By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Det fine gamle værtshus, traktørsted eller ligefrem restaurant, om man vil, “Bondestuen”, emmer med sin særlige almue-charme, stadig af ægte Odense-historie.

Det karismatiske bindingsværkshus, skråt overfor Hunderup Skov, nabo til jernbaneviadukten og genbo til Odense Zoo, kan føre sin stolte historie tilbage til 1500-tallet, da det hørte under Dalum Kloster. Såvidt vides er der dog hverken munke eller nonner blandt stamgæsterne. Men historiebogen er god at have på hylden og den sætter den nye ledelse på Bondestuen med Jon Tølbøll i spidsen også pris på.
Kunne væggene tale, så ville det ikke småting der kom derfra. Efter en voldsom brand for få år siden, som lagde den historiske bygning i ruiner, er vægge og rum  genopbygget helt ned i efter de originale detaljer. Takket være  brug af tegninger fra dengang verden var af lave. Resultatet er imponerende – med en ny gammel landevejskro i miniudgave, som igen stænker af historie og atmosfære.
Et helt igennem vellykket resultat af renovering og genopbygning.

Ifølge historiebøgerne har den lille, men markante bygning ved den gamle kommunegrænse til Dalum Hjallese Sogn, formentlig været værtshus og traktørsted i godt et par hundrede år.

Indtil 1953 kunne man fra centrum ta’ sporvognen til Hunderup Skov for at få stillet tørtsten. Blandt andet  fra stoppestedet (billedet) ved rådhuset. Gamle odenseanere fortæller, at Bondestuen kunne være et perfekt udgangspunkt på en frisk skovtur i Fruens Bøge. Foto: Historiens Hus.

Samlingssted for tørstige godtfolk
Hvad enten man valgte at vandre, cykle, lade sig transportere af en automobil eller ta’ sporvognen fra bymidten, så var Bondestuen det naturlige mål for borgerskabets udflugter fra storbyen, som blev regnet for et hyggeligt alternativ til traktørsteder Skovpavillonen og Carlslund. Bondstuen var ven lille udflugt værd – og det er den faktisk stadig. Med strategisk idéel adresse i udkanten af by og skov – og i let gåafstand til det fine Hunderup-kvarter og væddeløbsbanen – samt genbo til Zoologisk Have og i tidligere tider Fyns Tivoli samt dyrskuepladsen.

Praktisk og populær var sporvognen, som nærmest kørte til døren. Sporvognens vendeplads var nutidens parkeringsplads for zoo’s gæster på den anden side af Gustav Johannsens Vej – og ved siden af Bondestuens private parkeringsplads.

Der var run på fortidens letbane
Sporvejenes hovedlinje kørte fra og til Odense Zoo, omkring banegården og Flakhaven – den kørte ad Hunderupvej til Bülowsvej. En anden linje kørte ad Sønder Boulevard.

Datidens letbanehistorie fortæller, at fra premieren i september 1911 og frem til marts 1913, havde de odensedanske sporvogne noteret ikke færre end 2,2 millioner passagerer – som lod sig tranportere rundt på den bare 5,5 kilometer lange, eller rettere korte, strækning. Ganske imponerende tal, når man tager i betragtning, at Odense dengang kun havde cirka 43.000 indbyggere. I dag har byen 181.000. Succesen på datidens letbane var årsagen til at den blev nedlagt i 1953. Udviklingen af Odense, med mange nye parcelhus-kvarterer, var årsag til at sporvognen som transportmiddel måtte opgive. Sporvognene nåede ikke ud til de steder, hvor borgerne flyttede til – bystyret mente at udgifterne til etablering af nye ville blive for voldsomme – også for skattebilletten. Man valgte i stedet at udbygge bybusnettet og at køre med busser, som havde større passagerkapacitet end sporvognen.

Traktørstedets historien, som vi forholder os til, stammer tilbage fra 1908. Altså for 113 år siden. Senere kom markante “hestefolk” til fra væddeløbsbanen. 

Bondestuen åbnede i 1908 som restaurant
Tilbage til Bondestuens brogede historie. Det har været traktørsted i godt to hundrede  år, men Restaurant Bondestuen, som vi kender restauranten i dag, åbnede i 1908.

I 1929 kom Carl Christian Knudsen til som restauratør, han interesserede sig glødende for hestesport, og med den nærliggende Fyens Væddeløbsbane, indviet i 1935, blev Bondestuen naturligt vandingssted for de tørstige ”hestefolk”.

Der er gennem de mange år udvekslet tusindvis ”staldtips” ved de små borde. Efter Carl Christian Knudsens død overtog datteren Gurli Margit Madsen og sin mand John Holger Madsen driften indtil midten af 1980’erne, den dag i dag er det fortsat Carl Christian Knudsens familie, der er med i driften af Restaurant Bondestuen  – og er indehaver af bygninger.

Takket være denne blogskrivers uhelbredelige nysgerrighed, er det lykkedes at finde ud af, at ordet traktørsted er betegnelsen for, som der står; “visse restauranter uden for byerne, ofte i nærheden af seværdigheder, tær ved naturen. På den måde var traktørstedet det  naturlige mål for borgerskabets udflugter”. Sådan. Hverken mere eller mindre. Selv om det trods alt må betragtes som en tilfældighed, så passer det smukke citat ret præcist til Bondstuen, som idag ejes af forretningsmanden Jon Tølbøll, som også driver et en Fyns store flyttefirmaer.

Han står i spidsen for en ejerkreds, der også omfatter Jens Bøg Madsen, Glenn Due og Jan Arentoft – de to sidstnævnte er også kendte ansigter i sponsornetværket FVB, der omfatter 80 fynske virksomheder.

Jon Tølbøll bortforpagtede i flere år Bondestuen, men nu er han altså tilbage som en del af traktørstedets daglige ledelse. Han sætter en ære i at bevare driften på et solidt plan, hvor der ikke bliver gået på kompromis med historien og kvaliteten – og stedets image. Tølbøll er stolt over, at han har familiemæssige relationer til historien, som har sit udspring hos hans innovative og travhesteinteresserede oldeforældre, Carl Christian Knudsen og hustru.
Ægteparret sikrede sig tilbage i 1929 Bondestuen, som lige siden været i familiens eje. Det er historie Jon Tølbøll ved sit ejerskab og engagement i driften, nu er med til at fortælle videre – som en del af Odenses historie.  Derfor har han og personalet voldsomt svært ved vente med genåbningen efter corona-pausen.

 

 

 

 

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...

Leave a Reply