By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Så er det snart jul igen. Om bare et halvt år. 

“Alligevel er julen lige om hjørnet. For hos os, her på kontoret, er det jul hver dag”, kommer det smilende fra idé- og eventmageren Tine Gudrun Petersen, 37,  som har fået overdraget ansvaret for afviklingen af Odenses julemarkeds-tradition, der i 15 år har kastet juleglans over H.C. Andersen Kvarteret. Alle årene med kommunen som ansvarlig arrangør. Det er slut nu, hvor julemarkedet for første gang er lagt i hænderne på en privat aktør.

“Det er en stor ære, at få lov til at arrangere og idéudvikle en traditionsrig julefest som denne, hvor hele Fyn er med. Jeg har hvert år besøgt julemarkedet med min datter, og det har været hyggeligt, hver gang.  Jeg synes, det er vigtigt for en stor by som Odense, at ha’ et flot, folkeligt og samlende julemarked, hvor alle kan deltage. Derfor tager vi også vores ansvar, som de nye arrangører, meget seriøst”.

Julemarkedet er også identisk med magisk gøgl, musik og underholdning, som i gamle dage. Foto: Odense Kommune arkiv.

I det hele taget, så lægger Tine Gudrun Petersen ikke skjul på sin begejstring over al det julen står for, hvad hygge, tradition og samhørighed angår.

”Vi arbejder lige nu med idéer og planer om at udvikle markedet inden for de fysiske rammer, som myndighederne giver os”,  forklarer direktør Tine Gudrun Petersen, som driver event- og kommunikationsvirksomheden Gudrun&Co.
“Selv her i sommervarmen glæder vi os eventyrligt til, at kunne præsentere fynboerne for et næsten nyt julemarked med flere tiltag

Med kvarteret omkring Sortebrødre Torv, Møntergården, Odeon og Hotel H.C. Andersen som det naturlige centrum, foregår markedet  5. og 6. samt 12. og 13. december..

Udlicitering fra kommune til privat
I oktober 2019 valgte Odense Kommune at flytte midler fra kulturen til andre velfærdsområder, hvilket var en disposition, som delte vandene i kulturlivet. Kommunen ønskede ikke længere at lege festarrangør og overdrog tilrettelægning og ansvar for gratis folkefesterne sankthansaften på Engen, torsdagskoncerterne i Kongens Have og julemarkedet til private aktører.

Der blev opslået en tilbudsrunde, hvor potentielle arrangører bød ind med detaljerede oplæg til f.eks. indhold, markedsføring og budget.

Eventmager Tine Gudrun Petersen: “Det er gave, at jeg nu har fået lov til at stå for opbygningen og afviklingen af fire dages Odenses julemarked. Det bliver magisk”.

Det blev relativt hurtigt kendt, at NL Pro Event får ansvaret for sankthansaften og at Odense Live Fonden fra spillestedet Posten, iscenesætter torsdagskoncerterne i Kongens Have. Derimod trak forhandlingerne ud, inden der kom en aftale i stand mellem parterne vedrørende “eventyrligt julemarked”, som det nu hedder.
At digter Andersen ikke længere er en del af titlen, betyder ikke, at han er glemt. Julemarkedets fællesnævner og koncept er nemlig stadig “en fest som på H.C. Andersens tid” – altså i midten af 1800-tallet.

Er det en god aftale, du fik på plads?
“Det synes jeg bestemt. Aftalen gælder for foreløbigt tre år og der medfølger et kommunalt “iværksætter-tilskud” på 700.000 kroner i år samt en halv million kroner i både 2021 og 2022. Så der er også et solidt fundament, at arbejde med”, fortæller Tine Gudrun Petersen, som bl.a. er kendt for sine ugelange gastronomiske succes SPIS! – Odense.

