By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

NOSTALGI med mere ….  denne artikel skrev bloggen for et år siden – i november 2020 – og vi kan kun konstatere at den såkaldte magiske have til forveksling ikke ligner den eventyrlige have – med høje hække og andre grønne finurligheder, som den undrende besøgenede præsenteres fordi dag.

 

Odenses nye H.C. Andersens eventyrlige haveanlæg lader vente på sig. Mange “bløde åbningsdatoer” er sat i scene. Men ventetiden er den sværeste. Haven er også taget oven på digterens museum.

Forarbejdet og beplantningen har været længe. Meget længe. Og det er nok koronaen som er årsag til den ene udsættelse efter den anden. Selve haven er anlagt efter alle moderne foreskrifter – nemlig i systemer, så der byggeteknisk kan holdes på muld og jord – og derved undgår det at glide af og ned i de små gårdhaverne bag Bangs Boder-bebyggelsen.

Fundamentet er ligesom alt andet i projektet ikke plant. Set fra cafépavillonen er det bogstaveligt talt op af bakke. Lige nu passer man på, at der ikke lægges tungt materiale oven på det underjordiske museum.

Sådan forestiller arkitekten Kengo Kuma og engelske havearkitekter fra Landscape Design by  MASU Planning sig, at den skrånende have vil se ud fra åbningen om en godt en halv snes måneder. Området ses fra hjørnet med Mindehallen og HCAs Hus.

Idéen til havens kringlede design og til de fem runde betonkonstruktioner er skabt af den japanske arkitektguru Kengo Kuma’s kreative hænder.
Han har også skabt idéen med de to etager – ikke mindst af pladsmæssige årsager.

Plante- og gravearbejdet med det skrå haveanlæg er udført af havedesignere fra MASU Planning havearkitektfirma.

Moderne bindingsværk
Hvad angår de fem cirkelrunde bygninger, så er de så småt ved at være færdige. Væggene er ved at blive beklædt med isoleringsplader. Der er desuden ved at blive sat vinduer i såvel “børneuniverset” og “caféen”, de to  bygninger ud mod letbanen. Når den proces er færdig monteres næste lag limtræ uden på og derved får byggerierne et visuelt indtryk af moderne bindingsværk.

Takket være en særlig teknik er taget på bygningerne belagt med græslignende præfabrikerede grønne “græsmåtter”. Derved får hele området et grønt helhedsindtryk.

Mens vinduerne sættes i de runde bygninger og i kælderniveau, stiger temperaturen så  den bliver arbejdsvenlig i den nye kælder. Derved kan der lægges gulve på de første områder, så der kan gøres klar til at at selve udstillingen – som det hele handler om – kan bliver monteret. Det gælder også al det digitale isenkram – det er omfattende og meget kompliceret.

H.C. Andersen Havens træer, buske og markante planter er forlængst udpeget og man ved præcist, hvor de skal placeres.
Dominique Jacobsen fortæller, at gartnerne vil lade dem vokse lidt endnu på planteskolen og at de forventes at ankomme i det tidlige forår.

Høje træer og buske og grønt bunddække
At det hele ender med at blive et unikt haveanlæg med høje træer og buske og grønt bunddække,

Hurtigt efter man har løst billet, begynder bogstaveligt talt nedstigningen til selve eventyret – i dybet.
Intet mindre end en 113 meter lang betonrampe leder gæsterne ned til det åbne udstillingsområde. Undervejs byder vandringen på forskellige udstillinger, der kan opleves som en lineær fortælling.

Ifølge Kengo Kumas filosofi er det et forsøg på, allerede fra besøgets begyndelse, alt skabe en drømmende oplevelse frem for bare at fortælle om H.C. Andersens liv.

Fornem udsigt fra HCA-butikken 
Ved hovedindgangen fra Hans Jensens Stræde indrettes en museumsbutik, som placeres så der er udsigt ud over haven, til de runde konstruktioner.

Det samlerede areal, inklusiv bygninger, have og museum er cirka 9000 kvadratmeter. Totredjedele ligger under jorden. Derved bliver det nye museum dobbelt så stort som det tidligere.

Det er ganske vist, at haven med snoede stier og kurvede hække i forskellige højder, bliver større end den hedengangne Lotzes Have, som i over hundrede år var byens oase, præcist samme sted.
Havens fauna vil som et smukt tæppe brede sig ud over området, til området, hvor Thomas B. Thriges Gade var indtil 2014. Det bliver en offentlig have, som får åbent hele døgnet – og der bliver rig mulighed for at gå på opdagelse i det labyrintiske univers, nyde livet fra en bænk – eller fra et tæppe på græsset.

 

 

 

Related Posts

“Husker, jeg kontaktede kursuslederen for at få lov til at ta’ hjem under dynen. Årsag:...

“Jeg er ikke alene lykkelig over, at det relativt hurtigt lykkedes at sælge min skønne forretning,...

Hvordan mon H.C. Andersen ville have beskrevet livet i nutidens corona-epidemi og Covid-19 – om...