By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Odense Banden har besluttet at stoppe – og det sker med udgivelsen af en fordanskning af “What a Wonderful World, der med Anders W. Berthelsens fabulerende ord er blevet til “En vidunderlig by”. 

“Den slags skal markeres med manér – og det gør vi med denne digitale single”, siger bassisten Ole Beldgaard Larsen på vegne af legendariske Odense Banden, som blev holdt over dåben en mørk og stormfuld vinteraften tilbage i 1984 på Jazzværtshuset Sophus Ferdinand.

Fire år senere, i disse dage for 37 år siden, indspillede orkestret, som en særlig gestus til hjembyen Odense, sit første af seks albums.
Det blev senere en glorværdig historie for de sejlivede dixieland-musikere, som nåede at give mange hundreder koncerter samt at indspille fem cd’ere, en vinyl-lp, et par singler samt diverse opsamlinger med andre bands. Cv’et omfatter også tre turnéer til New Orleans.

Odense Bandens allerførste plade, singlen med “Odense, gamle Odense”, er i dag et klenodie i vinyl, som er i høj kurs på det grå marked. Pladen blev i sin tid udgivet med støtte fra det lokale dagblad og bryggeriet. Netop det nummer har et direkte link til den spritnye hyldest til byen.

Afskedshyldest til Odense
Selv om bynavnet ikke nævnes i “En vidunderlig by”, så handler fordanskningen af ”What a Wonderful World”, tydeligvis om hjembyen Odense. Den er en slags afskedshyldest til byen, som orkestret har sat sit præg på i 37 år med blandt andet over 30 nytårskoncerter og lige så mange minderige sommerkoncerter under bøgene ved Carlslund.

“Egentligt lidt imponerende, at orkestret i alle årene har afsluttet sine koncerter med den skønne evergreen – som den perfekte “farvel-og-tak-for-i dag”-sang og mange husker ganske sikkert Kim Kingos fornemt afdæmpede vokal, hvor hans crooner og trompetspil kom til sin ret”, fortæller Ole Beldgaard Larsen.

Ud over Kingo og Beldgaard, så medvirker Allan ”Doc” Andreasen, piano, Dennis Christiansen, klarinet, Kurt Nielsen, banjo og Niels Chr. Resting, trommer på den aktuelle studieindspilning. Kun Kurt Nielsen og Dennis Christiansen er kommet til de senere år.

Ikke helt slut endnu
Selv om det er orkestrets sidste indspilning, er det ikke helt slut endnu.

“Når coronaen tillader det, så arrangerer vi en afskedskoncert for vort trofaste publikum”, fortæller Ole Beldgaard.

Og så nævner han orkestrets værdifuldte samarbejde de senere år med Anders W. Berthelsen – senest som tekstforfatter og udgiver.
“Vi har nydt godt af et inspirerende samarbejde med journalisten, forfatteren, sprogdoktoren og byrådspolitikeren med mere …han ved meget om ord”, bemærker Ole Beldgaard – og tilføjer, at “politikeren Anders W. iøvrigt snart synger på sidste vers, idet han ikke stiller op til næste byrådsvalg”.

Som tekstforfatter med ansvar for rettigheder, fortæller Anders W. Berthelsen om en kompliceret kabale, der skulle op, inden han fik tilladelse til at udgive den dansksprogede udgave af verdenshittet ”What a Wonderful World”. Han skulle hverken til England, Holland, USA og Hebriderne, men derimod søge til hin sidan – til Sverige, for at indhente den afgørende tilladelse.

“Det er altså ikke bare noget man gør. Det her tog over et år”, fortæller “udgiveren” til borgkildesblog.dk.
“Det viste sig nemlig, at hele tre svenske musikforlag deler de skandinaviske rettigheder til klassikeren. Men derved var sagen ikke afsluttet. Det skulle nemlig vise sig, at de svenske forlag også gjorde krav på alle indtægter i tilfælde af, hvis sangen bliver spillet i radioen. Nu var jeg kommet så langt i juraen, så derfor gik jeg også med til den aftale. Nu er sangen en realitet – udgivet digitalt og den kan høres på diverse streamingtjenester”.

Bandens sidste dans – i kirken
Tilbage til oldtimernes allersidste dans, som foregår foran alteret i Vollsmose Kirke.
“Kirken danner rammen om den ultimative afskedskoncert. Hvornår ved vi bare ikke – endnu. Det bestemmer corona-eksperterne. Når koronaen har lagt sig, og der er fred og ingen fare, så vil vi fylde kirken – uden at tænke på afstands-restriktioner. Den moderne kirke åbnede i 1975, og dannede i mange år en stemningsfuld ramme om orkestrets palmesøndags-koncerter”, fortæller Ole Beldgaard Larsen, som er helt stolt over, at have fået aftalen med kirkens nye ledelse. Til den tid bliver det en stor og vemodig dag – trods alt”.

Så nu er der kun minderne tilbage. Men de er også gode at have med i livets bagage.

 

Related Posts

Odense Boldklub har driblet sig til lidt af en genistreg, idet superliga-klubben har sikret sig...

Den uskønne sorte asfalt er langt om længe skrællet af og Overgade ligner sig selv. Og de handlende...

Ikke alt går som ventet. Hverken i H.C. Andersens historier eller byggeriet af super-museet i...