By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Sangeren og pianisten Jan Olsen, der i 90’erne var en del af det populære irsk/danske Odense-band, Still B, tænker en del over fortid og nutid – og funderer ganske meget over fremtiden.

At livets skæve gang på godt og ondt har sat sne spor i musikerens sjæl, kan råt for usødet høres på Jan Olsens spritnye album “Secret Love”, med otte velproducerede numre.
Her er han i selskab med en flok gedigne musikere, hvis grundstamme udgøres af Peter Sund, guitar, Palle Hjorth, tangenter, Morten Jørgensen, bas og Peter Dombernowsky, trommer. Et solidt band som følger hans karismatiske vokal til dørs. 

”Secret Love” udkommer fredag den 14. august på alle streaming/download-platforme samt i et stærkt begrænset vinyl-oplag. Selv mener Jan Olsen, at vinylpladen qua sin mastering byder på en bemærkelsesværdigt lækker, bredspektret og dynamisk lyd.

Den erfarne singer/songwriter kalder sin musikalske genre for “noget i retning af nordisk americana”.

Tekstuniverset afslører ikke alene, at han har en hel del på hjerte, men også at han har rodet godt rundt i bagagen fra sin lange musikalske rejse.

Sniglytningen af “Secret Love” fortæller om en ærekær, grænsende til perfektionistisk singer-songwriter, som tager en række hverdagsfænomener under kærlig behandling i sit helt eget musikalske univers. Olsens rustne og let hæse stemme har klare referencer til koryfæer som Joe Cocker, Henning Kvitnes, Tom Waits og Chris Rea.

Den musikalske perfektionist Jan Olsen med den meget personlige vokal, tager lytteren med omkring begreber som druk, utroskab, kaos, undergangs-frygt, spiritualitet og udlængsel: Privatfoto.

Selvportræt med otte kapitler
Albummet kan sagtens høres som et selvportræt i otte kapitler, som fokuserer på den vagabonderende spillemand, som oplever lidt af hvert.

I “Wandering Musician”, som Jan Olsen kalder sin signatursang, fordyber han sig i et historisk tankespind. Den melankolske sang om den omvandrende musiker, skrev han for godt 30 år siden sammen med sin daværende kompagnon Dave Hennessy, odenseansk dubliner. De anskuer spillemandens barske hverdag i historisk perspektiv og beskriver en type af musikere, som for 150 til 200 år siden, ikke var ansat hos baroner og grever, men måtte klare sig for lud og koldt vand som omvandrende trubadurer. Temaet kunst, kærlighed og overlevelse på landevejens hårde betingelser, kender Jan Olsen på sin egen krop. “Wandering Musician” er en hyldest til de kunstnere, der tør gå deres egne veje og er villige til at betale prisen. “I hear pain deep in your chords…”

En sjov historie.

Længsel, opbrud og håb
De seriøse emner til trods, er “Secret Love” langt fra at være en kæde af beklagelses- og om-forladelse-sange. Albummet består af en række fint fortalte historier, der formidles på raffineret og fængende vis. Vi kommer omkring begreber som druk, utroskab, kaos, undergangsfrygt, spiritualitet og udlængsel.

Men dæmonerne når ikke langt med Olsen, viser det sig. Han har nemlig gjort op med gamle vaner, mekaniske manérer og udsigtsløse relationer. Med undertoner af gospel og Van Morrison-soul, fortæller han om længsel, opbrud og håb. Og teksterne afslører, at han hverken forsøger at gemme eller glemme sit livs kriser. Måske er han tilmed blevet klogere af sine fejltagelser? I hvert fald fokuserer han på livets positive sider.

Fik nok af 90’er-musikken
På et tidspunkt i 1990erne fik Jan Olsen nok af sit engagement i bandet Still B, sin sangskrivning og musikmiljøet generelt. “Jeg valgte den udøvende musikers rolle fra, for at prøve noget andet. Efter en længere årrække med forskellige jobs i mediebranchen, genopfandt jeg i 2015 mig selv som solist”. I dag har Olsen fundet melodien. Musikken er en livsstil og ikke et levebrød. Men når det gælder kvaliteten af hans musikalske udtryk og ikke mindst produktionen af dette, fastholder han en ambitiøs og dybt professionel tilgang og er glad for sit tætte samarbejde med musikeren og produceren Peter Sund, der indledtes omkring ep’en ”Vagabond Trail”.

