By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Siden Mathilde, Nathalie og Cille var helt små, har de drømt om at få deres egen lille café i Odense. I april for halvandet år siden gik drømmen i opfyldelse, da søstrene åbnede Café Unika i Albanigade 17. De fik så hurtig smag for café-drift, at de åbner Bar’ Unika på Brandt lille torv mod Vestergade, så snart Covid19-restriktionerne ophæves. 

Det er gået stærkt for de tre unge søskende med efternavnet Fjord. Da Mathilde og Cille i marts 2019 slentrede gennem byen, fik de øje på et tomt lokale til leje i Albanigade. “Dér er den jo”, lød det enigt. Men de skulle lige have Nathalie med på projektet. Hun arbejdede på en café i Australien.

Det har altid været sådan, at når der skal tages større beslutninger, skal alle tre være enige. Mathilde og Cille fik hurtigt Nathalie, 22, med på en FaceTime og efter hun kortfattet blev orienteret, sagde hun ja på stedet. “Det lyder godt. Den er jeg med på”.

Fandt sjæl og varme
“Vi ledte efter et lokale med sjæl og varme – og mulighed for gårdhave. Det var der her. Da mine søstre så lokalet, skrev de under samme dag. Vi havde en god mavefornemmelse”, fortæller lillesøster Nathalie, som blev bedt om at komme hjem med det samme. “Lokalerne var snart klar og de havde udset mig til at jeg passe caféen”.

Mathilde, Nathalie og Cille supplerer hinanden perfekt – ikke kun på billeder som her, men også, hvad uddannelse og kompetencer angår, fungerer søstrene som en kreativ helhed. Foto: PR.

“Jeg sagde jobbet op og satte mig i første fly til Danmark. Nu ville jeg hjem til Odense”, fortæller Nathalie, 22, som også havde været i London, for at hjælpe en dansk kvinde med at åbne en café.

Her lærte hun, hvordan konservativ korrekthed giver tilfredse kunder – men kun for en stund”, som hun udtrykker det. “Det var dog en lærerig oplevelse”.

“Også i Australien lærte jeg, hvordan man ikke bør drive café. Her viste det sig, at selv mange penge og de smukkeste omgivelser ikke nødvendigvis behøver at være nok til at skabe succes. I dette tilfælde manglede både detaljen og nerven”.

I Mexico derimod, hvor alle tre også har boet, lærte der at der snildt kan voksne succes ud af små kærlige og kreative kår. God viden at have med i bagagen – især da de skulle åbne Albanigade. For som de så ofte siger, “små fødder også kan sætte store spor”.

Det bliver en charmerede gade
“Vores førstevalg var Albanigade, og her bliver vi”, lyder det fra Nathalie, der er caféens daglige leder.
“Der skal arbejde hårdt, men vi agter at bevise, vi er dygtige nok og at vi kan bibringe Odense noget friskt, anderledes – og unikt. Det lykkedes os at få gæsterne til at finde os her – og dermed udvider vi byen for dem”.

Mens Nathalie var på vej hjem fra Australien gik hendes søskende og noget familie, igang med renovering, male de grå, nøgne lokale og indrette lyse og farverige Café Unika. Café-haven kom også til en se indbydende ud – og blev en kæmpesucces de lune sommermåneder.

“Gaden er jo ikke ligefrem et butiksstrøg. Der er dem som mener, at Albanigade ikke er særligt charmerende. Dertil kan vi kun tilføje; at det bliver gaden – charmerende. På sigt har den meget at byde på”, mener Mathilde, Nathalie og Cille Fjord som allerede de første måneder blev ganske overvældet af de mange gæster, som kom tilbage igen og igen.
“Vi må jo have skabt, noget der manglede”, siger de og tilføjer stolt; “Det første år lykkedes det at øge omsætningen til det tredobbelte…”

Måske var det ikke særligt inspirerende, da der fra dag 1 kørte et utal af larmende maskiner udenfor på gade – for at anlægge letbanen. Der er lang vej endnu, men de ved også, at en dag kører banen og der bliver ro i gaden.

Kvarteret bliver attraktivt
Tilmed mener de faktisk, at Albanigade-kvarteret bliver en af byens mest attraktive uden for city. Det bliver byens up coming-kvarter. Det vil letbanen hjælpe med til – og de ser frem til åbningen af de store karréer Albani Torv, Fisketorvet og Overgades forlængelse mod city. Café Unika ligger bare et halvt hundrede meter fra Odense Å-broen.

Det var iøvrigt ikke kun de mange stamgæster som overrumplede Mathilde, Nathalie og Cille Fjord. Det gjorde hele to nomineringer ved “Best of Odense” også. Første år var de ligeved og næsten. Bedre gik det i årets “Best of…”, hvor caféen strøg helt til tops ved det storstilede award-show på Odeon. “Et fantastisk skulderklap…”

Unika åbner café på Brandts
Ikke nok med det. Midt i januar udvider søstrene på Brandts med hvad de kalder Bar’ Unika, som får adresse på det lille torv mellem porten ud mod Vestergade og porten mod Brandts Passage. Her rykker nærmere de ind i butikslokalet, hvor Allestedlund Blomster boede indtil de sidste efterår flyttede ind ved siden af, hvor der blev plads til dobbdelt så mange blomster.

