By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Ikke al kultur, formidling og underholdning aflyses eller udsættes på grund Corona COVID-19.  Det kan også lade sig gøre at gennemføre et sommerteater – stort set helt efter planen.
Det fortæller forfatteren, skuespilleren og instruktøren Jesper Dupont, som fra onsdag 1. juli opfører sit herligt skæve totalteater “HC hvem?” – som foregår rundt i Den Fynske Landsby.

Skuespillet udvikler sig i dramatiske, forførende og småskøre tableauer og de to medvirkende fortæller historien med fagter og verbalt ad snirklede gyder, stier og markveje, en forestilling som med rette tituleres som en sanseskærpende vandreforstilling. Det er også en underholdende måde, at vise publikum rundt på frilandsmuseet.   

Det går ikke stille af  på de toppede brosten – når en tvist skal afgøres. Såvidt vi ved, så slutter vandrehistorien i al fordragelighed. Foto: Ard Jongsma

“HC hvem..?”,  som sidste år fik fornem publikums- og anmeldersucces, opføres i ny udgave – og halvdelen af ensemblet er udskiftet. Med én skuespiller.
Så også her er det værd at bemærke, at intet er som det har været – og intet bliver som før.

“Mod alle odds er vi minsandten engageret igen og det er vi meget stolte af. Museet og publikum blev så glæde for os sidste sommer, at vi ret hurtigt fik et fornemt tilbud fra OBM om at vende tilbage”, fortæller Jesper Dupont, som indrømmer, at på grund af COVID-19 hang det hele i en ualmindelig tynd tråd – indtil nu.
Først for kort tid siden, blev parterne enige – det skete, da virussen var på retur – og da der blev åbnet op for open air-museerne.

“Selvfølgelig accepterede vi alle nødvendige restriktioner – bl.a. vedrørende publikums-antallet.”.

Historiens første aflysning af en hel sæson  
“Det ser ud til, at vores opsætning bliver den første danske teaterforestilling, som får premiere under eller efter corona-krisen”, tilføjer instruktøren. “Det er jo både mageløst og kuriøst!”.

“Holdet øver næsten dagligt frem til premieren 1. juli”, fortæller Jesper Dupont, som efter planen skulle have iscenesat musicalen “Cyrano” på Nyborg Vold. Den forestilling er som alle andre sommeropsætninger aflyst – og sættes i stedet op i sommeren 2021. Det samme er sket med H.C. Andersen Festspillenes “Tommelise” på landsbyens amfiscene. Begge som konsekvens af regeringens forbud mod forsamlinger på mere end 500 personer. Det er første gang nogensinde såvel landsbyens som voldens sommer-teatre aflyser en hel sæson.

“Skæbner” skulle have haft premiere i april, men på grundt af corona-virus er premieren udsat til september – indtil videre prøver med den nye teatertrup.

Skæbnens ironi – med “Skæbner”
Skæbnens ironi er en helt tredje teatertrup, også på grund af COVID-19, flyttet frem til september.
Amatørskuespillere, musikanter og sangere var i fuld gang med indstuderingen til forestillingen “Skæbner”, da regeringen i almindelighed og “Mor Mette” i særdeleshed, udsatte åbningen af landets udendørs museer – herunder Den Fynske Landsby.

Også til denne forestilling, som skulle være opført i april og maj, øves der, Nu spilles der i september og oktober. Processen ledes af museumsinspektør og dramaturg Nana Mikkelsen i samarbejde med instruktør og underviser Inger Birkestrøm Juul.
Målet er at formidle historien om helt almindelige fynboers, hverdag og livsvilkår i 1800-tallet, livet på landet og skæbnerne – gennem drama og følelser.

Region Syddanmarks Kulturpulje støtter teater-projektet med en bevilling på ikke færre end 600.000 kroner, en støtte som gør det muligt for landsbyen at afprøve den form for museumsoplevelse med egenproduktion. Ikke desto mindre bygges projektet på frivillighed. Teatertruppen består af frivillige amatørskuespillere., som integreres på lige fod med museets omkring 100 andre frivillige.

