By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Rottefælden klapper i.
For første gang i Danmarks ældste revyteaters 136 år lange historie opføres der ingen sommerrevy i Svendborgs Caroline Amalielund.

“Det gør ondt langt ind i mit skuespillerhjerte. Jeg er meget ked af, at vi er slået ud af den forfærdelige sygdom. Det føles urimeligt for os alle – ikke mindst for publikum. Efter al det verden har været igennem de sidste par måneder, og stadig er, har vi virkelig brug for at smile sammen”, lyder det fra Jan Schou, som ellers var klar til at spille sin 22. rottefælderevy i streg.

Rottefælden er blandt den snes danske sommerrevyer, som på grund af diverse restriktioner, har opgivet kampen mod coronavirus/COVID-19.

“Når man som mig elsker at arbejde det meste af tiden, så er det virkelig svært det her. Jeg er jo nærmerst sygeligt forelsket i revyscenen – og det er altså første gang i 46 år, jeg ikke skal spille sommerrevy – 46 år”, konstaterer Jan Schou, som for nylig rundede 68 og som indrømmer, det sker, han fælder en melankolsk tåre.
“Det er så trist, det verden oplever. Coronaen efterlader mange skæbner….”

Det er altså underligt
“Det er underligt ikke at skulle forberede sig, ikke at møde forfatterne, ikke at glæde sig …. og ikke at læse, læse og læse. Ikke at prøve og at prøve, ikke at grine og diskutere et nummer eller to med instruktør og kolleger… ikke at møde pressen, ikke at prøve kostumer, ikke at glemme at sove og ikke at mærke suset ved premieren …. og ikke mindst at byde de tusindevis af forventningsfulde gæster velkommen – som jeg har gjort det alle årene. Ligesom resten af holdet vil jeg savne det hele. Det bliver altså mærkeligt”.

Når man som mig elsker at arbejde hele tiden, så er det altså urimeligt svært det her, siger Jan Schou, som til gengæld har anskaffet sig en cykel. “Det er et nyt kapitel i mit liv”, siger han, 

“Jeg havde virkelig glædet mig til at underholde, spille sjov revy og til at få gæsterne til at smile. Måske har jeg bare været for optimistisk. Men nu vil jeg forsøge at se lysere på tilværelsen. Den ér jo skøn – og er jo lige her. Kede mig, aldrig i livet. Jeg har jo heldigvis gode venner, skønne naboer og en dejlig have”, funderer Jan Schou og som i stedet for sin faste sommerresidens på Thurø, vil forsøde tilværelsen i sin skønne kunstner-lejlighed i Odenses Skibhus-kvarter.

“Jeg har også været ude og cykle på min nye cykel. Det var skønt at trille rundt – og en god måde, at se byen på. Jeg havde helt glemt den gode oplevelse, det er, at cykle…. ”

På opdagelse efter nye værdier
Udrejseforbud og nedlukket grænse betyder også at den garvede skuespiller ikke kan smutte ned til sit elskede Berlin “for lige at lade op og læse lidt på revyteksterne”, som der ellers har været tradition for. Ikke for ingenting kalder han Berlin for sin anden hjemby.

“Jeg købte en lejlighed i den tyske hovedstad for 13 år siden, og jeg forsøger at være der mindst én gang om måneden året rundt – men i den kommende tid bliver det altså Skibhus-kvarteret frem for Schöneberg. Det er vildt ærgerligt. Men sådan er det nu engang. Og ikke et ondt ord om Skibhus-kvarteret, for øvrigt…”.

“Nu vil jeg i stedet gå på opdagelse efter nye værdier i corona-dagligdagen, som millioner andre gør i disse tider, kloden rundt”, siger skuespilleren, som er født og opvokset i et impresario-hjem i Silkeborg og som nærmest fik skuespillerfaget ind med modermælken.
Han blev så inspireret af opvæksten og atmosfæren i hjemmet, hvor der altid var liv og glade dage – derfor var unge Schou heller aldrig i tvivl om, hvad det var han ville. Nemlig gå skuespillervejen. Og den bragte ham omkring Odense.

“Jeg havde det dejligt i mit barndomshjem, hvor jeg var så heldig at møde mange skønne skuespillere som jeg havde set i biografen, og som min far skaffede engagementer – og tournéer. Blandt dem var Erik Paaske, Poul Reichhardt, Preben Uglebjerg og Osvald Helmuth”.

“Det skete at faren fortalte at ham og ham ville besøge os i morgen formiddag, Ups tænkte jeg. Der er jeg jo i skole .. og det var sjovt så hurtigt jeg kunne få mavepine og var nødt til at blive hjemme for at hilse på f.eks. Poul Reichhardt,. Og mor måtte ringe til skolen og fortælle om lille Jans mavekvaler….”.

“Det må I altså ikke fortælle min gamle klasselærer… pinligt.”

Drømmen gik i opfyldelse
Drømmen om en skuespilleruddannelse gik i opfyldelse, da han bare 20 år ung kom til Fyn i 1972 for at begynde på Odense Teaters elevskole – og han har boet i byen lige siden. Mens han arbejdede på Odense Teater, først som elev og frem til 1981 i ensemblet, medvirkede han i flere kabareter, revyer og lystspil. Fra 1980’erne markerede han sig som alsidigt talent og blev kåret som årets revyfund og senere årets revyskuespiller.

“Når arbejdspladsen for en freelancer som mig er hele Danmark, kan man ikke bo mere bekvemt end her i Odense”, konstaterer Jan Schou som iøvrigt debuterede i Rottefælden allerede 1977. Han vendte tilbage i 1999, da Frank Steen engagerede ham – og siden har han været på plakaten, hver eneste år.
Ellers har han været anker- og idémand, instruktør, kunstnerisk leder og skuespiller i revyer, kabareter og shows som Cirkusrevyen, Nykøbing F., Sønderborg, Røde Kro, Morskabsteatret (Odense), Vildbjerg, Menstrup, Hurup, Kolding (Sans Souci), Silkeborg, Holstebro og Aalborg – ligesom han har spillet Schou Tour i en snes år i Herning – ny premiere i januar. Og han har medvirket i komedier på ABC Teatret og Amagerscenen.

 

Related Posts

Efter godt 52 år i dvale er Overgade forlænget med 60-70 meter og forvandlet til et lille torv ud...

“Som revychef siden 2009 har jeg oplevet meget, men aldrig har jeg mærket en begejstring, som den...

“Hold da helt op. Der er sket noget siden jeg var her sidst. Helt utroligt. Se det nye Carl...