By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Snart begynder gartnere, havedesignere og entreprenører at etablere den kuperede “poetiske have”, identisk med taget over HCA-udstillingen. Der skal plantes ni meter høje hække, træer og buske og placeres bænke i et snirklet stiforløb. Haven bliver åben for offentligheden hele døgnet. 

Tiderne skifter.

Lige nu oplever os på sidelinjen en nærmest larmende stilhed fra Odense mest imposante og måske dyreste byggeplads. 

De kronisk nysgerrige genboere har siden den glubske motorsav i april 2018 satte tænderne i de store smukke træer, fulgt livets gang i det eventyrlige hul i forhaven.

Vel har vi heroppe tænkt, hvad det dog vil ende med og mens tankeværket ferierer, kan vi sammen med dem, som sender undrende blikke gennem rækværkets glughuller konstatere en mildt sagt afdæmpet byggeplads, hvor freden er brudt ud og de håndværkere som stadig arbejder, er gået under jorden.

Bortset fra, at kranfører Freddie – i sit lille hus oppe i den lydløse tårnkran – har fået lidt overarbejde, så er enkelte medarbejdere med særlige kompetencer i gang med nye processer i kælderhøjde. Blandt andet installere de sidste ventilationer, digital udstillingsteknik og kilometervis af ledninger og kabler, som skal få fremtidens internationale eventyrhus til at funkle.

Haven anlægges i september
Byggeledelsen oplyser, at “når arbejdet genoptages efter ferien, så gøres først og fremmest klar til at anlægge det kuperede haveanlæg med snoede stier, bænke, lamper, planter, buske, cirkulære hække og træer – alt sammen, som i virkeligheden er usynligt loft over HCA-udstillingen”.
Allerførst lægges et solidt grobundsfundament, hvor al det grønne kan slå rod. I begyndelsen af september går gartnerne og havedesignere i gang med haveanlægget, som visuelt vil tegne det moderne museum. Det er haven, som man først lægger mærke til, når gæsten ankommer til komplekset. Spændende at se, hvordan den frodige midtbyoase vil tage sig ud mellem de fire cirkulære bygninger, men også at høre, hvordan gæsterne fra den store vide verden vil reagere ved synet af den magiske have”.

Det er alt andet lige, et hus !!!, hvor intet er standard, intet er som noget andet nogen steder – et hus, hvor det hele afprøves for første gang. De præmisser gør Odense-byggeriet internationalt unikt.

Nej, det er ikke en indsat, som kikker ud i friheden, men derimod en nysgerrig forbipasserende, som tjekker eventyret af gennem et af flere glughuller i rækværket. Foto: John Borgkilde

Indholdet er afgørende
Hvad angår selve udstillingen, må man kunne forvente sig noget ganske særligt – hvad enten man er HCA-ekspert,  feinschmecker eller almindelig Andersen-nysgerrig. Altså andre overraskelser end sejt hundedyrt high tech, som de engelske udstillingsdesignere excellerer i. Det kan på den lange bane blive afgørende for museets agtelse og popularitet. Det er indholdet og ikke indpakningen, der er afgørende. Indtil videre holder museums-ledelsen nyhederne tæt til kroppen. Alternativt vil haven og arkitekturen stjæle opmærksomheden for digteren – og det vil være skidt.

Vinduer og buede plader
Skelettet af de markante pavilloner er færdigbygget – det er bygninger til børneunivers, café, butik og foyer/garderobe. Ud over afgørende detaljer i buede plader, som skal pryde væggene, så skal de udvendige trækonstruktioner i ugerne efter ferien monteres foran de store vinduespartier. Netop arbejdet med ruderne  var i fuld gang i børneuniverset, da holdet gik på ferie.
Med udgangspunkt i forfatterens eventyrunivers samler det store projekt, det tidligere H.C. Andersen-Museum og Børnekulturhuset Fyrtøjet i én samlet og udvidet attraktion. Selve bygningen omfatter 5.600 kvadratmeter, hvoraf to tredjedele etableres under jorden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...

Leave a Reply