By John Borgkilde
Posted: Updated:
0 Comments

Er det virkelig tyve år siden.
Alle husker sekunderne, minutterne, timerne, dagene som det var i går – da to kaprede passagerfly i en koordineret terroraktion, borede sig ind i World Trade Centers tvillingetårne på Manhattans spydspids. Næsten 3000 mennesker blev dræbt.

Sådan har forfatteren til denne artikel det også. De grufulde tv-billleder ligger stadig oplagret på nethinden. Kan ikke deletes.

De gruopvækkende billeder dukker op igen og igen. På den måde blev de fleste på denne klode involveret. Måske var det også meningen med terrorangrebet. Det vender jeg tilbage til.·

Alle har set tv-billederne igen og igen – og hver gang har vi spurgt os selv; “hvad skete der lige, og hvad skulle det nu til for”.  Det voldsomme scenarie er blevet mejslet ind i bevidstheden på milliarder rundt på kloden.

Vi som fulgte de direkte tv-billeder, husker ikke alene den 11. september 2001, men også præcist, hvor vi var da vi hørte, hvad der var sket, og hvad vi lavede, den dag to 110 etagers kontor- og butikstårne i New York blev ramt af flyvende selvmordsmissiler – og styrtede i grus.

Angrebet som ændrede historien
Nu på 20 års afstand kan vi se og høre om de omfattende konsekvenser, terrorangrebet fik – også langt væk fra USA’s grænser. Og konstatere, at de kyniske angreb ikke blot ændrede USA’s historie, men hele verdenshistorien.

Siden da er der skrevet millioner artikler og bøger, analyser og beretninger om angrebet på The Twin Towers, om terrorisme og tusindvis af konspirationsteorier, der opstod i de uoverskuelige bunker af murbrokker på Lover Manhattan – det gigantiske krater, som World Trade Center efterlod, fik betegnelsen Ground Zero – eller Memorial mindepark, som siden 2011 var været et af New Yorks mest besøgte områder. Mindeparken er en stærk oplevelse, hvor tårerne får frit løb fra både pårørende til de omkomne og andre besøgende, der mindes den skæbnesvangre dag.

Der er skrevet bøger i hobevis og skabt adskillige film og teaterstykker om vor tids mest omfattende terrorbegivenhed.

Nu kommer den første danske teaterforestilling, der handler om den 11. september 2001 – på Odense Teater. En nyskrevet historie åbner den nye sæson in Jernbanegade – meget rammende med premiere den 11. september 2021. På dagen 20 år efter terrorhandlingerne.

Teaterdirektørens første udspil
“Terror/is/me”, som forestillingen hedder, betegnes som et stykke teater-dokumentar, som samtidigt bliver teaterdirektør Jacob Schjødts første på sin ny arbejdsplads. Flere “gennemspillede” forestillinger blev aflyst som følge af Covid-19. Han blev ansat i maj 2020. Han kendte i forvejen til teatret fra flere opgaver som instruktør.

Schjødt har ambitiøst valgt den prisbelønnede iscenesætter Sargun Oshana som dramaets instruktør. Sargun Oshana, der oftes betegnes som “teaterkunstner”, står sammen med forfatter og podcastskaber Sigurd Hartkorn Plaetner, bag idé, manuskript og opsætning.

Plaetner har indfanget og nedfældet historien, som ligger til grundlag for forestillingen ud fra øjenvidneberetninger og interviews med såvel danske som udenlandske nøglepersoner.

Forestillingens realistiske lydkulisse sættes i scene af det internationalt anerkendte vokalensemble IKI.

Louise Davidsen – bl.a. med i den aktuelle film “Madklubben”. Foto: Odense Teater,

Hvad er terrorens væsen
Om baggrunden for det nærmest geniale valg af “Terror/is/me”, meddeler teatret bl.a., at “terrorisme stadig spreder sin frygt og er overalt. Den inficerer os alle. Den er med i alt lige fra samtalerne ved vores spiseborde, til byplanlægning og regeringers beslutninger og internationale alliancer. (Eller når køen er ulidelig lang i lufthavnene, red). Men hvad er egentlig terrorens væsen?, spørges der. Hvordan bevarer vi vores menneskelighed i en verden, hvor det er terror for nogen, og frihedskamp for andre? For sådan forholder det sig.
Forestillingen “Terror/is/me” udstiller og undersøger vores fordomme og frygt, som forstærkes af virkelige beretninger fra den skæbnesvangre dag. Som et terror-rekviem sætter forestillingen gang i vores sanser og følelser med musik, lyd, ord og krop”.

