By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Snart vil Odenses nye H.C. Andersen Have springe ud som et eventyrligt haveanlæg – oven på digterens museum og som forventes at blive besøgt af over to hundrede tusinde gæster om året. Et forventet besøgstal som dog blev lanceret inden corona-krisen.

Forarbejdet er i fuld gang og fundamentet er lagt efter de mest moderne foreskrifter. Den lægges nemlig i systemer, så der byggeteknisk kan holdes på muld og jord – og derved undgår  det at glide af og ned i de små gårdhaver bag Bangs Boder-bebyggelsen.

Fundamentet er ligesom alt andet i projektet ikke plant. Set fra cafépavillonen er det bogstaveligt talt op af bakke. Lige nu passer man på, at der ikke lægges tungt materiale oven på det underjordiske museum.

Sådan forestiller arkitekten Kengo Kuma og engelske havearkitekter fra Landscape Design by  MASU Planning sig, at den skrånende have vil se ud fra åbningen om en godt en halv snes måneder. Området ses fra hjørnet med Mindehallen og HCAs Hus.

“Lige nu arbejdes med et omfattende isoleringsarbejde, som med sine store plader i dén grad præger byggepladsen. Fundamentet membraneres for at styrke fundamentet, så det er sikret i tilfælde af voldsom regn. Oven på membranen lægges duge med dræn og filtermaterialer og derpå lægges diverse rørføringer”, fortæller teknisk tegner Dominique Jacobsen fra projektkontoret.

Hun tilføjer, at endnu en kompliceret proces er overstået med det første lag af lecanødder, der fungerer som en blød dyne under mulden, som skal bruges til havens blomsterbede og under hækkene.

Idéen til havens kringlede design og til de fem runde betonkonstruktioner er skabt af den japanske arkitektguru Kengo Kuma’s kreative hænder.
Han har også skabt idéen med de to etager – ikke mindst af pladsmæssige årsager. Arbejdet med det skrå  haveanlæg udføres i tæt samarbejde med havedesignere fra MASU Planning havearkitektfirma.

Moderne bindingsværk
Hvad angår de fem cirkelrunde bygninger, så er de så småt ved at være færdige. Væggene er ved at blive beklædt med isoleringsplader. Der er desuden ved at blive sat vinduer i såvel “børneuniverset” og “caféen”, de to  bygninger ud mod letbanen. Når den proces er færdig monteres næste lag limtræ uden på og derved får byggerierne et visuelt indtryk af moderne bindingsværk.

Takket være en særlig teknik er taget på bygningerne belagt med græslignende præfabrikerede grønne “græsmåtter”. Derved får hele området et grønt helhedsindtryk.

Der arbejdet intenst med at lægge fundamentet som har været en helt særlig proces. Foto: John Borgkilde

Mens vinduerne sættes i de runde bygninger og i kælderniveau, stiger temperaturen så  den bliver arbejdsvenlig i den nye kælder. Derved kan der lægges gulve på de første områder, så der kan gøres klar til at at selve udstillingen – som det hele handler om – kan bliver monteret. Det gælder også al det digitale isenkram – det er omfattende og meget kompliceret.

H.C. Andersen Havens træer, buske og markante planter er forlængst udpeget og man ved præcist, hvor de skal placeres.
Dominique Jacobsen fortæller, at gartnerne vil lade dem vokse lidt endnu på planteskolen og at de forventes at ankomme i det tidlige forår.

Høje træer og buske og grønt bunddække
At det hele ender med at blive et unikt haveanlæg med høje træer og buske og grønt bunddække, kan være svært at forestille sig, når man i dag ser byggepladsen, men om under et år er der skabt en stor offentlig have lige midt i byen.

Hurtigt efter man har løst billet, begynder bogstaveligt talt nedstigningen til selve eventyret – i dybet.
Intet mindre end en 113 meter lang betonrampe leder gæsterne ned til det åbne udstillingsområde. Undervejs byder vandringen på forskellige udstillinger, der kan opleves som en lineær fortælling.

Ifølge Kengo Kumas filosofi er det et forsøg på, allerede fra besøgets begyndelse, alt skabe en drømmende oplevelse frem for bare at fortælle om H.C. Andersens liv.

Fornem udsigt fra HCA-butikken 
Ved hovedindgangen fra Hans Jensens Stræde indrettes en museumsbutik, som placeres så der er udsigt ud over haven, til de runde konstruktioner.

Det samlerede areal, inklusiv bygninger, have og museum er cirka 9000 kvadratmeter. Totredjedele ligger under jorden. Derved bliver det nye museum dobbelt så stort som det tidligere.

Det er ganske vist, at haven med snoede stier og kurvede hække i forskellige højder, bliver større end den hedengangne Lotzes Have, som i over hundrede år var byens oase, præcist samme sted.
Havens fauna vil som et smukt tæppe brede sig ud over området, til området, hvor Thomas B. Thriges Gade var indtil 2014. Det bliver en offentlig have, som får åbent hele døgnet – og der bliver rig mulighed for at gå på opdagelse i det labyrintiske univers, nyde livet fra en bænk – eller fra et tæppe på græsset.

 

 

 

Related Posts

Efter godt 52 år i dvale er Overgade forlænget med 60-70 meter og forvandlet til et lille torv ud...

“Som revychef siden 2009 har jeg oplevet meget, men aldrig har jeg mærket en begejstring, som den...

“Hold da helt op. Der er sket noget siden jeg var her sidst. Helt utroligt. Se det nye Carl...