervisere har spillet fantastisk de de tre et halvt år han har været der. Jesper Rützou Rosenkilde har i mange år været en suveræn og efterspurgt medspiller på flere fynske scener – ikke mindst som en inspirerende instruktør og lærer for en række amatørorkestre. I 2015 sagde han efter 28 meget aktive år farvel til Odense Symfoniorkester – de seneste fire år som orkesterchef og i 2017 kom han så til Svendborg som musikskoleleder .

 

Nu har vi hørt det med
Nu skal Odense-massøren Allan Poulsen optræde – om ikke på slap line, så på scenerne rundt i landet. Allan har i årevis haft mængder af historier liggende i massørtasken. Nu kommer historierne og anekdoterne til ære og værdighed. Allan var indtil for kort ti siden fodboldlandsholdets humørspreder gennem 35 år. Også legender som Preben Elkjær, Brian Laudrup, Thomas Graversen og træneren Sepp Piontek rejser med landet rundt op opfører fodbold-talkshowet “Legendernes aften”. Kommentator Flemming Toft forsøger at styre begivenhedernes gang. Lørdag den 24 april rammer showet Odeon i Odense. Og så er optræder såvel Poulsen som Piontek på hjemmebane.

Et andet fodboldikon, Jan Mølby, der som herhjemme og i England spillede i rødt og hvidt, tager på rundtur i de danske forsamlingshuse. Touren er igang og “Her Great Dane”, som han kalder sig optræder tirsdag den 17. november på Magasinet i Odense.  Mon ikke det fynske publikum kan få en benhård vurdering af årsagen til den isnende kulde mellem ham og Richard Møller. De nåede aldrig at komme på julekort.

 

Café-forpagterens gensyn med teatrets krogede gange 
Charles Daniel Saysette, partner i café-kæden Nelle’s Café & Wine A/S, som har overtaget forpagtningen af Odense Teaters restaurant “Kongens Have” og teaterbaren i foyeren, får nu sin gang i landets næstældste teaterhus – som han kender ud og ind.
Det forventes med andre ord, at blive et kært gensyn med arbejdspladsen, som fyldte en stor del af hans barndom og ungdom. Det gjorde den fordi der stort set altid blev talt om teater i barndomshjemmet. Det var ikke så mærkeligt, for forældrene Susanne og Allan Saysette har i mange år været ansat på Odense Teater.
Susanne Saysette, uddannet på teatret i 1979 var især kendt for sine stærke skæve kvinderoller. I dag er hun storyteller – bl.a. på Tidens Samling. Faren Allan Saysette er en legende på teatret, dog bag scenen. Han har været  ansat i ikke færre end 48 år som lysdesigner med særlig indsigt i miljø- og stemningsskabende teaterbelysning. Og nu bliver sønnen Charles Daniel altså også en væsentlig del af teatret – på en helt anden scene
.

Nu synger Jeppesen og Olsen også sammen 
Som tourmanager og rådgiver for koncert-bandet Magtens Korridorer, har fynske Jørn Jeppesen i en halv snes år haft et tæt kunstnerisk samarbejde. Korridor-forsangeren Johan Olsen og Jørn Jeppesen har aldrig før nu sunget duo – offentligt. Det sker på Jeppesens nye album “En helt almindelige dag”.

 

Krogager er lykkelig for sin skuespiller, instruktør og oplæser
“Jeg har jo som de fleste af mine kolleger i sommerens løb ligget stille på grund af corona-krisen, så det er en fornøjelse igen at være i fuld gang og tilmed at have de næste par måneder besat med spændende opgaver”, fortæller comedienne, skuespiller og instruktør Liselotte Krogager.

Liselotte Krogager er kommet fint igang efter corona-nedlukningen. Foto: Michael M. Kjær.

Hun har instrueret skuespilleren og cirkusklovnen Arne Bjørk i forestilling “Den stille Klovn” på Odense Teaters U-teater . i kælderen. En poetisk dramatisering bygget over hans bog af samme navn.

Liselotte Krogager skal spille juleshow med sin ham,le ven Jan Schou på Teater95B – og så ser frem til endnu en sommer i revyen på Ganløse Kro – bl.a. sammen med fynske Martin Knudsen.

 

Tidens Samlings leder har klædt ikke færre end 42 film på
Cæcilie Ning Hage (foto), direktør på Tidens Samling, har de seneste år arbejdet med besættelsen på to fronter – som kostumier og rådgiver. Nemlig i forbindelse med tv-serien Badehotellets dramatiske afsnit om besættelses-tiden og i Anders Rafns ambitiøse biograffilm “De forbandede år” med Jesper Christensen og Bodil Jørgensen i hovedrollerne.
“Fantastisk at få lov til at være med i så store produktioner”, siger Cæcilie Ning Hage, som tilføjer, at hun befinder sig fint i kulissen med de opgaver hun har”. Cæcilie Ning Hage er ikke alene kvinden som styrer samtidsmuseet “Tidens Samling” på Brandts, men også det enorme lager af effekter, rekvisitter, accessories og beklædning fra det 20. århundredes Danmark.

Ting og sager fra dette lager dokumenterer oplevelsen af de mange film. Cæcilie Ning Hages stadig voksende samling, som detaljeret er bygget op i det gamle stål-skibsværft, har i 40 år leveret håndgribelig ekspertise til ikke færre end 42 danske film- og tv-produktio-ner. Blandt dem er film som Åndernes Hus, Kun en pige, Drengene fra Skt. Petri, Krøniken (tv), Badehotellet (tv), Marie Krøyer, Tarok, Dirch, Hvidsten Gruppen, Sygeplejeskolen (tv), Så længe jeg lever, Lykke Per, Der kommer en dag, Mercur (tv), Dan-Dream, Kollektivet, 9. april, Kapgang og De forbandede år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...