Nu skal vi i arbejdstøjet, og vi er mere end klar til at imødegå alle uundgåelige udfordringer”, lyder det optimistisk fra Cille, Nathalie og Mathilde, som nu skal drive to Unika caféer.

Mens caféen i Albanigade har et feminint image og en hyggelig gårdhave, så til de give Bar’ Unika et mere maskulint udtryk, med bl.a. fokus på salatbar, kaffebar, juicebar, øl-, spiritus og vinbar og ja, alt hvad man  kan på at sætte “bar” før. Dog ikke Yankee Bar.

De havde ikke Brandts med i den aktuelle visionsplan, men de kunne umuligt sige nej, da det unikke lejemål dukkede op.

“Det er ikke sikkert, vi vil få sådan en chance igen”, siger Nathalie Fjord. “Vi er ydmyge og stolte over, at vi allerede bliver en del af Brandts, som jo har en unik placering i hjertet af Odense”.

Er det mon helt tilfældigt?
Man kan fundere over, hvor tilfældigt det er, at pigerne allerede fra barnsben supplerede hinanden med hver sine uddannelser og kompetencer. Trods ganske unge skaber de i dag en ideel syntese, som vil kunne indpasses i enhver forretningsmodel.

Mens jurastuderende Cille er storesøster og optaget af præcision og korrekthed, så er mellemste søster Mathilde æstetikeren, som er klog på detaljer og lillesøster Nathalie er optaget af ordenlighed og overblik, hvilket passer til den café-leder hun er.

Moren og døtrenes store aften
Samarbejdets kunst har pigerne nærmest fået ind med modermælken og med hver sin indgang til voksenlivet, kan det blive pigernes styrke som “forretnings-indehavere. Hvordan de vil fordele opgaverne på caféerne, vil vise sig. Dog er de ganske enige om, at de hele tiden selv skal være til stede. Det er meget vigtigt, mener Cille, Nathalie og Mathilde, som oplevede en ganske speciel “Best of Odense”-aften, da de blev hædret med fine ord og en fornem statuette, for at drive “Årets café”.

Først på aftenen kunne moren Inge Fjord stolt og smilende overvære sine tre døtre løbe med vinderstatuetten i kategorien ”Bedste café” og senere på aftenen, blev hun selv kaldt på scenen for at blive kåret som ”Årets odenseaner”. Inge Fjord er dybt engageret og populær forstander på Det Kongelige Teater Balletskolen i Jernbanegade. En institution som har udviklet sign til at være en integreret del af det odenseanske kulturliv.

Odense er, hvad hjertet er fuld af
Selv om de har boet og arbejdet i flere af verdens metropoler, så vil de aldrig glemme fødebyen Odense “der er, hvad hjertet er fuld af…”

Keld Moseholms “Kejserens Nye Klær” bliver en inspirerende sidekammerat til Bar’ Unika. Foto: John Borgkilde.

“Vi er opdraget og vokset op i bedste “Andersen style”, at rejse er at leve….. “, siger Nathalie.

“Det er sjovt, inspirerende og lærerigt at rejse. Men hjemme er hvor hjertet bor. Derfor vil vi heller aldrig glemme, at det var i dét hood Andersen begyndte sit livs eventyr … og lange rejse begyndte”.

“Vel er der løbet meget vand i Odense Å, hvis mystik og sagn, digteren som dreng var meget optaget af og beskrev med en medrivende pen… men byen er stadig fuld af eventyr”.

“…. og lige nu er vi i færd med at skrive et helt nyt kapitel på vores eventyr – om, at vi nu rykker ind på den gamle klædefabrik fra 1796, som er forvandlet til kulturelt samlingssted med koncertsted, kunstmuseum, caféer, gourmet.-restaurant, biografer, studenterhus, samtidssamling og en række specialforretninger”

“Så vores lillebror Bar’ Unika får lov til at bo i fornemt selskab, og minde om, at det bar’ er os – og at vi gør os umage for at anskue verden kritisk. Og apropos H.C. Andersen, så vil vi dagligt nyde naboskabet med Keld Moseholms skønne tvetydige skulptur – “Kejserens Nye Klæder”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

efter at søstrene var hjemvendt fra bl.a. London og Australien.

 

Related Posts

MEXIKANSK RESTAURANT ÅBNRR I CAFÈ-CITY Den eksotiske palet af internationale køkkener i  city...

Jeg elsker karmen … vindueskarmen   Sol sol kom igen,Solen er min bedste ven – igen. Længsel efter...

“Operationen lykkedes, men patienten døde”. Det lykkedes at sætte en forrygende Odense Vinterrevy op,...