By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Man bliver aldrig for gammel til at spille og lytte til blues, jazz og skiffle – og man bliver heller ikke for gammel til at begynde at håndtere et musikinstrument. Det kan forfatteren og byrådets nestor Anders W. Berthelsen tale med om. 

Han har i al hemmelighed forsøgt alt fra tuba til blokfløjte, men det duede ikke. Så fik han fat i et vaskebræt med dertil hørende bækken, hvorpå han slår tonen af. Ene og alene for at spille med på en nybagt brunsvigerskive.

At spille vaskebræt har intet med stor- eller kogevask at gøre. Instrumentet hører til slagtøjsfamilien, hvor der enten slås an med børster eller med fingerbølslignende metalstykker på fingerspidserne.

Der er spændende perspek-tiver i dette klenodie af et musikinstrument, forklarer  Anders W. Berthelsen.

Klenodier på loft og i kælder
“Mit vaskebræt er et halvt hundrede år gammelt – i sin fundet i en kollektivkælder, hvor jeg begyndte at massere det. Fingerbøllet er også den ægte vare, dog ramt af rustskader på grund af fugt i kælderen”, forklarer Anders W. Berthelsen. “Brættet har ligget på mit loft de sidste 25 år, mens det lå og ventede på at skiffle skulle få en renæssance”.

Herhjemme er vaskebrættet en sjældenhed på den musikalske scene, så om ikke andet har byhistorikeren fat i et klenodie. Eneste kendte, som spiller det bizarre instrument er kokken og journalisten Mik Schack.
I England lanceres vaskebrættet som skiffleboard, som især høres i traditionelle jazzbands.

Hvem ved, måske har Anders W. Berthelsen lyttet i smug til sin underskønne journalist-kollega Gyrith Celilie Ross, som ofte har givet udtryk for, at rigtige mænd spiller vaskebræt – og er sexede.
“Det største turnoff ved en mand er, hvis han ikke har fulgt nok med i skolen, at han så spiller vaskebræt. Min trackliste af mænd er ikke nødvendigvis de smukkeste, men det har altid været mænd, som havde noget interessant at byde på. Et vaskebræt og dertil et charmerende smil er sexet. Hvis det skal være mere end en aften, så skal der dog lidt mere til“, erkender hun i et interview med Euroman.

Dertil kommenterer Anders W. ydmygt, at havde han vidst, at vaskebrættet havde så meget sexappeal, så ville han nok være begyndt noget tidligere.

Fem musikere som har indspillet hyldesten til den fynske national-spise brunsvigeren. Fra venstre Ole Beldgaard, Jon Kjærran, Rock Nalle, Arne Lund alias Arena Luanda og Anders W. Berthelsen.

En hyldest til brunsvigeren
Det må da være rart at vide for Anders W. Berthelsen, der er så glad for såvel musikken, som de hel- og halvgamle musikalske venner og den fynske nationalspise, at han ikke alene er med på otte af 11 numre på det aktuelle album”Brunsviger Blues”, men at han også har udsendt skiven på sit legendariske Forlaget Skulkenborg, som bl.a. har udgivet serien af populære kvarters-bøger samt hans sprogdoktor- og dialektsbøger – senest erindringsbogen “Skriverkarl i Odense”.

“En snes etablerede musikanter, har hjulpet mig gennem ”Brunsviger Blues”, som har været en sjov og lærerig proces og jeg har meget at takke dem for”, siger Anders W., der tidligere har skrevet tekster til flere plader – bl.a. “Ode til Odense” sammen med musikere fra Odense Banden og symfoniorkestret.

Tilsammen har musikerne på pladen mere end 1000 års musikalsk erfaring – og de har mødt hinanden på kryds og tværs i livets lange løb, nogle mere end andre. De kommer fra flere hjørner af Fyn, med flere dialekter – fra Lohals, Troense, Hjortø, Vester Skerninge, Svendborg, Ringe, Assens og Odense. Men ét har de til fælles: De kan alle lide snaskede brunsvigere.

Ældreplejen er med inde over
Det til lejligheden sammensatte band spiller, hvad de kalder velsmagende hjemmebagt fynsk brunsviger-blues.

Anders W. Berthelsen, 67, kalder bandet en musikalsk legestue, hvor ældre musikere spiller som i ungdommens vår, tilsat en god portion livserfaring og sødet med brun farin. Han er initiativtager til udgivelsen – og understreger med stolthed, at Velux Fonden, som støtter ældres initiativer rundt i landet, synes så godt om projektet, at den gjorde det muligt at udgive 500 styks compact disc’.

Arne Lund, 72 årig odenseager fra Odense og Gert Ole Andersen, 76 år fra Troense har komponeret musikken. Og Anders W. Berthelsen, 67, Gert Ole Andersen og Kurt Nielsen, 69 år fra Lohals, har skrevet teksterne. Solister er bl.a. sangeren og trompetisten Kim Kingo, 68 år og den legendariske rocksanger Rock Nalle, som er 77 år.

Langt de fleste numre er hjemmebagte, lyder det fra bandet.

Cd-cover med tegning af Gert Ejton. Albummet kan blive årets jule- og mandelgave i de små hjem.

Doktor masserer tangenterne
Jazzorkestret Odensebanden medvirker med tre numre. Her er medlemmerne i alderen 69-79 år. Alderspræsident er den klaverspillende læge fra Hunderupvej, Allan ”Doc” Andreasen, 79 år, som masserer tangenterne på tre swingende numre.

Det nydannede Brunsviger Band har netop været på Dansktoppen med ”Vi render ikke rundt og skyder”, der synges af Kurt Nielsen, banjo. Brunsviger Band spiller skifflemusik på fem numre med bl.a. banjo og vaskebræt. Bassen håndteres af Ole Beldgaard Larsen som i tidernes morgen spillede sammen med bl.a. Kurt Nielsen i Fyns Harmoniforvirring – men også sammen med bl.a. Allan Doc, Ole Beldgaard og Kim Kingo i Odense Banden. En anden legende, Arena Luanda, som holder til i sin kælderlegestue i Folkebo i Odense, har leveret fem numre og er medproducer med Allan Frederiksen og allestedsnærværende Jesper Findshøj og Jon Kjærran.
Den fynske brunsvigerskive kan købes gennem boghandlere og plade-butikken Moby Disc eller bestilles direkte hos Forlaget Skulkenborg på awb@awb.dk

 

 

Related Posts

DE fleste rigtige mænd har prøvet det. Men ikke ret mange taler om det. Måske er det tabu? JAMEN...

Så sker det Arbejdet er udført. Skete det. Den 26 meter høje tårnkran er bogstaveligt...

NOSTALGI med mere ….  denne artikel skrev bloggen for et år siden – i november 2020 – og vi kan...