By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Hov Vægter! Klokken er slagen Ni!
Kom Elskede! Lyd mig i det!
Et Kys for hvert et Klokkeslæt!
Ni Kys, ak, vil Du bare see,
Det er jo kun tre Gange tre;
Giv fra hver Muse et til mig,
Og saa et lille et fra Dig!

Hov Vægter! Klokken er slagen Ti!

Sådan lyder første af vers af H.C. Andersens digt “Kjærlighedens Vægtervers”, som ligner en kærlighedserklæring. Til hvem, ved vi ikke. Andersen skrev mange kærlighedserklæringer – også til kvinden, han nøjedes med atm drømme om.
Vægtervers-værket udkom i 1833, som en del af “Samlede digte…”- og det 8. og sidste vers begynder sjovt nok med “klokken er slagen fire”, altså et godt stykke ud på natten. 

28 år gammel lod digteren sig inspirere af vægterens modige arbejde og især de smukke vægtersange – og skrev så verset, som var hans hyldest til vægteren, der var vagtmanden i enhver by, som opretholdt ro og orden i nattens mulm og mørke. H.C. Andersen selv lagde aldrig skjul på, at han var rædselsslagen, når han gik uden for efter mørkets frembrud.

Mon ikke den nysgerrige knægt, som løb omkring med træsko på, måbende fulgte vægteren ageren i gader og stræder – netop i det kvarter, hvor nutidens historiske vægteren går deres vægtergang.

Nutidens historiske nattevægtere, vandrer på 27. sæson, ud i aftenskumringen i det centrale Odense, hvor byens senere verdensborger fødtes i 1805 henne i Hans Jensens Stræde. Han voksede op i Munkemøllestræde, henne bagt domkirken, hvor han blev konfirmeret – nogle måneder senere, stadig  14 år, tog han postvognen fra Overgade til hovedstaden – for at blive rig og berømt ude i den store verden. Det lykkedes.

Nu 188 år senere, er det “Odense Historiske Nattevægtere”, som med deres rundgang og fortællinger hædrer fortidens stolte vægterkorps, som ud over at passe på borgerne og holde ballademagere på afstand, sang vægtersange, ligesom de angav tiden på hvert et timeslag.
De havde skam nok at se til.

Odense-vægternes fornemme stolthed, den guldbelagte morgenstjerne.

Gratis sommeroplevelse
Alting bliver dyrere. Bare ikke denne tradition, der stadig er en gratis sommeroplevelse, som skal forestille, at den foregår som på Andersens tid i 1800-tallet.

De erfarne Odense-vægtere Dennis Jørgensen, Jan Petersen, Per Henrik Jepsen og Niels Steenfeldt deles om turene. I fem kvarter går de rundt i historiens og bydelens kringelkroge. Vægterne har hver deres anekdoter og skæve historier med på rundgangen. Hvert aften, dog søndag undtaget.
Ud over et væsentlig stykke byhistorie, er rundgangen også hyggelig og informativ underholdning.

“Jeg lufter en del nyfundne vægterhistorier”, fortæller vægter Jepsen – alias Per Henrik Jepsen, der bruger meget tid på research, blandt andet med henblik på bogen “Om vægterne i Odense og det øvrige kongerige”, som han arbejder på.

Varmt klædt på – uanset vejret
“På turen rundt fortæller vi blandt andet om vægternes, byens og bydelens historie, om gader, smøger og stræder, men også anekdoter og sande historier om folk og fæ fra den tidlige middelalder frem til år 1900 – ja faktisk frem til i dag. Fortællingerne krydres med vægtersange og glimt i øjet”, lyder det fra vægter Jepsen.

Med en guldbelagt morgenstjerne i den ene hånd og lampe med levende lys in den anden og dertil reglementeret vægterhue og uldfrakke, uanset vejret, går vægterne deres ture. Flere af vægtersangene er skrevet af præsten og salmedigter Thomas Kingo, som kom i kvarteret for ikke færre end 342 år siden. Det har han selv beskrevet.
Thomas Kingo blev 1677 udnævnt til biskop over Fyens Stift og var fast tilknyttet Sct. Knuds Kirke (domkirken). Han døde 26 år senere.

Odense-vægterne, som har betjent eventyrkvarteret i sommer-månederne siden 1993. De suppleres nu med en vægterlærling. Foto: Vægterens Venner

Klokken 9 – stadig fra Den gamle Kro
Med udgangspunkt ud for Den Gamle Kro i Overgade, når klokken er slagen 9, lokker vægterne en hale af fremmødte turister, odenseanere og andet godtfolk med på den godt fem kvarters tour de force.

Vægterlærling er klar i kulissen
Ikke alt som er som det plejer – slet ikke i vægternes inderkreds.
Vægterne har siden sidst fået ny førstemand, Lars Peter Marcussen, der driver Kunst & Håndværk i Claus Bergs Gade og han er ny formand for støtteforeningen “Vægterens Venner”, som takket være sponsorater skaber vægternes livsvigtige fundament.

“Store og mindre sponsorater, bl.a. fra kommunen, er med til at holde liv i traditionen, som vi betragter som en vigtig øjenåbner for kvarteret – og tilmed en vigtig del af Odenses gratis-tilbud”, siger Lars Peter Marcussen – og han tilføjer ikke uden stolthed, at vægterne for første gang i årevis har optaget en lærling.

“Der er ikke noget optagelseskriterie, men der skal som her, være tale om en ung mand, som er mere end klar til at lære det sjældne fag at kende. Ham her vil den første sæson være føl og suge til sig – og på sigt, vil han være med til at føre traditionen videre”, bemærker formanden.

Turene foregår hver aften, søndag undtaget. Om onsdagen afsluttes vægterrunden med tyve minutters vægterandagt i Vor Frue Kirke – fra klokken 22. Det er højtideligt.  I denne sommer er der på grund corona-restriktionerne kun plads til 62 kirkegængere. Det er “først til kirke”,

Gratis historisk aftenunderholdning på 27. år.

Stadig udgangspunkt på Den Gamle Kro
I alle årene har det nærmest været et rituel, at lægge ud fra Den Gamle Kro, men da restauranten lukkede i begyndelsen af corona-krisen, overvejede man at bruge et andet startsted  – blandt andet fordi vægtere og publikum ofte sluttede turene af med en snak i kroens historiske kælder.

Vægtere valgte at forblive i ved kroen i Overgade. Så må folk og vægter finde et andet sted at evaluere over en velskænket fadøl, som der er tradition for.

Ejeren af den historiske ejendom har solgt kroen, og hvilke planer de nye ejere har, er endnu ikke offentliggjort. Derfor ved vægterne heller ikke om de er interesseret i et samarbejde..

 

 

 

Related Posts

Kultur !! Er det ikke noget man pudser møbler med? Citat: Robert storm Petersen   CÆCILIE HAR...

“Jeg er overvældet og glad over, at vores trofaste publikum har været så loyale, som det nu viser...

Så ligger det fast. Efter længere tids rygter om Rottefælde-holdets udseende, er revy-sløret nu...