By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Odenses mest fotograferede ahorntræ, som står i hjørnet af det kommende H.C. Andersens Hus’ haveanlæg – med museets pavillon og børneuniverset på den ene side og letbanen på den anden. 

Mange bloglæsere husker sikkert det ikoniske træ, benævnt som “lystræet”, fordi det i årtier var pyntet med titusindvis af lys – smukt fordelt på trækronerne. En gang stod træet på hjørnet af Bangs Boder og Thomas B. Thriges Gade. Tiderne skifter. Træet kommer ude fremtiden til at stå mellem børnenes HCA-pavillon og letbanesporene.   

T.h. pavillonen, hvor børnenes HCA-aktiviteter samles – og lige bagved ses ahorntræet, mange husker som “lystræet”. Foto: John Borgkilde.

For fire år siden var træet miserabelt at se på. Bladene visnede, grenene hang og det lignede et træ, som på grund af alder og osen fra bilerne, skulle lide savskærerdøden, ganske som flere fredede træer i Lotzes Have.
Dygtige kommunale gartnere fra drift- og anlæg reddede bogstaveligt talt træet fra aflivning, da de valgte at klippe træet fri af mange gamle uduelige lyskæder og ledninger som bare hang  i vejen. Derved fik grenene luft til at grønnes og vokse. Træet har fået nyt liv.

Nettet af ledninger var nærmest groet ind i træet, og derfor blev der foretaget en slags kunstigt åndedræt for at sikre den fortsatte vækst. I dag lever det næsten hundrede år gamle træ altså i bedste velgående. Men ifølge oplysninger fra sagkundskaben på rådhuset, så vil træets ikke færre end 11.000 LED-lyspærer, først blive tændt op til julen 2021. Altså efter at H.C. Andersens Hus-komplekset er åbnet i sommeren 2021. Tingene hører sammen. Først til den tid bliver det rigtigt jul, vil mange odenseanere påstå.

I ahorntræets unge dage, var det en naturlig del af apoteker Lotzes verdensberømte urtehave – og i de sidste 25-30 år har det bogstaveligt talt kastet glans over området. Og tusindvis af fotografer, amatører som professionelle,  fynboer som turister fra hele verden, har ladet sig udfordre af træets smukke detaljer.

“Julelysene” var senest tændt i 2016. I øvrigt, så bemærkes det fra velunderrettet kilde på rådhuset, at det er en dyr affære, blot det at tænde lysene i træet.
De sparede penge bruges til indkøb af ny holdbar belysning. Så der er god mening med det slukkede lystræ, lyder oplysningen.

Bare godt hundrede meter derfra, er der såvidt vides ingen problemer med det lidt mindre lystræ, som står med bænke rundt om på hjørnet af  Overgade og Nedergade – ved skulpturen “Den standhaftige tinsoldat”.

Related Posts

DE fleste rigtige mænd har prøvet det. Men ikke ret mange taler om det. Måske er det tabu? JAMEN...

Så sker det Arbejdet er udført. Skete det. Den 26 meter høje tårnkran er bogstaveligt...

Man bliver aldrig for gammel til at spille og lytte til blues, jazz og skiffle – og man bliver...