By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Der tælles ned til åbningen af det nye gadeforløb i hjertet af Odense, som kan puste nyt liv i butikker og restauranter i Nedergade og Overgade. Og der er talt langt. Beboerne i kvarteret og gadens handlende, har siden 2014 kæmpet en barsk kamp for overlevelse – uden kommunale hjælpepakker eller kreative initiativer og aktiviteter, som vil kunne skabe optimisme og tro på fremtiden.  

Nogle har måtte lade livet, bl.a. Den Gamle Kro, andre kæmper stadig en hård kamp – mod corona-restriktioner og en nærmest kronisk udsættelse af forlængelsen af Overgade ved livsstilsbutikkerne, banken og restaurant Hong Kong.
Årsagen skal bl.a. være, at de fliser som efter planen skal lægges på den del af Overgade, endnu er ikke ankommet fra et stenbrud i Østen. Indtil nu over et halvt år forsinket. Hverken beboere eller handlende får besked. I den gade har håbet længe været lysegrønt.

Især flere butiksejere føler sig overset og næsten glemt af kommunen. Det glæder bl.a. den uskønne fiberdug, som er lagt i flere lag for at hindre gaden ødelægges af lastvogne. Der kører stort set ikke flere lastbiler – men fiberdugen ligger der stadig.

For efterhånden syv år siden, lukkede borgmester Anker Boye (S) på vegne af Odense Kommune en sen nattestund den firesporede Thomas B. Thriges Gade – den larmende motorgade, som siden 1969 skar Odenses bymidte over i to dele. Skæbnen ville, at lukningen af den hedengangne motorgade, var signalet til yderligere seks års deling af bymidten.

Bymidtens ældste handelsgade Overgade, gennemgår ud mod det tidligere Th. B. Thriges Gade, en total modernisering – med granit-fliser. Den bilfri ende af gaden får nye bænke, lysstandere og træer. Foto: John Borgkilde.

Det nye flisebelagte gadestrøg mellem Albani Karréen på den ene side og Fisketorvs-karréen på den anden, får navnet Overgade. Årsagen er at  bystyret har valgt at vende tilbage til det oprindelige navn – som har været væk fra midtbyens gadebillede i over 6o år.

Det er f.eks. derfor, at farvehandleren ved siden af den asiatiske restaurant altid har haft adressen Overgade nummer 13.

Det hedengangne hotel og forlystelsessted Brockmanns, som lå bag rådhuset, havde oprindeligt adressen Overgade 1.
Man kunne jo også have valgt at give det ny gadeforløb navn efter en af byerne største personligheder og mæcener Gustav Lotze, hvis verdensberømte apotek og drogevirksomhed netop havde til huse her i nabolaget.
Det vil være en passende hyldest til en af historiske mest markante og fremsynede borgere, som nu ikke engang har en have opkaldt efter sig.

Der gøres klar til Fyns første Føtex Food
“Fra Gade Til By” kunne i sin senesteinformation fra februar meddele, at “vi er i fuld gang med at lægge brosten mellem Overgade og Vestergade og mosaiksten på det nye Fisketorvet”, samt at “vi forventer, at belægningerne på Fisketorvet bliver færdige kort tid efter påske. Samtidig er Føtex ved at klargøre sin  kommende butik i stue-etagen i karréen til højre fra rådhuset. “Fra Gade By By” fortæller, at det bliver det nødvendigt at spærre Skomagerstræde, passagen langs rådhuset, (herligt dette stednavn igen er kommet til ære og værdighed. Endda i forbindelse med “det nye Odense”- helt  frem til midten af juli. Det gøre man dels for at skabe bedre adgangsforhold for Føtex, idet der skal køres frem og tilbage med materialer til Overgade-Vestergade og dels for at kunne arbejde med ny belægning i Skomagerstræde. I den forbinelse henvises fodgængere til Flakhaven.
“Nu kommer belægningsarbejdet på Albani Torv – på den anden side af karréen. Derfor flyttes passagen fra Danske Bank”

I den største af de tre ejendomme, Albani Torv Karréen, som efter planen skal være klar “til foråret”, har AP Pension og Salling Group indgået aftale om åbning af Fyns første Føtex Food, der vil adskille sig fra normale supermarkeder, ved at butikken er mindre, men med større fokus på fødevarer og økologi. Butikken her, på knap 2.000 kvadratmeter, deles op i afsnit med hverdagsvarer og delikatesser.