Kvarterts gader og stræder er i spil
Er de tilstødende gader med i dine planer?
“De kan bestemt komme på tale. Bare ikke i år. Der er mange spændende gader og stræder i det autentiske kvarter, og heldigvis er der flere interesserede caféer og butikker, som på en eller anden måde vil være med. Om vi udvider, kommer helt an på brandvæsenets vurderinger. Brandbilerne skal jo kunne komme frem i tilfælde af brand. Jeg har haft de første møder med brandchefen – som har været positive. Men lad os nu se.”

“Der sker meget positivt omkring Overgade og Nedergade, som har flere unikke og innovative butikker. Og så bliver gaden jo snart forbundet med det nye kvarter mod city. Det er vi meget opmærksomme på. Vi buser ikke frem, for vi har tid nok. Vi arbejder ud fra tesen om, at det vi ikke kan nå at få med i år, det kan vi måske få med næste år.

Den kendsgerning at Odenses julemarked for første gang arrangeres af private og ikke kommunen, markeres bl.a. med et helt nyt navn – ikke et ord om H.C. Andersen. Men det er stadig i H.C. Andersen-kvarteret det foregår.  

“Vi arbejder f.eks. på at integrere nogle af kvarterets handlende, som de senere år har haft det meget svært på grund af HCA-museets og Thomas B. Thriges Gades storbyggerier. Dem vil vi måske tilbyde at blive en aktiv del af markedet”, fortæller Tine Gudrun Petersen.

Hvad kan vi forvente de fire juledage?
“Magiske dage med bud efter alle sanser – farverige aktiviteter, dufte af hjemmelavede specialiteter til den søde tand og kræsne gane, dertil små lækre street-food-retter samt smagsprøver på bl.a.vine, brændevin og øl lige som i gamle dage. Der kommer også salgsboder med bl.a. marinader, frugt, oliven og saftevand. Bare for at nævne noget”.

“Selvfølgelig kommer der også underholdende kulturindslag – lige fra gadegøgl, sang, musik og teater, som relaterer til dengang digter Andersen besøgte sin fødeby, enten på vej ud eller hjem fra den store vide verden. Det bliver altså bredt favnende; hyggeligt, folkeligt og familievenligt. Det er vores pligt.”

Slut med spejlteltet på torvet
Hvor mange boder kommer der?
“Godt et halvt hundrede hytter med aktører, som vi nøje udvælger fordi vi går efter det mest alsidige marked. Spejlteltet som alle årene har stået på Sortebrødre Torv, har udtjent sin juleværnepligt. I stedet kommer bl.a. såkaldte food-trucks og flere mindre telte .

Hvor stort bliver markedsområdet?
“Svært at sige lige nu, der er trods alt et halvt år til. Ingen aner, hvordan de næste måneder ser ud med hensyn til corona. Måske bliver julemarkedet lidt større end sidst. Der kan blive tale om at integrere flere af kvarterets handlende, hvis de har tid og lyst til at være med. Vi ser dem rigtig gerne som en del af begivenheden”, fortæller Tine Gudrun Petersen.

Symfonien er også i julehumør
Har du  overraskelser i ærmet?
“Det synes jeg da selv. Det er da f.eks. spændende, at Odeon, Møntergården og Symfoniorkestret, som har sagt ja til at være en naturlig del af markedsområdet. Det glæder jeg mig mig meget til. Jeg kan ikke afsløre mere lige nu, men hvis du følger med på vores instagram og facebook-side, så vil vi løbende løfte sløret for aktører og events, som bliver en del af “Eventyrligt Julemarked.”

Vil du vide mere om arbejdet med julemarkedet, så vil det blive omtalt på en nyoprettet facebook-side: https://www.facebook.com/Eventyrligt-Julemarked-102927824788039/?modal=admin_todo_tour

Og på instagram: https://www.instagram.com/eventyrligtjulemarked/?hl=da

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Kanal 5’s tv-kommentator Zak Egholm fortalte før kampen mod Østrig, at Sepp Piontek netop var...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...