Velkendte ansigter
To af de store roller spilles af Anders Gjellerup Koch og Louise Davidsen – velkendte profiler på den fynske scene.
Anders Gjellerup, som fylder 60 den 7. juli, blev – og det er et tilfælde – ansat på Odense Teater for 20 år siden, hvor hans første rolle var Engineer i musicalen “Miss Saigon”. Siden er det blevet til en perlerække af hovedroller.

Louise Davidsen, 41, blev ansat på teatret i 2011 efter sin uddannelse på teaterskolen. Hun skulle tidligere i år have haft betydelige roller i “Bonnie & Clyde” og “Misantropen”, som begge blev corona-aflyst. Louise Davidsen medvirkede senest i “Blue Jasmine”, “Ronja Røverdatter” og “Den store Gatsby”. I 2020 var hun med i filmene “Far til fire og vikingerne” og “Madklubben”. I 2000 var hun med i Cirkusrevyen – som danser.

PS: “Terror-dagen” omtales forskelligt – f.eks.; “September eleventh”,  “Nine-eleven”, “11. september 2001”, 11.09.01, 9/11 – eller “nine-eleven”, fordi man på amerikansk har måneden før dagen i datoer.

Over hele verden reagerede såvel de trykte som digitale medier på angrebet som også omfatt

Mens hundredevis at radio- og tv-stationer og digitale medier over hele kloden havde været på med direkte billeder og kommentarer hele døgnet, den skæbnesvangre dag, fulgte trykte medier dagen efter op med kommenterende reportager, baggrund og teorier og politiske og økonomiske vinkler. Her er forsiden på Østrigs største dagblad.

Glemte alt om frokostmødet med DSB
Hvordan husker denne skribent så den skæbnesvangre dag, 11. september 2001?

Ja, hvordan var det nu det var!

Den dag havde jeg som jernbane- og transportmedarbejder på Stiftstidende et frokostmøde med DSB’s områdechef (nu afdøde) Bent Ankersen på en restaurant på Brandt Klædefabrik. En mærkeligt placeret fjernsynsskærm oppe under loftet var altid åben på en tilfældig kanal. Det var fem år før TV2 News blev lanceret.

Husker mine øjne begyndte at flakse mellem mad, drikke, notater, Ankersen – og tv-apparatet. Troede vist det var en af de ulidelige science fiction film, da jeg fik øje på “LIVE: Direct from New York” oppe i højre hjørne af de tv-billedet, som pludselig viste den kaprede (viste det sig senere) Boeing 767 fra American Airlines, som det rene vanvid, tog et let buret sving ind over New York inden det med uhyggelig præcision styrede direkte ind i WTC-kompleksets nordlige tvillingetårn.

Vi var lamslået og kunne, såvidt jeg husker, kun fremstønne ordene “det er da løgn… neeej, fandme nej. Nu ikke igen…”,  da det i al sin gru viste sig, at være direkte reportage – og ikke en billig B-film.

Husker jeg glemte alt om notaterne med aktuelle passagertal og positive prognoser på de fynske baner. Maden blev kold og øllerne varme. Jeg forsøgte at fortælle småpludrende gæster ved par andre borde om den virkelighed, vi fulgte oppe under loftet. De slog henvendelsen hen med ordene; “vi har altså vigtigere ting, at ta’ os til, end at se fjernsyn lige nu”.
“Nå ja undskyld. Beklager!”

Om jeg nogensinde fik skrevet det interview med Ankersen husker jeg ikke.

Me jeg husker, at fruen og jeg næste morgen til Sydspanien. Vi mellemlandede i Barcelona for at skifte fly til Malaga. Det undrede os, at bevogtningen af flypassagererne stort set var ikke-eksisterende – uden at ane, hvordan terroraktionen dagen i forvejen ville ændre verdensbilledet for altid – med øget sikkerhed ved alverdens offentlige bygninger og landegrænser og i lufthavne og transportcentre.

Da vi ugen efter skulle hjem fra lufthavnen i Malaga var situationen ekstremt anderledes. Allerede dér kom vi til at mærke med overvågning og mistænkeliggørelse  overalt, lange køer og ulidelig ventetid, stærkt øget sikkerhedsapparat og skarpladt våben overalt. Efter 11. september 2001 kan terrorismens hæslige ansigt ses og mærkes overalt.

Det var min helt egen private flash back – til de dage for tyve år siden, der blev verdenshistorie.

 

 

 

Related Posts

Hvem var egentligt denne Gustav Lotze, som gjorde så meget for byen, og som ikke kun lagde navn til...

Kultur !! Er det ikke noget man pudser møbler med? Citat: Robert storm Petersen   CÆCILIE HAR...

“Jeg er overvældet og glad over, at vores trofaste publikum har været så loyale, som det nu viser...

Leave a Reply