By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

“Hold da helt op. Der er sket noget siden jeg var her sidst. Helt utroligt. Se det nye Carl Nielsen-kvarter, det nye hotel, TBT Tower har haft vokseværk og så kan jeg skimte letbanen henne bagved – og dér er markante Odeon som næsten “gemmer” resterne af H.C. Andersen Kvarteret – og  ja, så er der jo byggepladsen lige neden for her, hvor det nye H.C. Andersens Hus er ved at vokse op. Nå ja, det er jo derfor, jeg er her lige nu”, lyder det engageret fra sikrings-tekniker Søren Petersen mens han gør remedierne klar til at sikkerhedstjekke det højteknologiske videoudstyr og kuglekamera.

Sådan så kugle-kameraeit HCA Haven i aftes klokken 21.15

Mens Søren Petersen fra Odense-firmaet Omnitech, foretager sit eftersyn og funderer over bydelens hastige udvikling, forsøger han at fokusere sine tanker på tidsforløbet siden sit første besøg på bloggens hjemmekontor-balkon.


Første besøg på netop denne adresse, var en dag han helst vil kunne glemme, men som han ikke kunne undgå at blive mindet om.

Den dag var han som ny lærling med til at sætte video-billed-systemet op og gøre det klar til premiere – under den lokale verdenspresses bevågenhed.

Teknikken blev monteret på netop denne balkon, fordi H.C. Andersen-projektets bygherre Odense Kommune og det fremtidige driftsselskab Odense Bys Museer, ønskede en visuel opdatering frem til åbningen og måske til lidt længere. Det var et ufravigeligt krav, at man skulle kunne se hele byggeplads-området på billederne.

Kameraet som er fastgjort balkon og facaden er programmeret til at tage seks billeder hver halve time. Den runde linse “kigger” i forskellige retninger for hvert billede, således, at hele byggefeltet dækkes. Billederne sendes via mobilnetværket til en computer i Odense Kommune, som er programmeret til at klippe billederne sammen til ét samlet panoramabillede. Der oplever i fugleperspektiv. Alle billeder gemmes til senere redigeres materialet til en samlet still-foto-film om processen. Samlet set optages der cirka 17.500 billeder om året.

Kuglekamera-tekniker Søren Petersen er efter sikkerhedstjekket netop husket på sit livs eneste p-bøde. “Sådan er det, når man går så meget op i sit arbejde”, konstateret han med et smil.

Hvad mobilen “gemte” – uha, uha…
Tilbage til Søren Petersen som under en efterfølgende kaffepause kommer i tanke om en væsentlig detalje, han “desværre husker alt for godt”, som han selv formulerer det.

Efter let konversation over kaffen om, “hvornår var det nu det var” du var her sidst, som man jo gør i sådan en situation, sjusser vi os ind på “omkring tre år, måske mere…”. Men så kom Søren Petersen i tanke om noget og tager sagen i egen hånd.  Resolut tager han mobilen frem, klikker et par gange og siger så ganske lavmælt; “Jeg kan se her, hvornår web cam så dagens lys. Det var den 3. april 2018.”, siger han .” Jeg var heroppe på min første større opgave som sikringstekniker-lærling hos firmaet Omnitech. Det var nyt og spændende og mens jeg gjorde mit arbejde på den regnvåde balkon, glemte jeg åbenbart alt om, hvor længe bilen havde stået parkeret. Det endte med at jeg fik mit livs første og hidtil eneste parkeringsbøde. Den var jeg bestemt ikke stolt af. Men det var altså den 3. april 2018 – så er det altså præcist tre år siden, kameraet blev sat op“, konstaterer han med et  smil.

Vinkel på 180 grader skabt af en kugle-linse
Allerede inden nedbrydningen af museets bygninger samt børnekulturhuset i 2016, var der som nævnt enighed om at skabe en co-produktion med henblik på et web-kamera, som kunne sende still-billeder fra den ifølge naboerne stærkt støjende nedbrydning og udgravning frem til opbygningen. Fiskeøje-billeder uden faktuelle ord, som takket være en kuglerund linse dækker en vinkel på 180 grader.

Billederne opleves i let bøjet udgave. Takket være denne teknik får man det hele samlet på ét billede – fra nord til syd – fra HCA Kvarteret til Nørregade-området med Odeon og TBT Tower og Carl Nielsen Kvarteret som tankevækkende kulisse. En dokumenterende fotomontage som kalder på beskuerens  intuition.
Mon ikke den redigerede “billedmappe” om tilblivelsen, bliver en del af information og formidling på nye H.C. Andersens Museum.

Det kræver en vis ekvilibrisme og fingerfærdighed, når selve linsen, på størrelse med en tennisbold, skal pudses af. Foto: John Borgkilde.

