By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Der er i al stilhed sket en opsigtsvækkende navneændring af en populær lokalitet midt i Odense.

I årevis  har tusindvis af fynboere været i tvivl om Eventyrhaven i virkeligheden hedder H.C. Andersen Haven. Eller omvendt. Eller begge dele.

Nu kommer der styr på navneforviklingen. For sandheden er, at parken altid er blevet kaldt begge dele af såvel borgerne som kommunen og medierne – selv om det officielle navn altid har været H. C. Andersen Haven og det uofficielt er kaldt  Eventyrhaven.
Forviklingen har ikke været nemmere af, at begge navne omtales i publikationer, på plakater, bykort, skilte og i medierne.
K
ommunens departement for stednavne har hidtil ikke fundet lejlighed til at ændre på problemet. Men det sker altså nu.

HCA-arkitekten lægger ikke skjul på, han elsker al det runde image. I haven oven på HCA-muset plantes buske og træer, som danner rundeller. Også fem byggerier i hvert havehjørne er cirkelrunde.

Lige til højrebenet
Årsagen til, at der først nu kommer styr på navnene, er, at Odense Bys Museer alt andet lige, har førsteret til brug af det guldrandede H.C. Andersen-navn.
Da det japanske arkitektfirma Kengo Kuma havde tænkt et romantisk og spektakulært have ind i vinderprojektet, som bliver en markant del af eventyrhus-projektet, så ligger det lige til højrebenet at kalde anlægget for H.C. Andersen Haven.

Ifølge en uofficiel rundspørge, bloggen har foretaget, så ved kun meget få, at den gamle digter har lagt navn til haven for foden af Odense Domkirke, hvor han i 1819 blev konfirmeret 1. søndag efter påske – og få måneder senere rejste han med postvognen til rigets hovedstad for at søge lykken og berømmelsen.

Borgerskabets lukkede have
Da Odense Kommune i 1942 overtog den klassisk udsmykkede prydhave, som “Læseforeningen” havde rådet over siden 1876, da blev haven udvidet til en poetisk park, som var åben for alle byens borgere – med gennemløb af Odense Å, en smuk pergola samt flere bro- og stianlæg og hyggekroge.
Da var kommunen som valgte at hædre byens stolte søn ved at kalde det nye åndehul i bymidten for H.C. Andersen Haven – et navn som for alvor gav mening, da billedhuggeren Louis Hasselriis’ store H.C. Andersen-statue i 1949 blev flyttet hertil fra Gråbrødre Plads. Her havde den v æret placeret ud for Latinskolen siden 100 års dagen for digterens fødsel, 2. april 1905. Indtil da havde værket stået foran Slottet i Kongens Have, hvor det blev afsløret 26. juni 1888.

Digterens eventyrlige udsigt
Nu har digteren, iført tung kappe som ifølge historikere skulle bryde Andersens lange rygflade, i snart 70 år stået stout på sin sokkel og skuet ud over det frodige anlæg, hen til plænen, hvor bysbørnene bader i sommersolen og ned ad den rislende å med legende ænderne – her fik det Andersenske univers en ny dimension, da kunstneren Erik Heide i 1984 bogstaveligt talt søsatte sin vandskulptur “Papirbåden”, hentet i eventyret “Den Standhaftige Tinsoldat”. Lige siden har den forsølvede avispapirbåd drevet med strømmen. Uden at komme ud af stedet.

Uvist af hvilken årsag, har fynboerne altid haft svært ved at kalde midtby-oasen sit oprindelige navn. Også selv om den officielt tituleres H.C. Andersen Haven. Dog har man de seneste årtier valgt at skrive begge navne på f.eks. info-skilte, på bykort og i turisternes Odense-bøger. H.C. Andersen Haven først og derefter Eventyrhaven – ofte i parentes.

Til trods for, at vi befinder os midt i storbyens vrimmel, så emmer det af hygge, ro og idyl i Eventyrhaven – her med H.C. Andersen skulpturen og den let buede træbro, hen over åen til øen med den smukke pergola. Foto. John Borgkilde.

Slut med tvivlsspørgsmål
Nu er det altså slut med tvivlsspørgsmål. Eller rettere; det er det fra den dag i 2021, hvor H. C. Andersen-Museet og den dertil hørende have åbnes officielt – i ny udgave.

Medlem af by- og kulturudvalget, Anders W. Berthelsen, (S), bekræfter overfor borgkildesblog.dk, at udvalget valgte at følge forvaltningens indstilling til, at det nye HCA Museum får adressen H.C. Andersen Haven.

Dermed får den store have mellem Flakhaven, Rådhuset, Albani Torv, Albanigade, Kronprinsensgade, Munke Mose og Klosterbakken helt officielt navnet Eventyrhaven – akkurat, som den i årevis har heddet i folkemunde.

Udvalget valgte at følge forvaltningens indstilling, at det nye HCA-museum får adressen H.C Andersen-Haven, og at haven mellem rådhuset og åen fremover officielt hedder Eventyrhaven, som jo også er det den kaldes i folkemunde.

 

 

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...

Leave a Reply