By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Fynske spiserestauranter og deres kokke, bør være mere fokuseret på råvarer som rabarber, jordbær og asparges. Det mener odenseaneren Sten Slot Knudsen, som i en menneskealder har arbejdet i kokke-branchen og i en snes år var direktør og fundraiser for det danske kokkelandshold, som er blandt verdens dygtigste.

“Jeg savner fynsk stolthed, over de lækkerier, som gror i vores dejlige baghave. Jeg er nemlig sikker på, at øens dygtige kokke, køkkenchefer og restauratører, vil elske, at sætte fantasifulde retter med de lækre fynske delikatesser på spisekortet”, siger Sten Slot, der selv er uddannet kok.

Han medgiver, at kan dukke retter med hvide asparges op på kortet, men de er ofte gemt helt i bunden af kortet. Det er som om restaurationerne ikke vil være ved det – og det er ærgerligt.
“Der er meget at være stolte over, her på Fyn”, mener Sten Slot Knudsen. “Spisestederne burde udvikle særlige retter, hvor rabarber, jordbær og asparges er velsmagende tilbehør eller desserten. Og så fortæl gæsterne, hvad det er køkkenet formår. Det kan blive et scoop for fynsk gastronomi”, lyder det velmente råd fra en garvet gastronom, som i 2019 fejrede 50 års jubilæum i branchen.

Vis jeres stolthed
Sten Slot Knudsen, som i dag er formand for hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverforening Horeska’s syddanske region, mener det er på tide, branchen afslører stoltheden over “den fynske have”. Der findes f.eks. tre større asparges-producenter på Fyn.

Tidligere direktør for kokkelandsholdet Sten Slot Knudsen, Odense, mener at fynske restauranter i højere grad burde satse endnu på fynske jordbær, rabarber og ikke mindst asparges. Han efterlyser særlige spisekort med specialiteter fra den fynske have. Foto: J. Volmer.

Det er ikke flor ingenting, at Odense er centrum for landets største asparges-festival, som er en folkelig frokost i det fri – som hvert år i maj foregår i Farvergaarden på Brandts og er et tilløbsstykke.
Odense er hovedstaden i aspargesland.

Fremragende aspargesretter
“Den hvide asparges er en elegant og velsmagende spise, som findes i flere aldeles fremragende retter. Bare se i Slesvig-Holsten, lige syd fra grænsen, helt til Bremen og Berlin. Der findes i hundredevis af stor-producenter.
Dér går spisestederne på land og i by en dyd ud af, at servere lækre asparges i alskens kreative afskygninger. Dernede kan danske restauratører lære meget, når det gælder hvide asparges.

Sten Slot Knudsen konkluderer med at efterlyse særlige spisekort med aspargesretter. Og dermed animere kokkene til at gøre meget mere ud af de hvide asparges. Men husk nu også de fynske jordbær og rabarber”.

Det var Styrbæks idé
Det var mesterkokken Klavs Styrbæk, som i sin tid fik idéen til Odenses egen aspargesfest og som sammen med kolleger stod bag de første aspargesfrokoster ved langborde på Flakhaven – foran byens rådhus. De senere år, har SPIS Odense og direktør Tine Gudrun Petersen overtaget afviklingen af det attraktive arrangementet, som har udviklet sig til en årlig Odense-begivenhed.

 

 

 

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...