By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

I over 50 år har Simon Høirup viet sit liv til musikken og i godt 40 af dem, har han været en kendt profil og engageret del af det rytmiske miljø i og omkring byens spillesteder, øvelokalerne og studierne.

Simon Høirup er født i Roskilde i en familie, hvor han fik musikken ind med modermælken. Faren, passioneret jazzpianist, forærede sønnen en guitar på hans 7 års fødselsdag. Det skulle viste sig, at lille Simon blev så glad for at lege med musikken, at han allerede som 8-årig skrev sine første sange.

“Fantastisk at vide, at musikken allerede dér blev en naturlig del af mit DNA”, siger musikeren, komponisten, sangeren, sangskriveren og bandlederen Simon Høirup, 59, der som 17 årig sagde farvel til  festivalbyen for sammen med familien at slå sig ned i Odense, hvor han har været lige siden.

Den professionelle musiker in spe nød hurtigt glæden af kammeratskabet i miljøet på den rytmiske scene i “storbyen Odense”. Som årene gik blev han anerkendt i brede musikerkredse som en dygtig guitarist, der understregede hans signaturlyd. Han brændte for at spille en begejstret guitar og blev mere end ham “som havde været i studiet med de tunge navne i Los Angeles og Nashville”. På den anden side set, var det også helt fint at have med på musiker-cv’et.

Simon Høirup er aktuel med sit sjette solo-album med egne sange og kompositioner. Midt i juni giver han og albumbandet release-koncert på Dexter.

Lysten og viljen
I dag kan Simon Høirup tilfreds konstatere, at alt hvad han har bedrevet i både sit musikalske liv og arbejdsliv, er drevet af lysten og viljen – og altid med det formål, at gøre en forskel.

“En smule banalt måske, men når jeg den dag i dag sætter mig til at lave musik, eller begynder et projekt, så skal det have et formål, om at give lytteren en oplevelse med hjem. Den motivation til at yde sit bedste skal man have med”, lyder det fra den glade spillemand, som lige nu er aktuel med sit sjette solo-album, “Gennem blåt glas” med ti tilbagelænede sange, han har skrevet musik og danske tekster til. Som den singer-songwriter han også er, er genrene på albummet en skønsom blanding af folk, pop og bløde rockballader”.

Det er første gang Simon Høirup på plade udtrykker tanker og følelser på, hvad der kan kaldes hverdags-prosa. Selv kalder han det “en øjenåbner at skrive sin musik på dansk også selv om, jeg ikke føler mig som en “sanger sanger”, er jeg glad for at synge sangene”

Tydeligvis noget på hjerte
Musikmediet pov.international hæfter sig bl.a. ved, at han på sangen “Nogen” er i stand til at løfte en sang. “Med dybde og et behageligt rytmisk drive fremstår nummeret måske netop som svaret på, hvorfor verden skulle have et album på dansk fra Simon Høirup”. Og anmelderen tilføjer, at “han håber, albummet er en ny kickstart for en etableret musiker, der tydeligvis har noget på hjerte”.

“Vel er det nogler år siden, men jeg husker det som stort, spændende og meget inspirerende”,  fortæller Simon Høirup om de to plader han indspillede i Staterne med tunge navne fra Michael Jacksons og Elvis Presleys bands.

Om tekstuniverset siger Simon Høirup, at han mener at have fundet freden og roen i en travl verden, der ikke mindst lige nu kan virke fremmed og til tider uigennemskuelig.  “Sangene har ligefrem skabt åndelig ilt i en forpustet verden, som har vist mig vej gennem de tunge tider. Og så er det vigtigt at tilføje, at det skaber ro i min musikalske sind, at jeg har haft baglandet i orden, med min hustru Pia, som jeg har været gift med i 37 skønne år”.

Release koncert på Dexter
Uanset det uheldige tidspunkt med diverse Covid-19-restriktioner, så vælger Simon Høirup at se positivt på sit musikerliv – og album-udgivelsen. Han betegner det som en fed fornemmelse at stå med den færdige plade i hånden, se på coveret og mærke, at drømmen er gået i opfyldelse.
Det nedlukkede Danmark giver ikke projektet de bedste betingelser at komme til verden på, slet ikke hvad angår markedsføring, koncerter og salg. Dog ligger det fast, at hvis alt går vel, så giver Høirups album-band release-koncert fredag den 18. juni på spillestedet Dexter.

Hvis ikke coronaen havde spillet ind, skulle releasen være foregået midt i marts.

“Det bliver en forsinket release, men det er bedre end ingenting – men heldigvis kan interesserede inden da kan man passende lytte til albummet som cd eller på stream. Det bliver forhåbentligt en varm sommeraften på Dexter, og jeg glæder mig til, med eller uden afstand, at spille for jer alle”, siger  Simon Høirup, som, hvad backing musikere angår, synes i sikkert selskab med lyden fra et regulært fynsk all-star-hold. Album-bandet er ud over Simon Høirup selv identisk med Jakob Riis, bas, Peter Dombernowsky, trommer, Andy Jarosinski, keyboards, Peter Sund guitar/mandolin samt korpigen Trine Lunau.

“Gennem blåt glas” er produceret af Peter Sund, The Farm Music, der som Simon Høirup udtrykker det “har skabt et luftigt univers om sangene”. Bortset fra sit aktuelle udspil, så er han nok mest stolt over guitaralbummet “L.A. Instrumentals” fra 2007 og af  “May You Find”, som han to år senere indspillede i countrymusikkens hjemby Nashville.

“Det er en fantastisk fornemmelse at se og mærke sit spritnye album”, siger den fynske spillemand Simon Høirup 

Michael Jacksons trommeslager
Både i Los Angeles og Nashville arbejdede han sammen med de fineste sessionmusikere.
“Det var et helt vildt selskab at være en del af. I hele juli 2009 var jeg i studiet i Los Angeles med de tungeste navne, blandt andre den karismatiske trommeslager Ricky Lawson, som sidst i 80’erne var med på Michael Jacksons Bad World Tour. Sikke historier han fortalte i pauserne”.

Imidlertid havde den musikalsk nysgerrige odenseaner ikke fået inspiration nok i USA. Bare et par år efter vendte han tilbage til Guds eget land med nye idéer og materiale, for at indspille endnu et soloalbum i Nashville, denne gang var ingen ringere end Elvis Presleys seneste pianomand David Briggs med i studiebandet.

“Der var stjernestøv alle steder og jeg nød det – studierne emmede af det glorværdige 70’er-sound. At spille med Briggs må være det tætteste jeg nåede at komme på “The King of Rock’n Roll”. Hold da op, hvor jeg sugede til mig og jeg fik fantastiske indtryk og inspiration nok til resten af livet”.

 

Glæden ved at spille sammen
Ude i den store verden er Simon Høirup blevet mange oplevelser rigere, men stjernenykker, store ord og fine armbevægelser har aldrig ligget til den garvede musiker med det underfundige smil. Han befinder sig lige så godt på Studenterhusets og “På taget”s intime scener som han gør til jam-aften med vennerne i “Songwriters Circle” på Dexter.
“Det handler dybest set om at være en del af et musikalsk samvær – og om glæden ved at få musikken til at fungere. Sammen eller hver for sig”.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

ER MAN TIL SØDE SAGER, SÅ TA’ TIL STIGE ForstadsTeatret er det nye navn på et 40 år gammelt teater i...

Jeg husker den så tydelig, den stille middagsstund i starten af november 2006, da jeg kom gående på...

“Havde det ikke været for min skønne datter, Freja-Sofie, så ville jeg ikke have stået her i min...