By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Den længe ventede passage mellem øst og vest er åbnet og nu kan fodgængerne vælge mellem tre flytbare passager og interimistiske gangbroer. Dermed hænger Overgade-og Nedergade-kvarteret bedre sammen med gågade-nettet.

“En dejlig dag, som vi længe har set frem til. Nu glæder vi os til at hilse på strøgkunderne”, fortalte altid innovative Record Pusher Bo Ellegaard Pedersen, som  tilføjede, at havde han ikke drevet en specialbutik, ville han ikke haver været i gaden i dag. Jeg har desværre set mange dygtige handlende lukke på grund af letbane og storbyggeri. Foto: John Borgkilde.

Efter knap 80 måneder eller seks et halv år er forbindelsen “mellem land og by” genåbnet,.

Oprindeligt var gågaden på begge sider af letbanen, lovet klar i forbindelse med “Eventyrligt julemarkedet ” i H.C. Andersen-kvarteret.

Den nye forpagter aflyste det allerede sidst i oktober.

Borgmester Peter Rahbek Juel (S) flytter rækværket og erklærer passagen for åbnet og dermed var der adgang for ikke-inviterede borgere. Da Thomas B. Thriges Gade lukkede i 2014  foretog forgængeren Anker Boye (S)  den omvendte symbolske handling. 

Tilbageblik
Da borgmester Peter Rahbek Juel (S) forleden løftede et gult rækværk til side – tæt ved højhuset, så der var adgang for vi fire-fem borgere som tålmodigt stod og ventede til det blev vores tur til at betræde den smalle passage. Da var det jeg, som særlig iagttager sendte tankerne tilbage til den lune midnatsstund, lørdag den 28. juni 2014, da Peter Rahbek Juels forgænger Anker Boye (S) egenhændigt bar et lignende rækværk ud og stillede det på tværs af  Thomas B. Thriges Gade ved Bangs Boder.

Med den symbolske handling markerede han, at den evigt problematiske epoke med op til 30.000 biler i døgnet, var slut for altid. Nu bliver motor-gaden afløst af trafik på skinner med op til otte 32 meter lange letbane-stammer i timen.

Odense Byråd vedtog i 2008 at lukke gaden og omdanne den til en bilfri bydel med plads til nybyggeri og nye byrum. Det er den proces, der rundes om 8-10 måneder.  Samtidigt med at H.C. Andersens underjordiske museum åbner officielt.

 

Fint skulle det være og det blev det også, da Deres udsendte observatør blev flankeret af rådmændene Susanne Crawley Larsen (R) og Søren Windell (K) – endda på selve broforbindelsen. Foto: AWB.

Fællesgang
Da Deres udsendte observatør som allerførste ikke-inviterede borger slent-rede andægtigt efter borgmester Peter Rahbek Juel (S), rådmændene Christoffer Lillleholt (V), Søren Windell (K) og Susanne Crawley Larsen (R), medlem af  By- og Kultur-udvalget Anders W. Berthel-sen (S) samt projektchef Stig Langsager, der, bortset fra en vigtig fotosession, holdt corona-korrekt afstand på den 70 meter korte passage, imens der blev arbejdet højlydt med byggemaskiner på det nye Albani Torv og den ufærdige forlængelse af Overgade – for at få det hele klar til tiden..

Inden den jomfruelige vandring på grus, jord og byggeplader gav borgmesteren udtryk for historiske betragtningen på dét sted, som siden nedrivingen af Fisketorvet for 50 år siden, har været en ucharmerende vindblæst plads.
Peter Rahbek Juel omtalte Overgade-kvarterets handlende, som havde gået så grueligt meget igennem og han håber, de ser bedre tider i møde. Han nævnte også, at hvad støj og ulemper angår, stå er det gået ud over naboer og handlende. Nu kommer der mennesker – i stedet for biler, og det er da positivt”, konstaterede han.

En stor dag, vi har glædet os til, men siden caféen åbnede i 2014 har vi vidst, hvad vi gik ind til, siger Lykke Kjær Skov, daglig leder på Nelle’s Café, der markerede dagen med vin for halv pris. Vores beliggenhed er igen helt  fantastisk i et charmerende kvarter. Foto: J. Borgkilde.

En milepæl for byen
Stående på selve den interimistiske træbro, der krydser skinnerne, havde børn- og unge rådmand Susanne Crawley Larsen (R) svært ved at skjule sin begejstring for bydelssammenføringen, som hun kaldte en milepæl for byen. “Nu er byen helet igen. Jeg synes virkelig det er stort”, lød det.

“Jeg var også til stede, den sene aftenstund, da Anker Boye lukkede Thomas B. Thrige Gade for seks år siden. Det var historisk. Nu skrives et nyt kapitel”, lød det fra ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) mens han sendte vemodige blikke ned mod Overgade-kvarteret, hvor han i flere år boede og var markant restauratør, ligesom han var Gadeforeningens seneste formand.

Det hele klar om et års tid
Om alt går vel, så forventes det nye gågadeforløb samt bolig- og butikskvarteret ved Albani Torv og Fisketorvet at færdigt om et års tid. Udlejning af butikker, caféer og lejligheder er i fuld gang.

“Det har været hårde år for gaden. Nu er jeg lykkelig for, jeg blev ved at kæmpe og tro på det, fortæller billedkunstneren Anette Dahl Bartsch fra “Dahl Falken Interiør”, en udstillingsbutik i to etager, hvor man lokkes til at gå på opdagelse mellem secondhand-perler, rariteter, møbler, brugs-kunst, antikke fund  og fordybe sig i billedkunstens mystik med en kop friskmalet kaffe – og dertil en overraskelse. Foto: John Borgkilde, 

Overgang – er kun en overgang
Med den nye passage-åbning er der nu tre “overgange” med hver sin træbro.
Den ny midlertidige passage er placeret ud for Landsbanken, ca. 60 meter fra gang-broen ved Carl Nielsens Kvarter  ved HCA-byggeriet. Og bare ca. 50 meter fra “den tredje gangbro” ved Sct. Albani Kirke, hvis fremtidige brudepar og gæster tjekke køreplanen inden de som nysmedet i hymens lænker begiver sig ud på banelinjen og kommer til at stå i vejen for et letbanetog, som måske endda hedder “Kærligheden”, “Drømmen”, “Lykken” eller ligefrem “Brunneren” – som togene bl.a. er døbt.

Flere handlende i Overgade har været meget enige om, har de to nævnte passager været uoverskueligt langt væk for både beboere og handlende i Overgade-, Nedergade og Bangs Boder-kvarteret. Det fortæller flere skrantende butiksindehavere bitre historier om. Flere  butikker og en restaurant har drejet nøglen om på grund af den “usynlige mur”, de kaldte området.

PS: I virkeligheden er der ikke færre end fire “broforbindelser” fra H.C.A.-kvarteret – nemlig til og fra det underjordiske parkeringsanlæg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pressens gesandter

 

Related Posts

Efter godt 52 år i dvale er Overgade forlænget med 60-70 meter og forvandlet til et lille torv ud...

“Som revychef siden 2009 har jeg oplevet meget, men aldrig har jeg mærket en begejstring, som den...

“Hold da helt op. Der er sket noget siden jeg var her sidst. Helt utroligt. Se det nye Carl...