By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

For over 40 år siden skrev forfatteren Bjarne Reuter romanen Busters Verden om den underfundige spilopmager Buster Oregon Mortensen, som får nyt liv i en opdateret spillefilm, som lige nu optages i Odense – og som får biografpremiere i sommeren 2021.

Takket være Bjarne Reuters bestseller fra 1979 og især filmatiseringen, som Bille August så mesterligt skabte i 1984, lever figuren i bedste velgående og stadig med fuld af kærlighed til livet. Romanen læses og analyseres stadig i folkeskolens 4., 5. og 6. klasser.

At den legendariske historie om den ukuelige optimist Buster på bare 11, stadig holder i dagens Danmark, er to aktuelle kulturprojekter eminente eksempler på – og at begge er rodfæstet i Odense og tilmed har handlingsmæssige relationer til H.C. Andersens skønne eventyr om Klods Hans, må tilskrives tilfældighedernes underlige spil.

For mens H.C. Andersen Festspillene netop har valgt at forvandle Bjarne Reuters ikoniske historie til vinterforestilling i januar, så arbejder filmselskabet CroneUngfelt Productions Aps lige nu på filmoptagelser under ledelse af instruktøren Martin Miehe-Renard. Optagelserne foregår på og omkring et grønt område på Rosenørnsvej.

Fyn skal det være
Såvel instruktør som producere fortæller, de har gode erfaringer med at lave film på Fyn.
“Fyn skal det være. Fyn er film”, fabulerer producenten Hans Bülow Ungfelt frit efter en kendt sangtitel.

Han lægger ikke skjul på, at støtten fra FilmFyn er en væsentlig årsag til, at det foregår på Fyn – og primært i Odense.

Hovedrollen som Buster Oregon Mortensen spilles af den 11 årige film-debutant Manfred Weber. Filmfolkene betegner ham som “født til den rolle”.

“Fyn har flere velegnede steder på land og i by, hvor vi filmer. Der skabes altid et inspirerende produktionsmiljø. Man føler sig tilmed velkommen og det betyder faktisk mere end tror”, siger den anden producent Barbara Crone, som tilføjer, at alle danske medier i den kommende tid vil omtale Odense i forbindelse med Buster-reportager og interviews.  Om kort tid valfarter den danske verdenspresse til det mondæne Hunderup-kvarter, hvor skuespillere og personer bag produktionen, står klar til at fortælle “om den nye Buster”.

Titelrollen spilles af 11 årige Manfred Weber og moren af alsidige Ibi Støving, p.t. kendt som vært på TV2 Zulu’s pikante datingserie, “Date mig Nøgen”, hvor “helt almindelige danskere smider tøjet” og hvor grænsen for blufærdighed rammer de små hjem. Også Odense-skuespiller Natali Vallespir Sand er på rollelisten. Hun spiller pigen Johannes mor.

Hvem der skal synge Nanna Lüders smukke eviggrønne Buster fra 1984 …. “stille, stille, stille står solen op…” er endnu ikke afsløret. Borgkildesblog.dk har blot fået oplyst, at den dansk-hawaiianske pop- og rhythm’n’blues-sanger, sangskriver og producer Joey Moe, “sørger for musikken”.

En væsentlig detalje er iøvrigt , at det gamle tema har fået nyt liv i den nye film ene og alene tituleres Buster, så den derved skiller sig ud fra Bille Augusts klassiker Busters Verden – som er titlen på romanen.

Festspillenes scoop
“Er der noget at sige til, at vi er jublende glade for appelsinen i turbanen, nemlig at det er lykkedes H.C. Andersen Festspillene, at sikre sig rettighederne til at spille Busters Verden”, spørger instruktøren Carsten Friis, som skal bearbejder historien om den ukuelige optimist Buster Oregon Mortensen – så den ender med at blive en musical.

Da godt  30 HCA-spillere var samlet til hyggedag på å-farten og i Den Fynske Landsby fik de nyheden om, at Busters Verden bliver som vinterforestilling og instruktør Carsten Friis t.v. inspirerer dem til at gå til audition. Foto: Susanne Borgkilde.

Der er audition søndag den 6. september på Teaterskolen Toppen, og der skal bruges en snes medvirkende fra 10 til 65 år fordelt på skuespillere og dansere.

Festspillene havde ellers set frem til at opføre Bølle-Bob af eksil-fynboen Gunner Geertsen. Sådan blev det bare ikke. En medarbejder ved Dansk Teaterforlag, som har rettighederne til Bølle-Bob, lavede en graverende administrativ fejl. Derfor bliver det ikke Bølle-Bob, men Busters Verden.

Fik nyheden på en hyggedag
Da 25-30 potentielle medvirkende børn og unge lørdag den 8. august hyggede sig i socialt samvær på amfiscenen i Den Fynske Landsby, fortalte Carsten Friis spillerne og deres forældre om det scoop, man i virkeligheden havde gjort med Buster Verden, som får premiere på Magasinet den 8. januar.

Glæden, grænsende til jubel, var til at få øje hos formanden Rune Kallager og instruktør Carsten Friis samt spillerne havde været gennem hele følelsesregistret. Og Buster dukkede op med fantasi og tryllestav.

Med den kække bemærkning “livet er fandme til at holde ud!” slutter Manfred Weber sin debut i familiefilmen, som får premiere den 17. juni 2021. Dermed oplever den odenseanske musical-udgave, at få premiere et halvt år før filmen sættes op i sommerbiograferne.
Det er da en lille sejr i sig selv.

Buster Oregon Mortensen med trylle-stav og tryllehat – og så kan alting ske. 

I slægt med Klods Hans
Nu, hvor det er H.C. Andersen Festspillene som traditionen tro sætter “vinterforestillingen” op, så er det værd at notere sig, at det livsbekræftende univers som karakteren Buster Origon Mortensen bevæger sig rundt i, viser sig at være nært beslægtet med eventyrfiguren Klods Hans, som var ganske udspekuleret! “Halehoj!” råbte Klods-Hans, “her kommer jeg! Se hvad jeg fandt på landevejen!” og så viste han en død krage, han havde fundet!

Takket være kløgt og fantasi fik han kongedatteren og det halve kongerige.

Klods Hans red på sin gedebuk og sagde “Halehøj, her kommer jeg”. Buster kørte på sin Longjohn med trylleformularer: “Tredive tønder torskerogn, rustne søm og skruer, juleand med gåsehud og vandpistol med vådesskud”.

Hverken Klods Hans eller Buster var lærde. Men de havde det sjovt, de lo og de levede lykkeligt til deres dages ende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Kanal 5’s tv-kommentator Zak Egholm fortalte før kampen mod Østrig, at Sepp Piontek netop var...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...

Leave a Reply