By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Hvis ikke Dansktop-lytterne i forvejen vidste hvad en en ægte svampet, snasket brunsviger er, så er de nu blevet bekendt med den fynske nationalspise.
Og hvorfor så det?

Fordi en kvintet af fynske oldboys-musikere, som kalder sig “Brunsviger Band”, lige nu huserer på “Dansktoppen” – et radio-klenodie som stammer helt tilbage fra 1968.

Lige nu indtager de en placering som nummer 5 med sangen “Vi render ikke rundt og skyder mennesker”. Den tankevækkende tekst, fortæller, at fynboerne ikke render rundt og skyder. Hvis nogle skulle have været i tvivl. Her skyder man kun med løs krudt.

Sangen er skrevet af sprogdoktor m.m. Anders W. Berthelsen og udgivet på single.

Ret overraskende er det lykkedes de fire “rigtige musikanter”, at overtale Anders W. til at være med i  bandet. Eller måske rettere; de bøjede sig i den fynske muld og sagde “så okay, så prøver vi”.

Anders W. har siden drengeårene ønsket, at han kunne spille et instrument og nu er det så, han håndterer et blue grass-konstrueret vaskebræt med båthorn og slagtøj, der betjenes med fingerbøl i metal – og derved føjer han originale klange til det samlede lydbillede af blues, country og klassisk skiffle.

Om den aktuelle dansktop-sang “Vi render ikke rundt og skyder mennesker” fortæller ophavsmanden, at det ikke er nogen politisk sang, men derimod en hyldest til dem som går ind for fred – frem for had”. Han tilføjer, at “hvis der er amerikanere, som forstår teksten, så gør det ikke noget”.
At der i nogle amerikanske stater sælges skydeklar våben, er jo helt hen i vejret. Der blev i flere reportager fra præsidentvalget i USA bragt billeder af frygtindgydende bodybuildertyper, som gik rundt med skarpladte maskingeværer.

Fælles for oldtimerne i alderen fra 67 til 76 år er at de afskyr skydevåben.

Debut som musiker
Dermed oplever Anders W. sin musikalske debut. Han er til daglig medlem af Odense Byråd, valgt af socialdemokratiet. Han har skrevet flere tekster til plade-projekter.

Repertoirets andre sange er skrevet af guitaristen Gert Ole Andersen fra Troense og banjospilleren Kurt Nielsen fra Lohals, som også er bandets forsanger. Kurt Nielsen og bassisten Ole Beldgaard spiller desuden sammen i hedengangne “Odense Banden” og “Fyns Harmoniflorvirring”. Desuden omfatter “Brunsviger Band” harmonika-spilleren Allan Frederiksen, som i sin tid var med i “Dræsinebanden”.

Hvor meget eller hvor lidt, der kommer ud af det kuriøse musikalske sammentræf, vil vise sig.
“Det hele er kun for sjov”, lyder det fra d’herrer, som venter og ser, hvor længe de hænger fast i den ugentlige hitliste, som ifølge DR afspejler den aktuelle dansksprogede popscene. Dansktoppen som sendes hver lørdag, er baseret på resultatet af lytternes SMS-afstemning og Peter Sten er den faste vært.

Musik spilles med instrumenter
“Musik skal spilles med instrumenter og ikke med computere”, mener de muntre brugsviger-svende, som gerne lader sig engagere til fester. Derved henviser de til alle de bands, som bruger computere eller anden digitalt grej. Bandet lægger vægt på, at lyden der kan høres på studieindspilninger, skal svare til den lyd, som spilles ved koncerter.

“I dag kan man ved hjælp af computere få det til at lyde som en million. Det går vi ikke efter. Vi vil derimod tilbage til rødderne og spille den ægte vare” fortæller Allan Frederiksen, der også er bandets producer.

Flere har spurgt de glade veteraner, hvorfor de kalder sig “Brunsviger Band”. Svaret er meget enkelt, siger de; “Det er fordi vi alle er ægte fynboer, lige som kagen”.

 

 

Related Posts

“Jeg glæder mig helt vildt meget til sammen med mine musikere, at være på plakaten ved årets...

De er friske, de er fyrige, de er fynske – og så er de frem for alt unge og talentulde, siger...

Kender I det, at man i visse situationer bør være ekstra opmærksom på det uventede. I såvel i ord...