By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Det er et vaskeægte eventyr, som H.C. Andersen alias Torben Iversen præsenterer fra lørdag den 27. juni og frem til lørdag den 8. august. Et eventyr som måske lidt atypisk, fordi det ikke alene ender godt, det begynder også godt. Hvis alt går vel.

Det lyder måske lidt kryptisk – og det er det faktisk også.  For det er dybest set op til Sundhedsstyrelsen og Regeringen om H.C. Andersens Paradens 33. sommersæson for foden af eventyrslottet, skal gennemføres som planlagt.

“Ganske som open air-teater må vi have op til 500 mennesker per forestilling. Vi vil tilmed, gentagne gange, opfordre publikum at sætte sig på græsset. Måske øges det tilladte publikumstal i juli. Nu må vi se. Men vi er lykkelige over, at vi har fået lov til at komme i gang”, konstaterer paradechef Torben Iversen, som er helt på det rene med, at hvis myndighedernes regler og love ikke overholdes, så kan det gå grueligt galt. Vi er pålagt et stort ansvar, som arrangør af det traditionsrige open air-arrangement – den udfordring påtager vi os selvfølgelig”.

Torben Iversen om den lange periode med nedlagt kulturliv som følge af virus og forsamlingsforbud. “Vi tænkte hele tiden, hvordan det vil påvirke os” – og vi kunne jo kun vente – og vente”.

Ukuelige Torben Iversen står  på 33. sommer i spidsen for sin parade af eventyr-figurer.

Farvel til 35 gode jobs
“Mig og mine 80 spillere måtte fra den ene dag til den anden, se ikke færre end 35 engagementer fordufte ud i den blå corona-truede marts-luft. Enten måtte vi selv melde fra eller også gjorde arrangøren det. Det drejede sig om blandt andre konferencer, private selskaber, forlystelsesparker, børnehaver, ældrecentre og mange flere. Vi lukkede også teaterskolen med det samme og sendte eleverne hjem. Det var forfærdeligt for os alle. Vi anede jo ikke om vi overhovedet kom til at spille denne sommer”.

“Det er klart, at jeg lige før premieren opdaterer situationen hos myndighederne. For os er det ikke alene slottet i parken, det handler om, men også “Eventyr på åen” og en helt ny udgave af “Eventyr på fodrejsen”,  hvor “H.C. Iversen” guide, viser turisterne rundt i byen – i digter Andersen store fodspor – han brugte nummer 48″.  Derudover sørger ællingen og svanen for optakt til slots-underholdningen på Fakhaven – ud for rådhuset. Det sker mandag til og med fredag klokken 12.45.

Og som om det ikke er nok, så går HCA-paraden gennem bymidtens gågader hver lørdag fra klokken 12,30.

“Vi har ikke haft de optimale antal øvedage, men vi har fået Odense Kommunes (By- og kultur) og Kulturministeriets supervisors guldrandede ord for, at vi ganske som der er tradition for, kan spille forestillingen “24 eventyr på 24 minutter” i Eventyrhaven – som officielt hedder “H.C. Andersen Haven”.
“Det kan vi fordi forestillingerne foregår under åben himmel uden faste pladser”, fortæller Torben Iversen, som også har savnet friluftsbadet og den lukkede svømmehal – bare 100 meter fra slottet.

Tillagt sig nogle corona-kilo
“Tre en halv måned derhjemme er årsag til, at jeg har tillagt mig nogle corona-kilo”, indrømmer han.

“Men nu er jeg på græs igen og så skal der motioneres – med og uden kostume, som sidder lidt stramt lige nu …. vi kan næsten ikke vente med at tage imod vort stampublikum og alle andre sommergæster. 60 store og små eventyrfigurer er klar”.

Ved hovedindgangen til Eventyrhaven, overfor Rådhuset, vil publikum hver dag “blive modtaget” af en opslået eventyrbog med ordene; Velkommen! Vi skal være sammen igen. Men på afstand“, fastslår Torben Iversen og tilføjer, at der tages alle hensyn til de aktuelle forholdsregler. Det kan ingen misforstå.

Det er en underlig tid
“Vil tager skam situationen med alvor. Forestillingen tager flere hensyn. Der er for eksempel ingen prinsessekys. Der kysses på afstand, Når heksen hilser på børnene, så plejer hun at gi’ hånd. Det er slut. Nu hilser hun med sin krogede stok. Og når vi traditionen tro skal fotograferes efter forestillingen, så går vi ikke ud blandt publikum – men bliver på scenen og så kan vi fotograferes dér”.

Alle generationer glæder sig over den hygge-lige optræden på slottet, som for 15. gang lægger scene til 24 eventyr på 24 minutter, 

Paraden sender en hel patrulje kejserlige virus-vagter ude haven, ligesom særlige pandemi-pager vil råde publikum til, at hygge sig sammen – hver for sig og på afstand. Pagerne tilbyder tilmed den fineste håndsprit fra guldsifon…

“Det er en underlig tid, vi lever i”, konkluderer Torben Iversen. En aktuel linje han har lånt af sin “arbejdskammerat H.C. Andersen”, som i 1861 skrev eventyret “Tolv med Posten” – om årets tolv måneder, som ankommer med postvognen nytårsaften. Alene idéen er jo underfundig – omend det er ikke et af H.C. Andersens betydeligste eventyr, så er det ganske morsomt.

Andersen slutter (meget apropos tiden lige nu) eventyret med ordene; “ Naar et Aar er omme skal jeg sige Dig hvad de Tolv have bragt Dig, mig og os Allesammen. Nu veed jeg det ikke, og de veed det nok heller ikke selv, – for det er en underlig Tid vi leve i”.
Det er ganske vist

 

 

 

 

 

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...