By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Mens vi står og funderer på det berømte hjørne med Hans Jensens Stræde på den ene side, Ramsherred på den anden og Bangs Boder på den tredje, og med Danmarks mest fotograferede hus foran os, så er blogredaktøren nysgerrig efter at vide, hvad Odenses kommende supermuseum – som lige nu er en stor byggeplads bag rækværket – kommer til at hedde?

Så hvad er mere oplagt end at spørge jeg spørge Asger Halling Lorentzen, chef for formidling og satsninger i Odense Bys Museer.

Hvad bliver det officielle navn på kultur- og turistattraktionen, som bliver Fyns og en af landet største, hvad angår besøgstal. Hvis man skal tro eksperternes forudsigelser?
“Når det hele åbner for publikum næste sommer, så hedder det slet og ret “H.C. Andersens Hus”, lyder svaret kort og godt fra Asger Halling Lorentzen.

Forstår forundringen
Jamen H.C. Andersens Hus er jo det lille gule hus på hjørnet?
“Ja, det er det også. Jeg forstår din forundring, da man jo umiddelbart ikke kan betragte området som et decideret hus, men snarere som en have, et museum, en udstilling eller oplevelsesunivers for hele familien.  Fra hele verden”.

I vælger altså at skrotte de to første ord “Det ny….”, for det bliver jo ikke ved med at være nyt. Det ny H.C. Andersens Hus er projektets “arbejdstitel” – og det er stadig navnet som dukker op på officielle papirer – og steder”?
Ja det gør vi. Og det er der flere årsager til. Udstillingen og museet fortsætter jo for eksempel heller ikke med at være nyt. Vi synes det er den rigtige løsning med slet og ret at kalde det H.C. Andersens Hus. Også fordi ordet hus rent historisk referer til digterens fødehjem. Det er herfra digterens fantastiske historie udgår. Og så er det jo også det ikoniske navn, som museet har haft siden åbningen helt tilbage i 1908. I virkeligheden bliver “fødehjemmet” jo bare udvidet”.

Billedet snyder. Den uskønne bygning t.h., nabo til det gule fødehjem, er revet ned for at gøre plads til den nye hoved-indgang, som er ved at blive bygget. Foto: VisitOdense.

Kommunen købte rønnen
Indtil 100 året for digterens fødsel i 1905, var det ydmyge gulkalkede bindingsværkshus på adressen Hans Jensen Stræde 45, privat ejet. Som i resten af kvarteret, havde ser boet fattigfolk i over 150 år.

For at redde husets eksistens og den håndgribelige historie, så købte Odense Kommune huset. Det har lige siden vist sig at være en guldrandet handel.
Efter grundig restaurering, ledet af arkitekt Jens Vilhelm Petersen, blev huset i 1908 åbnet som museet “H.C. Andersens Hus”.

“Navnet “H.C. Andersens Hus” er verdenskendt – og det ønsker vi ikke at ændre på”, fortæller Asger Halling Lorentzen. “I overført betydning, er navnet “H.C. Andersens Hus” betegnelsen for et sted” – Huset, altså hele det nye kompleks, som er hundrede procent dedikeret mødet med digteren, forfatteren, kosmopolitten og vandringsmanden m.m. H.C. Andersen”.

Sådan sælger Visit Danmark HCA
Navnet er et uvurderligt brand for Odense og for hele Danmark.
Som appetitvækker skriver VisitDanmark på sin aktuelle hjemmeside blandt andet – på adskillige sprog.

Hans Christian Andersen blev født i et lille bitte hus i et brostensbelagt stræde i hjertet af Odense i 1805. Og huset er der stadig! I dag er det et af verdens ældste poetmuseer og et rigtig godt sted at starte en H. C. Andersen-tur gennem Odenses ældste og fineste områder.
En ny udstilling i særklasse (åbner næste sommer) giver en præsentation af H.C. Andersens liv, ord, billeder og berømte, private ejendele. Her kan du se digterværkstedet, den høje hat, rejseudstyret, ligesom du kan nyde mange af de poetiske papirklip. Og der er et børn- og unge-univers i tre etagers pavillon, finurligt udført i trækonstruktioner. De er i sig selv små eventyr, som går lige i hjertet på alle, som elsker H.C. Andersen. Eller gå en tur i den magiske eventyrhave – eller nyd kaffe, kage og udsigt fra den nye café.

John Borgkilde

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...