By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

En pludselig indskydelse ændrede for 16 år siden Lisette Sørensens liv fra at være  jemmegående husmor i Tommerup til et liv som “travl forretningskvinde” med egen virksomhed på Odensevej overfor Verninge Kirke.

Lisette Sørensen havde længe funderet over, at hun v ille finde noget “at rive i – med indhold”.

Den drøm skulle gå i opfyldelse inden hun skulle på pension. Så det passede som fod i hose, da hun hørte, at Fyns Kostumeudlejning var til salg – og købte virksomheden, som lige så godt kunne have heddet “fest og farver”.

Hun talte med sin mand Ronald om at købe udlejningsforretningen. “Jeg havde hørt om den, men aldrig handler der – da jeg har ikke haft brug for, at klæde mig ud”, fortæller Lisette Sørensen.

“Jeg blev enig med Ronald om at tak chancen, fordi det aldrig ville være for sent, at gå i gang med noget, vi aldrig havde prøvet før…”

Derfor endte det med, at den dengang 57 årige Lisette Sørensen sprang ud i sit livs største udfordring, og blev chef for over tre tusinde festlige og historiske kostumer, rekvisitter, ting og sager, som hun hen ad vejen gjorde en dyd ud af, at sætte i system. “Ellers ville det slet ikke have været til at have med at gøre”, siger hun – set i bagspejlet,

Velkendt medspiller i festbranchen
Lidt efter lydt blev genboen til kirken et velkendt navne i festbranchen. Som årene gik passede, plejede og opbyggede Lisette kostumeudlejningen med omhu og akkuratesse – og udlejningen fik kunder over fordi de store festarrangører aldrig gik forgæves.

“Det har altid handlet om udbud- og efterspørgsel. Seneste fintælling afslørede en samling på imponerende 3500 dragter m.m., men tilføjer hun, “når bare man har styr på, hvor tingene ligger, hænger og står, så er det såmænd ikke så svært. Det handler bare om, at bevare overblikket”, siger Lisette Sørensen, som lige nu kan se en ende på epoken som kostume-udlejer.

350.000 kroner er da et fund for de penge
Hendes kostume-eventyr er ved at være afsluttet, idet hun har sat sin populære Fyns Kostumeforretning til salg – hele butikken med indhold. Prisen er 350.000 kroner og hun betegner de mange kostumer som “et fund for de penge”.
Potentielle købere står ikke ligefrem på nakken af hinanden for at købe. Ganske enkelt fordi der mildt sagt ikke er så meget at feste for i denne langvarige corona-tid med restriktioner og general forsamlingsforbud.

“Kostumeforretningen er en institution og Lisettes livsværk – tæt ved 80 år gammel, men til forskel for mig, så er firmaet langt fra pensionsmoden”, smiler 73 årige Lisette Sørensen, som føler sig still going strong.

“Derimod synes jeg, det er på tide, at jeg får en ny hverdag at stå op til. Det glæder jeg mig til…”

“Der vil altid være plads til en kostumeudlejning som denne. Det bliver nemlig aldrig umoderne, at voksne mennesker klæder sig ud, når de mødes for at feste – eller for at markere historiske begivenheder. I flere europæiske lande, især i Tyskland, er der tradition for karnevalsstemning. Sådan bliver det i højere grad herhjemme”, lyder ekspert-vurderingen.

Tyroler-temaet mest populært blandt festarrangører – måske fordi det er identisk med fest, farver, hornmusik og bægerklang.

Tyrolere er øverst på hitlisten
Forretningen specialiserer sig ikke i navngivne enkeltpersoner som Elvis, Dolly eller Trump, derimod er der stort udvalg i dragter til  temafester som f.eks. cowboys, indianere og tyrolerne – især tyrolerne har i årevis været øverst på hitlisten. De ultimative tyrolerfester på restauranter og i idrætshallerne går aldrig af mode – med nedringede kjoler, lederhosen und alles samt rød og hvid-ternede tjenerskjorter, hornmusik og læskende Bayersk øl i stride strømme.

“Ellers ligger vi inde med gøglere og gangstere, konger og dronninger, brudekjoler og galla-sæt samt adelsmænd og ølmænd og mange andre”, siger Lisette Sørensen, som mener, der er grund til at bevare optimismen. Når corona-pandemien har lagt sig, så vender danskernes hang til fester tilbage.

Hvad har været den største opgave?
“En stor fest på Valdemars Slot, hvor alle gæster skulle møde op i historiske dragter som passer til slottets historie. Det var en spændende opgave og sjovt at være med til…”

Nu er det altså på tide?
“Ja for pokker. Det har været 16 fantastiske år med dejlige kunderne, som altid har været i godt humør, selvfølgelig fordi de fleste i sagens natur, ser frem til en festlig begivenhed. Men nu er det vist på tide, andre tager over”, siger den 73 årige “kostumedronning”.

Har der været vist interesse for at købe hele herligheden?
“Jo, der var været flere “som lige vil tænke over det”. Andre har spurgt om de kan købe dele af samlingen. Det er jeg meget i tvivl  om. Det siger sig selv, at jeg helst sælger det hele på gang”, siger Lisette Sørensen som så nævner en meget interesseret ung kvinde, en dygtig designer med spændende visioner. Men hun havde ikke pengene og banken ville ikke låne hende. Hende har jeg ondt af”.

Kommer du til at savner det hele?
“Det gør jeg nok, fordi det er en unik butik, som jeg er meget stolt af.

Det lige før middelalderfest-deltagerne på Valdemars Slot kaldes til bords. Foto: Privat

Hvad vil I bruge pengene til?
“Aner det ikke…. Lad os nu lige få solgt hele molevitten først. Mon der så ikke bliver råd til en rejse … hvis vi da må rejse nogen steder hen”.

Til et tysk karneval?
“Det kunne da være festligt, men mon ikke jeg har fået karneval nok – det tror jeg”, slutter Lisette Sørensen og tilføjer med lavmælt stemme, en lille hemmelighed.

“Nemlig at hun aldrig selv har iført sig en dragt. Måske lidt mærkeligt….”, indrømmer hun. “Jeg har dog været med til mange gode fester gennem tiderne. Men aldrig med kostumetvang”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Kultur !! Er det ikke noget man pudser møbler med? Citat: Robert storm Petersen   CÆCILIE HAR...

“Jeg er overvældet og glad over, at vores trofaste publikum har været så loyale, som det nu viser...

Så ligger det fast. Efter længere tids rygter om Rottefælde-holdets udseende, er revy-sløret nu...