By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Livet er et lykketræf
og et fund af dimensioner
pak det ud og ta’ det på
for åbne mikrofoner

Omkvædet fra C.V. Jørgensens ”For åbne mikrofoner” fra 1990-albummet ”I det muntre hjørne”. Og disse linjer er på mange måder blevet Henrik Busborgs mantra.

“Vi skal være glade for, at vi overhovedet er her. Det kan lyde banalt, men sådan er det. Det betyder også, at vi er forpligtet til at få det bedste ud af det. For livet er et lykketræf”.

Henrik Busborg, sanger, skolelærer og forfatter stryger hånden gennem sin sorte Elvis-frisure og funderer, så det knager; “Jeg købte C.V. Jørgensens LP for snart 30 år siden – og lige siden har linjerne hængt fast i mit hoveds indre”.

For Elvis-imitatoren med de mange andre kasketter handler C.V.’s tekst om et aktivt valg.
“Jeg tror, at C.V. Jørgensen mener, at man skal nyde hver dag og samtidig huske at gøre en forskel. Præcis dér blev jeg ramt”, siger Henrik Busborg, 53, om ordene, som han har med på skulderen hver eneste dag.

Mødet med Henrik Busborg var fascinerende – fordi vi nåede hele vejen rundt om mennesket Henrik Busborg.

Gør en forskel – og nyd nuet
“Om det er mandag morgen med 5. årgang, som jeg har i matematik, et spillejob eller et bogprojekt, så forsøger jeg at gøre en forskel lige nøjagtig dér, hvor jeg er – være til stede og nyde nuet”.

“Lige om lidt kan det være slut, derfor skal hver eneste dag bruges og nydes – også selv om den måske er dårlig. Måske er det i virkeligheden de dårlige dage, som får os til at værdsætte de gode endnu mere”.

“Der er jo nok at være træt af i hverdagen. Modvind på cykelstierne, letbanearbejdet, nedskæringerne eller elendige tv-programmer. ”Jeg har alt for ofte hidset mig unødvendigt op – og kan stadig gøre det – f.eks. når OB taber, eller når en fodbolddommer fløjter elendig kamp”, erkender Henrik Busborg,
”Men jeg er blevet bedre til at holde fokus på de ting, som jeg reelt er i stand til at lave om på. Det betyder også, at jeg har valgt at lade ting fare – også selv om de tidligere ville have hidset mig voldsomt op”.

”Forleden dag efter en omgang svedig badmintontræning gik snakken om det netop overståede indsats på banen, og min ven og badmintonmakker, Karsten Skovgaard (tidligere guitarist hos Kim Larsen & Kjukken) sagde ’Det eneste du er forpligtet til at være ”D.B.U.A.D.S.”…’ Der blev lidt stille i det ellers muntre selskab, indtil Karsten Skovgaard løftede sløret for bogstaverne: ”Den bedste udgave af dig selv”. ”Det er sgu’ meget præcist formuleret”, griner Busborg.

Aktuel med ny om komiker
Alsidige Busborg, som også elsker at skrive, er aktuel med biografien “Jeg vil prøve det hele”, som handler om skuespilleren og jazzmusikeren Jørgen Ryg (1927-1981). En bog, som han har skrevet sammen med vennen, journalist og forfatter Peter Borberg.

Henrik Busborg fortæller, at han især har været fascineret af Jørgen Rygs timing, mimik og skrøbelighed.
”Jørgen Ryg var en af de få komikere, som formåede at balancere det sjove med det alvorlige. Det er stor kunst”.

Selv sagde Jørgen Ryg, at hemmeligheden ved komik er den rette balance mellem humor og alvor. “Det skal være sådan, at man de t enes øjeblik får folk til at grine og i det næste giver dem en klump i halsen, og så ’bum’, vender man bøtten”.

Om livet var et lykketræf for Jørgen Ryg står hen i det uvisse. Sikkert er dog, at han i dén grad pakkede livets gave ud – på godt og ondt. Han døde syg og munter, og stærkt alkoholiseret i 1981 – bare 54 år gammel af strubekræft.

Henrik Busborg, skolelærer, forfatter og Elvis Presley-imitator, fortæller om “at være til stede og at forsøge, at gøre en forskel. Fordi det er en pligt”.