Albummets underfundige og stilfulde cover, med den fantasifulde decoupage, som man kan fordybe sige i – mens musikken spiller.

Om de høje kvalitative standarder er nok, til at han for alvor kommer på koncertplakaten og gør sig bemærket som pladesælgende kunstner vil vise sig. Jan Olsen søger anerkendelse i en hektisk og broget musikalsk verden, hvor meget kommer an på tilfældigheder. Om du er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

“Jeg ved, at det handler om profil og musikalsk kvalitet, og det har jeg det superfint med. Det har imidlertid knebet med at få markedsført mig og min produktion via de rigtige kanaler”, fortæller han – og tilføjer. “Selv er jeg en rimeligt elendig forretningsmand, så jeg håber stærkt med mine nye sange at kunne tiltrække en seriøs salgsperson til varetagelse mine kommercielle interesser på musikmarkedet”.

To gange Mette på tværs
Skæbnens ironi gjorde, at udgivelsen af ”Vagabond Trail” i 2019 kolliderede med folketingsvalget og derfor langt fra opnåede den mediebevågenhed, der var satset på. Omkring den først planlagte lancering af ”Secret Love” i marts 2020, var noget lignende meget tæt på at ske – denne gang på grund af Corona-krisen.

I det politiske medieshow omkring folketingsvalget i 2019 var det stærkt udfordrende for den relativt ukendte fynske sanger at komme igennem til medierne. Meget bedre så det ikke ud, da Jan Olsen og hans crew stod klar med “Secret Love”. Mette Frederiksen var blevet statsminister, og i den rolle fik hun onsdag 11. marts mandat til at lukke Danmark ned, som følge af den globale Corona Covid19-virus. Releasen blev udsat.  Men heldigvis er det gået den rigtige vej med virus-tallene siden. “Secret Love” lanceres fredag den 14. august.

Albummet “Secret Love” er også et resultatet af tæt kreativt samarbejde mellem Jan Olsen og kæresten Susanne Ove, som bl.a. har designet coveret – og med sin veludviklede sans for det engelske sprog, har bearbejdet den lyriske side af teksten.

Den kreative kæreste
Jan Olsens kæreste, Susanne Ove, medvirker på flere kreative fronter. Ikke alene til hverdag i den fælles bolig på Faaborgvej i Odense, men også når det gælder den lyriske side af musikken.
At teksterne er engelsksprogede, er ingen tilfældighed. “Jeg foretrækker engelsk som musikalsk arbejdssprog og har altid fundet det naturligt at udtrykke mig på den måde”, fortæller Jan Olsen. Imidlertid er han lykkelig over sit tekstmæssige parløb med Susanne. Hun er forfatter, uddannet oversætter og dertil er hun en passioneret kender af klassisk britisk litteratur.

”Selv har jeg har et veludviklet sprogøre og færdes streetwise på engelsk. Ofte forløber vores samarbejde sådan, at jeg præsenterer en sang for Susanne i rå og tekstmæssigt ufærdig form. Placeringen af jamber og trokæer ligger dog fast. Herefter bearbejder hun min grundtekst, bidrager med nye ideer, vinkler og formuleringer og plotter ad den vej min historie ind i et litterært funderet univers.”

Udover at være med på tekstsiden har Susanne Ove designet pladecoveret. Det består af en fantasifuld decoupage, som visuelt fortæller mere end tusinde ord. I musikregi kendes denne udtryksform blandt andet fra det ikoniske cover til Beatles-klassikeren “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Der er dog ikke tale om nogen direkte inspiration fra Beatles-klassikeren fra 1967 til Olsens aktuelle album, ”Secret Love”. Denne skribent ser en dekadence i det sammenklippede drømmebillede, hvor livlige kvinder og en enkelt herre svælger sig i sanselig luksus.

Jan Olsen vil nødigt sætte ord på “sin musikalske stil”. Lettere presset kalder han den “noget i retning af nordisk americana”, og i promotion-materialet omkring ”Secret Love” tales der om “sange i krydsfeltet mellem rock, blues og folk”. Albummet er indspillet og produceret i Peters Sunds “The Farm Studio” og mastereret af Holger Lagerfeldt. “Secret Love” er Jan Olsens første soloalbum i fuld længde.

Promotion: Promokontoret ved Jannik Christiansen/ ☏ 30 23 66 23 / jannik@promokontoret.dk

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...