Må kun spille for 30 publikummer
“Vi er som vrinskende cirkusheste, der venter på at komme tilbage til manegen”, siger idéudvikler, historiefortæller og iscenesætter Jesper Dupont.
“Jeg er stolt af, at det er lykkedes at producere forestillingen igen – også selv om det bliver på andre betingelser end vi er vant til. Så helt lægge COVID-19 bag os, det kan vi ikke. Vi må f.eks. kun spille for 30 publikummer ad gangen – og det gør. Det er jo i en større sags tjeneste. Med lukkede grænser sydpå, så vælger rigtig mange danskere selvfølgelig at holde ferie i deres eget land – også derfor er afgørende, at vi tilbyder en kulturoplevelse af høj kvalitet. Om end i det små. I det hele taget, er det vigtigt, at kulturlivet kommer i gang igen – og det er så småt ved at ske”.

Opsætningen af “HC hvem?”, som kan tilpasses forholdene, lever ikke af billetindtægter, men er et gratis tilbud til gæsterne.
“Vi har planlagt en ny rigtig gode rute rundt frilandsmuseet og vi har ændret lidt i manuskriptet, så det bliver endnu nemmere for både publikum og spillere at lytte og samtidigt holde afstand – uden at gå på kompromis med samhørighed og oplevelse.

Skuespiller og stuntman Malte Freid-Nielsen er klar til at tager endnu en tørn i et 1800-tals open air-univers, hvor han gør brug af alle sine talenter.

Sidste sommers store profil Malte Frid-Nielsen er tilbage. Han, som er skuespiller og stuntman, uddannet på Comish Collegeer, er som skabt til den meget disciplinerede, men alligevel frie form for teater – “improviseret i stramme tøjler”.

Ny mand på det lille hold er Odense-skuespilleren Anders Cornelius Zoffmann, som i 2011 blev uddannet fra skolen i Jernbanegade. Han var senest fast tilknyttet Team Teatret. På Odense Teater spillede han bl.a. Nikolaj i Nøddebo Præstegård.

Jesper Dupont, producent og instruktør, har taget sit kreative team med fra Volden i Nyborg. Kostumier Birgitte Nisbeth, scenografen Niels Lau Nielsen og koreografen Peter Friis skulle havde arbejdet sammen om “Cyrano” i Nyborg. Det gør de om et år stedet.

Forberedelserne er kørt i pitstop
Tilbage til Volden.
“Vi var klar til at indtage landets mest kendte friluftsscene. Scenografi- og kostumeafdelingerne var nået langt og jeg havde taget hul på en række online prøver. Men sådan er livet i showbizz – virussen har været meget hård ved  kulturlivet. Men udskydelsen var eneste rigtige beslutning for en så stor forestilling”.

“Forberedelserne er ikke spildte, men blot kørt i pitstop til næste sommer, hvor vi klø’r på med krum hals… igen – og hold da helt op, hvor vi glæder os alle sammen”.
Jesper Dupont har ikke overraskende vendt al det negative, corona-krisen, til noget positivt – og har kreativt ikke ligget på den lade side. Han har bl.a. udviklet en række lydfortællinger for Odense Bys Museer.
Med app’en Useeum som usynlig guide, kan gæsterne følge en planlagt rute gennem landsbyen og høre små lydfortællinger om livet på landet på H. C. Andersens tid. De små historier er indtalt på dansk er suppleret af et lydtæppe med tidsrigtig musik af blandt andre Harald Haugaard og Helene Blum samt et levende lyddesign.

Fortællingerne er på vej på engelsk og tysk, så turisterne kan få glæde af fortællingerne.

“Men nu gælder det over hundrede gange “HC hvem…”.

Bymuseet Møntergarden, H.C. Andersen Museum, H,C. Andersens Hus, H.C. Andersens Barndomshjem samt Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Lyndelse er genåbnet.

 

 

Related Posts

Hvordan mon H.C. Andersen ville have beskrevet livet i nutidens corona-epidemi og Covid-19 – om...

Ingen bygning i denne verden ligner tilnærmelsesvis det nye H.C. Andersens Hus. Og den kendsgerning...

For 75 år siden realiserede Kathrine og hendes mand Poul Andersen deres ungdoms drøm om at skabe et...