De mange interesser
Henrik Busborg, som de fleste nok først og fremmest vil kende for sine forrygende Elvis-shows, har mange jern i ilden. “Det gælder først om fremmest familien – hustru og tre børn. Mine to ældste læser begge i København, hvor de også bor, den yngste bor hjemme, men flyver nok fra reden inden længe”.

“Lærerjobbet er jo mit primære virke, og jeg er virkelig glad for at undervise, selv om den danske folkeskoles vilkår efterhånden har udviklet sig til det groteske. Og så er der stadig gang i Elvis, som jeg har haft et tæt kærlighedsforhold til, siden jeg var halvstor knægt. Og mon så ikke, at der snart skal skrives en ny bog. Min fjerde. Denne gang skal jeg skrive den selv. Det kan jeg mærke. Jeg har to-tre idéer på tegnebrættet” fortæller Busborg og siger med et glimt i øjet: “Røgen skal lige lægge sig efter Jørgen Ryg…”

Den indre rastløshed
“Jeg skal hele tiden have ’gang i noget’. Det er nok en indre rastløshed. Jeg er en rastløs sjæl – måske kunne en skarp skolepsykolog i sin tid have givet det en række bogstaver… ABCDHDAMP – eller noget lignende”, smiler han og vender tilbage til “sin Elvis”, og fortæller om den forsommer, hvor han “ud af ingen ting” fik rollen som Odenses egen Elvis Presley.

“Det er snart 16 år siden, instruktøren Carsten Friis og Erik Bent Svendlund udpegede ham til hovedrollen i en Elvis-musical på amfiscenen i Den Fynske Landsby – og denne signatur, var såmænd den første, som med nysgerrig pen gennemførte et interview med den nye Elvis.

Henrik Busborg i sin glansrolle, iført fuld Elvis-ornat (Foto: Ole Jakobsen – den utraditionelle)

Meget at takke Carsten Friis for
De ti forestillinger i landsbyen i sommeren 2004 blev starten på en karriere, som har bragt Busborg et hav af oplevelser, men også titlen som både Danmarks og Skandinaviens bedste Elvis.

“Selv om vi er kommet tættere på udløbsdatoen på ’min Elvis’, så går det forrygende. Jeg har et fremragende band og sammen med bassisten Torben Balle laver jeg vel 30-40 koncerter om året – og det er rigtigt godt. Folk er stadig glade for den Elvis, som vi har valgt at fokusere på. Lige nu tager vi et år ad gangen. Der er i hvert fald engagementer langt ind i 2020”.

Hader at blive sat i bås
Selv om de fleste kender Henrik Busborg som “Elvis”, så hader han selv at blive sat i bås. “Jeg vil prøve det hele”, siger Henrik Busborg med slet skjult henvisning til Jørgen Ryg-bogens titel.

Badmintonkyndige ved, at Henrik Busborg til daglig slår sine fjerbolde i Odense Badminton Klub, hvor han helliger sig kampene og træningen på veteranholdet. Men interessen for og kærligheden til badminton er stor. For et par år siden skrev Busborg i samarbejde med verdensstjernen Viktor Axelsen bogen ”Busy chasing dreams”, hvor den nykårede odenseanske verdensmester fortalte om sin karriere og sine drømme.

Henrik Busborg følger stadig Viktor og hans karriere tæt. “Jeg har oplevet maskineriet bag kulisserne – f.eks. All England – og det fascinerer mig, hvordan Viktor håndterer en karriere i det allerstørste spotlys. Hans enorme træningsindsats og engagement aftvinger den allerstørste respekt”, siger Busborg.

Evig læring
For Henrik Busborg drejer det sig om at være nysgerrig og i ”evig læring”. ”Jeg lærer noget nyt hver dag”, fortæller Busborg. ”Selv om bogen om Jørgen Ryg er min tredje, så processen været helt fantastisk, og jeg har suget til mig – især fordi min medforfatter Peter Borberg er helt utroligt god til at lære fra sig. Det er sgu’ et privilegium at komme i mesterlære som 53-årig!”, griner Busborg og runder samtalen af, hvor den begyndte:

”Derfor er det bare om at komme i gang. Forfølg dine drømme. Gør det nu – i morgen er det måske for sent. Og husk: Liver ER et lykketræf. Ja, og et fund af dimensioner. Så pak det ud – NU! For åbne mikrofoner!”

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...

Leave a Reply