For at få den bedste udsigt blev apperaturet placeret på netop denne altan, fordi den fysisk er placeret midt ud for byggepladsen og fordi 3. salen i ejendommen nummer 28 er områdets højest beliggende.

Kuppelkameraet, på størrelse med en tennisbold, kan ses med det blotte øjne nede fra Bangs Boder. Rent teknisk kan det dreje, panorere og zoome. Siden Søren Petersen var her første gang, har titusinder af H.C. Andersen-interesserede via computer eller iPad deller anden digital udstyr kunne følge bygge-udviklingen via diverse websides.

Seks billeder hver halve time
Kameraet er programmeret til at optage seks billeder, hver halve time. Linsen drejer per automatik rundt i forskellige retninger, derved er hele byggefeltet dækket ind med øjebliksbilleder, som sendes videre via mobilnetværk til en computer i det kommunale system, som er programmeret til automatisk at fungere i døgndrift. Digitalt klippes billederne sammen og den endelige udgave præsenteres som ét samlet fiskeøje-panorama, som kan ses i alle verdensdele”.

Hvert billede er forsynet med et tidsstempel placeret i nederste højre hjørne.
Der optages cirka 17.500 billeder om året. Det er i skrivende stund blevet til cirka 53.000 billeder – som alle  fokuserer på tilblivelsen af Fyns nye turistmagnét. Eksperter arbejder på prognoser af turismebesøg og tilhørende omsætning i byen. Forudsigelser, med og uden corona i Danmark, resten af Europa og ikke mindst Asien. Uanset hvad så arbejdes der stadig med imponerende besøgstal i det nye H.C. Andersens Hus på et sted mellem 200.000 og 300.000. Det lyder meget optimistisk.

Årets første sommertids-søndag er ganske grå – og der er fridagstomt på byggepladsen. Men snart vil haveteknikere og gartnere dukke op – med bl.a. eksotiske planter.

Covid-19 gør forudsigelsen umulig
Det er klart at Covid-19-udviklingen følges meget tæt af museets ledelse. Også af hensyn til markedsføringen vil den globale sygdom få stor indflydelse på forudsigelser og satsinger, hvad angår besøgende fra ind- og udland. Der vil således være stor fokus på eventuelle udrejseforbud fra Asien.

Det er ingen hemmelighed, at HCA-museet i årevis har satset stort på det stærke kinesiske marked. Problemet er fokuserede på kinesernes udrejse-muligheder.

Uanset hvad der sker i ind- og udland, så er det ganske vist, at H.C. Andersens Hus åbnes i ny supermoderne og funklende udgave – til sommer. Muligvis i juli. Altså om 3-4 måneder. Det lyder helt vildt, når man aser byggepladsen i dag.

Da denne signatur for godt fire år siden, omtalte byggeprocessen, da slog kommune og museum fast, at eventyrhuset vil stå klar til åbning i sommeren 2020. Imidlertid viste det sig, at projektet i starten blev udsat flere gange. Arkivet afslører en artikel skrevet på baggrund af oplysninger  fra Odense Kommune og Destination Fyn. Her stod der. bl.a., at “det nye museum ifølge bygherren er klar til åbning engang i 2020…”.
Hvis byggeplanen holder. Det ligner en meget stram plan!, tillod denne skribent at kommentere. HCA-projektet blev et udsat helt år.

Web-kameraet er med hele vejen
Midt i byggeperioden kunne manden bag det tekniske isenkram  projektleder Rasmus Lorentzen, berolige webcam-publikummet world wide med at konstatere,” at uanset, hvor lang tid byggeriet vil være undervejs, så er vi med hele vejen med to billed-opdateringer i timen – døgnet rundt”.  

Hvor lang tid kameraet skal arbejde i formidlingens tjeneste er endnu ikke fastlagt. Måske året ud – måske længere tid. På sigt kan teknikken passende bruges som en del af overvågningen af parkområdet, som vil være åben for offentligheden døgnet rundt. Det er ikke vedtaget, men det vil  være oplagt at dette web-kamera kan supplere den stratetisk placerede overvågning af publikumsområdet.

————

Nyt web site link – det er et forsøg værd. Ellers tryk ind på Odense Kommunes hjemmeside. Den kan være lidt kringlet, men det er værd at prøve hvad alting kikser.

http://webcam.museum.odense.dk/?source=dnhcah&preset=FullPanorama&width=1920

 

 

 

Related Posts

Da Anders W. Berthelsen, 68, under en ceremoni på det nye Fisketorvet genindviede den 7-kantede...

Det bliver åbenbart ikke anderledes. Og tak for det. Waldorf er ikke bare en velsmagende...

“Vi havde en fantastisk sæson med udsolgt telt, hver eneste aften og et samlet publikumstal på...