Ruinen er som integreret i ejendommnen
De markante ejendomme med hver sine nyskabende facader, udgør tilsammen en ny bydel, hvor nye beboere så småt ed ved at flytte ind. Området her var engang var identisk med historiske Albani Torv, I. Vilh. Werners Plads (ud for rådhuset) og Fisketorvet. Bolig-, kontor-, café- og butiksbyggerierne varierer mellem tre og syv etager.

En arkitektonisk finesse er placeringen af den fredede ruin som stammer af en købmandsgård fra 1420, har efter at være “rykket” et par gange nu fundet sin faste placering i et hjerne af den store Albani Karré. Første gang de historiske sten blev flyttet var i sommeren 1971, da de lå i vejen for anlæggelsen af  Thomas B. Thrige Gade – motorgaden, som altså nu er historie.

Dengang blev den såkaldte kælderruin rullet på skinner over ikke færre end 70 meter. Det var en kuriøs historie, som blev bragt i alle landets aviser. Så om ikke andet blev ruinen kendt for sine rulleture.  Senest var sidste år, da ruinen – mange odenseanere elsker at hade  blev den flyttet ganske få meter. Nu står formentlig for evigt skråt over for Lagkagehuset.

Fælleshuse oppe på tagene
Akkurat som oven på flere hustage i Carl Nielsen- og Odeon-Kvarteret, så indretters der også over Albani- og Fisketorvs Karréerne såkaldte fælleshuse øverst oppe. Flere af dem er beplantet og der er gjort plads til aktiviteter.
Ejendommene skiller sig arkitektonisk ud fra midtbyens ældre byggemasse, der markerer sig med sine særlige byggemæssige detaljer med flerfarvede mursten og facadefliser.

Bygherren AP Ejendomme A/S oplyser, at “Albani Karréen, Fisketorvs Karréen og Nørregadehuset – den smalle bygning for enden af Nørregade, er hvad angår arkitektonisk design og farvenuancer tilpasset nabolagets bygninger. Alle lejligheder, som bliver meget forskellige i størrelse og design, får adgang til altan eller gårdmiljø.

Her kommer letbanen strygende forbi om godt et år. Den nye bydel får bl.a. den karismatiske ejendom Vestergade 1 (midten) til at ta’ sig ud i et helt nyt visuelt  perspektiv. Foto: John Borgkilde

Overgade renoveres – langt om længe

Tilbage til Overgade, så venter beboere og handlende altså på forvandlingen gaden, som bliver decideret gågade, som tid over den ny belægning alle venter på og får nye gadelygter og andet udstyr – som f.eks. bænke og lamper.

Det smukke træ forbliver sammen mede skulpturen “Den standhaftige Tinsoldat” som en naturlig del af gademiljøet. Og træet vil igen være julepyntet med tusinder af LED-lys fra oktober til februar.

Gaden moderniseres med fliser i bornholmsk granit – samme type, der er ved at blive lagt på den nye del af Overgade – ved rådhuset.

Tilbage til fiberdugen, som for godt to år siden blev rullet hen over gaden under et lag midlertidigt asfalt- ene og alene for at skåne den  originale belægning, men også for at mindske støj og rystelser fra tunge lastvognstog, som kørte jord og materialer til og fra byggepladsen – og ned til Hans Mules Gade – ved politigården.

Sådan har HCA-kvarterets “hovedstrøg” set ud i snart tre år, og sådan har byens gæster set eventyrkvarterets engang sin charmerende, men nu skrantende handelsgade. Foto: John Borgkilde.

Lastbilerne tabte ofte dynger af mudder – som sjældent blev spulet væk.

Miljøskabende chaussésten kommer snart til syne igen
Den midlertidige belægning, som stadig flaprer i hver side af gaden, har fra dag 1 lignet en billig hovsa-løsning.

Det viser sig dog, at de fleste chaussésten, som er kendetegnende for gaden, har haft det fint og lunt under fiberdug og asfalt. Trods den tunge beskidte trafik.

Håbet er lysegrønt. Håbet om at den historiske handelsgade snart vil få sin originale vejbelægning tilbage – så den ikke alene igen vil komme til at ligne sig selv – men også fremstå, som hyggelig og indbydende strøggade. Og tilmed moderne.

Akkurat så smigrende, fyldt med charme og historie, som gaden omtales i turist-brochurene.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...